V Atéanch štartuje rekordné percento žien

TASR|19. aug 2004 o 17:09

Atény 19. augusta (TASR) - Olympijské hry v Aténach sa postarali o historický rekord v percentuálnom zastúpení ženských účastníčok. Na každých šesť mužov ...

Atény 19. augusta (TASR) - Olympijské hry v Aténach sa postarali o historický rekord v percentuálnom zastúpení ženských účastníčok. Na každých šesť mužov súťažiacich pod Akropolou pripadajú štyri ženy, čo predstavuje percentuálny pomer 60:40.

Oproti OH 1976 v Montreale stúplo toto percento v prospech žien dvojnásobne. Na olympiáde v Atlante v roku 1996 štartovalo 34 percent športovkýň a na posledných hrách v Sydney to bolo už 38 percent.

Hoci zakladateľ novodobých olympijských hier Pierre de Coubertin myšlienku zaradenia žien do olympijských hier označil za "nepraktickú, nezaujímavú, nešikovnú a nevhodnú", zástupkyne nežného pohlavia sa objavili už na OH v Paríži v roku 1900, kde súťažili v tenise a golfe. Dnes ženy štartujú na olympiáde v 135 disciplínach a jediným zakázaným územím je pre nich box. V niektorých jazdeckých a jachtárskych súťažiach súperia dokonca za rovnakých podmienok s mužmi.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»V Atéanch štartuje rekordné percento žien