UEFA priostruje v boji proti dopingu

Lekár Eufemiano Fuentes bol spájaný s futbalový dopingom.
Lekár Eufemiano Fuentes bol spájaný s futbalový dopingom. (Autor: TASR/AP)
SITA|13. mar 2015 o 15:05

V roku 2013 prikročila Európska futbalová únia k anonymnému retrospektívnemu analyzovaniu 900 vzoriek.

NYON. Európska futbalová únia (UEFA) od nasledujúcej sezóny zlepší svoj antidopingový program so zameraním na používanie steroidov hráčmi.

Lekárska komisia riadiaceho orgánu kontinentálneho futbalu odsúhlasila dlhodobé skúmanie vzoriek moču, ktoré pribudnú k existujúcemu monitorovaniu krvného obrazu.

Každý futbalista testovaný pri klubovej či medzištátnej súťaži pod záštitou UEFA má biologický pas. Ten nepriamo odhalí užívanie zakázaných látok a napomáha k efektívnejšiemu testovaniu.

V roku 2013 prikročila únia k anonymnej retrospektívnej analýze 900 vzoriek. Prípadné pozitívne nálezy by neodštartovali disciplinárne konanie. Na základe výsledkov, ktoré nezverejnili, sa rozhodlo o potrebe profilovania sa na steroidy.

Na majstrovstvách Európy v roku 2016 vo Francúzsku bude na antidopingové inšpekcie dohliadať lekársky pracovník a 20 špecializovaných kontrolórov.

"Na tomto podujatí sa testy budú týkať všetkých 51 stretnutí, dovedna zozbierame vyše 200 individuálnych krvných, močových a plazmových vzoriek. Tie budeme skladovať dlhodobo, aby sme v budúcnosti mohli využiť nové metódy na ich analýzu," uvádza sa v piatkovom stanovisku Európskej futbalovej únie.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»UEFA priostruje v boji proti dopingu