Budaya mali diskvalifikovať, tvrdí legendárny šampión UFC (Týždeň V klietke)

Slovenský bojovník Martin Buday.
Slovenský bojovník Martin Buday. (Zdroj: Oktagon MMA)
Adrián Mečiar|21. apr 2022 o 10:00

Budaya takmer obral o výhru nešťastný moment.

BRATISLAVA. Martin Buday úspešne zvládol svoju premiéru v UFC.

Nešťastný moment ho ale takmer pripravil o výhru. Bývalý šampión si dokonca myslí, že Budaya mali diskvalifikovať.

Slovenský bojovník však zdôraznil, že to rozhodne nebol úmyselný faul.

Newsletter - SvetMMA: Týždeň V klietke

Prehľad toho najzaujímavejšieho, čo ponúkol uplynulý týždeň v bojových umeniach.

Prihláste sa na odber na e-mail jedným klikom >>>

Skvelú správu oznámil ďalší zástupca Slovenska v UFC, Ľudovít Klein. A údajne sa chystá návrat hviezdneho bojovníka, ktorý nestál v klietke už viac než dva roky.

Pozrite si týždňový prehľad SvetMMA a magazín Týždeň V klietke.

Legenda thaiboxu ukončila kariéru

Slovenský thaibox sa rozlúčil s legendou. Lucia "Pretty Beast" Krajčovič ukončila úspešnú kariéru na podujatí Noc Gladiátorov vo Veľkom Krtíši.

Krajčovič začala s thajským boxom vo veku 19 rokov. Postupne sa dopracovala k zisku niekoľkých opaskov a k titulu svetovej šampiónky organizácie WKU.

Tentokrát na podujatí Noc Gladiátorov 7 čelila veľmi talentovanej Lenke Škundovej. Tú porazila v tesnom zápase na body a prišiel moment, ktorý očakával iba málokto.

Po výhre, a možno aj podaní pomyselnej štafety, Krajčovič nečakane položila boxerské rukavice na podlahu a oznámila ukončenie bohatej profesionálnej kariéry.

Vo veku 35 rokov a 14-tich rokoch na bojovej scéne ju tak čaká zaslúžený odpočinok. 

Bellator: Sporné výsledky

Hlavné zápasy Bellatoru priniesli diskutovateľné momenty. Hlavný predzápas, ktorý bol zároveň finálovým duelom celej pyramídy v poloťažkej váhe, sa skončil bez výsledku.

Vadim Nemkov obhajoval titul v zápase s Coreym Andersonom. Nemkov vyhral prvé kolo, Anderson to druhé. Tretie kolo sa skončilo sedem sekúnd pred uplynutím časového limitu.

To bol aj koniec zápasu. Po neúmyselnej zrážke hlavami mal Nemkov na čele veľkú tržnú ranu, po ktorej mu doktor nedovolil pokračovať. Súboj bol vyhlásený ako no contest, teda bez výsledku.

Nemkov tak ostáva šampiónom. Grand Prix však stále nemá svojho víťaza. Pripravená odmena jeden milión dolárov teraz počká na odvetu Nemkova s Andersonom.

V hlavnom zápase večera potom mohli diváci sledovať očakávanú odvetu medzi A.J. McKeem a Patriciom "Pitbullom" Freirom. Prvý duel vyhral McKee, ale tentokrát prišiel o svoju neporaziteľnosť.

Freire prišiel do zápasu s účinnou taktikou a po piatich kolách veľmi tesne zvíťazil na body. Vďaka výhre znovu získal opasok perovej divízie.

UFC: Budayov debut

Slovensko má za sebou zápas druhého zástupcu v UFC.

Podobne ako jeho tímový kolega Ľudovít Klein, aj on zvládol svoju premiéru v najlepšej organizácii zmiešaných bojových umení úspešne.

Martin Buday na turnaji UFC Vegas 51 zdolal Chrisa Barnetta.

Slovenský ťažkotonážnik počas troch kôl postupne ovládol zápas, aj keď nechýbalo veľa a mohol byť po nešťastnom incidente diskvalifikovaný.

Rozhodujúcim sa ukázala byť posledná päťminútovka. Buday šliapol na plyn a Barnett sa dostal do úzkych.

Práve vtedy prišiel Budayov nešťastný úder lakťom do zátylku súpera. Barnett sa takmer okamžite zložil k zemi, privolali lekára.

Ten konštatoval, že súboj nemôže pokračovať. Rozhodca zápasu Dan Mirgliotta našťastie pre slovenského bojovníka vyhodnotil situáciu ako náhodný a nezavinený úder, takže na rad prišli bodové lístky rozhodcov.

Všetci traja rozhodcovia ohodnotili súboj v pomere 30-27 pre zástupcu trnavského klubu Spartakus Fight Gymu.

„Bál som sa, že to bude diskvalifikácia, ale bola to nehoda, nechcel som trafiť zadnú časť hlavy.

Nie som si istý, kam ma táto výhra v divízii posunie. Zrejme ešte potrebujem nejaké výhry, aby som sa dostal do rebríčka najlepších. Budem ale tvrdo pracovať a dokážem, že sem patrím,“ povedal slovenský zápasník po skončení duelu.

Mali ho diskvalifikovať, tvrdí legenda

Viaceré známe osobnosti však neboli spokojné s Budayovou technickou výhrou. Kráľ ťažkej váhy Francis Ngannou a bývalý šampión Junior dos Santos tvrdia, že to bol určite úmyselný lakeť. 

Ďalší bývalý šampión a legenda UFC Daniel Cormier si myslí, že Buday mal byť diskvalifikovaný. Cormier videl rovnako nielen Budayov zápas, no rovnako ďalší duel, ktorý sa tiež skončil technickým rozhodnutím v prospech Caia Borralia.

„Nič proti Caiovi alebo Martinovi, ale doslova vždy, keď som v klietke poslal nejaký úder, tak v tom bol úmysel. Obaja mali byť podľa mňa diskvalifikovaní.

Mohlo by sa stávať, že si bojovník naboduje dve kolá, potom omylom zasiahne súpera ilegálnym lakťom a bude dúfať, že súper nebude schopný pokračovať. Ďalej si už len počká na body a hotovo. Tak by to nemalo vyzerať,“ povedal Cormier.

Klein má novú zmluvu s UFC

Jeden z najlepších slovenských bojovníkov Ľudovít "Lajoš" Klein oznámil na sociálnych sieťach radostnú novinu. Je ňou podpísanie nového kontraktu s najlepšou ligou sveta UFC.

Klein si predĺženie zmluvy vyslúžil hlavne poslednou výhrou nad Devonte Smithom, keď Američana zdolal pomerne jasne na body.

Zmluva je podpísaná! Pokračujeme ďalej na tejto ceste, priatelia. Ďalšie 4 zápasy,“ oznámil Klein.

Kleina tak čaká v UFC ďalšia porcia zápasov. Aktuálne má v organizácii bilanciu 2:2.

Návrat Jonesa?

Fanúšikovia Jona Jonesa by sa už čoskoro mohli dočkať jeho návratu do klietky najlepšej ligy sveta.

Aspoň tak vyzerá situácia ohľadom legendárneho bojovníka podľa prezidenta organizácie Danu Whitea.

Niekdajší mnohonásobný šampión poloťažkej divízie UFC by sa podľa Whitea mohol vrátiť do boja už čoskoro.

„Toto leto pripravujeme naozaj špičkové duely, a verím, že Jon Jones bude toho súčasťou. Stret so Stipem Miočičom dáva zmysel,“ prezradil White pre TMZ.

Nová epizóda podcastu SvetMMA

Po dvoch rokoch čakania sa konečne v Ostrave konal galavečer Oktagon 32.

V hlavnom zápase večera sa predstavila domáca hviezda David Kozma, ale na turnaji mohli diváci sledovať aj súboj Tomáša Meliša a Václava Mikuláška. Práve tento zápas sa skončil momentom, o ktorom sa veľa diskutovalo.

Bolo to sporné rozhodnutie?

Ešte pred samotným podujatím Oktagon 32 sa uskutočnila aj veľká tlačová konferencia Oktagon TIME. Ktorý z bojovníkov najviac zaujal?

Na tieto otázky a témy reaguje trojica redaktorov. Hosťami Adriána Mečiara sú Vladimír Bilohuščin a Daniel Stankovič.

Priestor venovali aj nedávnej kritike na adresu novinárov a rozhodcov.

Newsletter - SvetMMA: Týždeň V klietke

Prehľad toho najzaujímavejšieho, čo ponúkol uplynulý týždeň v bojových umeniach.

Prihláste sa na odber na e-mail jedným klikom >>>

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Budaya mali diskvalifikovať, tvrdí legendárny šampión UFC (Týždeň V klietke)