Turek Terim: Rozhodcovia sa boja mena Realu

(Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|4. apr 2013 o 19:12

Tréner José Mourinho sa s Realom Madrid blíži k cieľu. Prajú im aj verdikty rozhodcov. „Zvýhodňujú ich, lebo sú obľúbeným tímom,“ tvrdí tréner Galatasarayu Fatih Terim.

BRATISLAVA. Stavia nielen na šikovnosť svojich hráčov, ale i na mágiu čísel.

Poverčivý tréner Realu Madrid José Mourinho sedáva v lietadle na zápasy Ligy majstrov výlučne na sedadle číslo 10 – D („Décimo“ - v španielčine značí desiaty), čo symbolizuje hlavný plán klubu v tejto sezóne.

Získať jubilejný desiaty titul v najprestížnejšej klubovej súťaži sveta. Najúspešnejší klub sveta naň čaká už viac ako desaťročie - posadnutosť šéfstva klubu, hráčov i fanúšikov vrcholí.

Môže byť prvý

V napätí je hlavne Mourinho. Ak by mu to vyšlo, stal by sa prvým trénerom v dejinách, ktorý vyhrá Ligu majstrov s tromi rôznymi klubmi (vyhral už s Portom a Interom Miláno).

Historická šanca Nemcov
  • Liga majstrov smeruje skôr k nemecko – španielskemu semifinále. Dortmund a Bayern Mníchov verzus Barcelona a Real. Aj keď isté to ešte nemá nik. Real (vyhral 3:0) a Bayern (zdolal Juventus 2:0) si však berú do odvety sľubný náskok. Barcelone stačí doma i remíza 0:0 či 1:1. Aj Dortmund je v miernej výhode po remíze v Malage.
  • Mimochodom, Nemecko ešte nikdy nemalo v semifinále dva kluby. Taliani, Angličania i Španieli mali v minulosti už aj troch zástupcov.
  • Semifinále sa však žrebuje, takže by mohli vyjsť aj čisto nemecké a španielske súboje.

Portugalčan čelí mediálnej kritike, že zo zostavy vynecháva kapitána a najpopulárnejšieho hráča Ikera Casillasa.

Jeden z najlepších brankárov v dejinách futbalu sa v poslednom zápase Ligy majstrov nedostal ani medzi náhradníkov – pritom je už zdravý. Medzi nimi sú údajne spory.

„Nikto nebude hrať iba preto, že niečo vyhral v minulosti,“ durdil sa Mourinho. A má sa čím obhájiť, Casillasov zástupca Diego López tím v Lige majstrov viackrát podržal.

A Real sa úspešne blíži k cieľu. Po triumfe prvom zápase štvrťfinále proti Galatasarayu Istanbul 3:0 má na dosah postup medzi štvoricu najlepších.

Bol hrozný

A prajú mu i verdikty rozhodcov. „Obával sa mena Realu Madrid, pretože v tejto súťaži je na rozdiel od nás obľúbeným tímom. Nie je to rozhodca pre takúto úroveň. Bol hrozný,“ soptil na rozhodcu Sveina Oddvara Moena tréner Galatasaraya Fatih Terim.

Nór podľa Turka odpustil Realu dve očividné penalty. „Ak nedokáže spozorovať hru rukou v pokutovom území, nemal by tu byť. Každý vám povie, že malo ísť o penaltu, ale rozhodca neurobil nič. Španielsky klub nepotrebuje, aby mu pomáhali rozhodcovia. Hlavný arbiter urobil viac chybných rozhodnutí. Uvedomujem si, že by sa o jeho výkone nemalo rozprávať,“ priznal Terim.

Krivdu zo zvýhodňovania Realu cítil už v osemfinále i Manchester United. Angličania viedli 1:0, no potom im rozhodca veľmi necitlivo a prísne vylúčil Naniho a Madrid presilovku využil a postúpil.

Práve Mourinho pritom patrí medzi najväčších kritikov rozhodcov a futbalovej federácie.

Najlepší útok

Real sa môže zatiaľ pýšiť i najlepším útokov v súťaži (21 gólov), v kádri má i najúspešnejšieho strelca: Cristiana Ronalda – deväť gólov. Mourinho však vyzdvihuje skôr defenzívu.

„Lepšie sme bránili, ako útočili. Mali sme dať viac gólov, niektoré útoky sme odflákli.“

Ronaldo strelil v tejto sezóne celkovo už 45 gólov – potreboval na to rovnaký počet zápasov. Celkovo strelil za Real v 189 súťažných zápasoch už 191 gólov, čo je výnimočná bilancia.

V historických tabuľkách Realu je už šiesty. A to je v Madride iba od sezóny 2009/2010. Spomedzi elitných strelcov v dejinách klubu je jediný, čo má priemer viac ako gól na zápas. Prvý Raúl dal 323 gólov.

Potreboval na to šestnásť sezón a 741 zápasov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Turek Terim: Rozhodcovia sa boja mena Realu