Trofeje Iuventy, záchrana MFK Zemplín. Vlaňajšok bol pre Zemplín úspešný

Hokejoví seniori Trebišova a Humenného sa vrátili.
Hokejoví seniori Trebišova a Humenného sa vrátili. (Autor: Róbert Andrejov)
Róbert Andrejov|12. jan 2017 o 00:00

Trebišovskí futbalisti sa z dna vyštverali až na vrchol, na lepšie časy svitlo aj hokeju.

ZEMPLÍN. Taký úspešný športový rok, akým bol 2016, na Zemplíne nebol už poriadne dlho. Priaznivci kolektívnych alebo individuálnych športov mali v predošlom roku v tomto regióne dôvod na radosť. N

ašim športovcom sa darilo výborne a drvivá väčšina z nich bude na uplynulý rok spomínať len v dobrom. Predovšetkým kolektívy dosahovali kvalitné výsledky, zahanbiť sa však nenechali ani jednotlivci.

Ktoré športové udalosti teda v uplynulom roku najviac zarezonovali na Zemplíne?

Záchrana a vzostup

Najpopulárnejším tímom na celom Zemplíne sú v poslednom období prvoligoví futbalisti MFK Zemplín Michalovce, ktorí od leta 2015 pôsobia v najvyššej súťaži na Slovensku.

V premiérovom ročníku ohúrili celú krajinu skvelými návštevami na svojom štadióne, na ktorý chodilo v priemere okolo tritisíc divákov (po Trnave a Dunajskej Strede tretí najvyšší počet). Aj vďaka výborným fanúšikom splnili žlto-modrí v nováčikovskej sezóne hlavný cieľ – zachránili sa medzi elitou. Na diaľku vyhrali boj s druhým nováčikom zo Skalice, ktorú v konečnom účtovaní predstihli o päť bodov.

V druhom fortunaligovom ročníku sa kolektívu od Laborca zatiaľ darí nad očakávanie. Pod vedením trénera Antona Šoltisa celok s plejádou vlastných odchovancov predvádzal v jeseni hlavne doma oku lahodiaci ofenzívny futbal a zimuje na ôsmom mieste.

Koncom roka prišla správa, že Myjava odstupuje zo súťaže, čím sa stala vypadávajúcim tímom. Hoci jej koniec ešte stále definitívne potvrdený, všetko speje k tomu, že do jarnej časti nenastúpi, a tak sa Michalovčania môžu tešiť z predčasnej záchrany.

„Šoltisovci“ odvádzali dobrú robotu aj na pohárovej scéne. V Slovnaft Cupe sa totiž prvýkrát prebojovali až do štvrťfinále.

Uplynulý rok bol pre michalovský futbal obzvlášť úspešný – v sezóne 2015/16 ženský tím premiérovo postúpil do prvej ligy a starší dorastenci obsadili vo svojej súťaži výbornú piatu priečku (teraz sú po jeseni na štvrtej pozícii).

Takto v máji futbalisti Michaloviec slávili záchranu v I. lige.
Takto v máji futbalisti Michaloviec slávili záchranu v I. lige. (Autor: Róbert Andrejov)

Ďalšie trofeje Iuventy

Veľkú radosť priaznivcom na Zemplíne znovu robili hádzanárky Iuventy Michalovce. Tie už niekoľko rokov nemajú na Slovensku konkurenciu a zbierajú jednu trofej za druhou.

Zverenky kormidelníka Františka Urbana sa v apríli tešili zo zisku siedmeho primátu v spoločnej česko-slovenskej súťaži WHIL a krátko nato dvihli nad hlavy aj deviaty majstrovský titul, ktorým sa vyrovnali niekdajšiemu slovenskému suverénovi zo Šale.

Práve tohto súpera zdolali v národnom finále 3:1 na zápasy. Koncom roka si Iuventa splnila aj pohárovú povinnosť, keď vo východoslovenskom finále s Prešovčankami potvrdili úlohu jasného favorita a poľahky zvíťazili.

Slovenský pohár tak vyhrali už ôsmykrát v histórii.

Žlto-modré majú aj teraz našliapnuté k zisku ďalšieho interligového prvenstva, lebo po jeseni sú bez straty „kvetinky“ na vedúcej pozícii s náskokom bodu pred Mostom a ešte majú aj zápas k dobru.

Jediným sklamaním roka bolo to, že družstvo znovu neprekročilo svoj tieň na medzinárodnom fóre. V aktuálnej sezóne jeho európska pohárová púť trvala iba štyri zápasy, v ktorých nezaznamenalo ani jedno víťazstvo.

Hádzanárky Michaloviec nemajú na Slovensku konkurenciu.
Hádzanárky Michaloviec nemajú na Slovensku konkurenciu. (Autor: Róbert Andrejov)

Z dna na vrchol

Trebišovský futbal zažil jeden z najkrajších rokov v tomto miléniu. Kým na rok 2015 by priaznivci Slavoja najradšej zabudli (vypadnutie z druhej ligy, žalostná jeseň v tretej), na ten uplynulý budú spomínať len v tom najlepšom. Slavoj znovu naštartoval príchod nových a zanietených ľudí do klubových štruktúr.

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Trofeje Iuventy, záchrana MFK Zemplín. Vlaňajšok bol pre Zemplín úspešný