Triumf v Davisovom pohári zavŕšil rok španielskeho športu

SITA|24. nov 2008 o 12:24

Tenisti Španielska zachovali štvorročnú periodicitu a po sezónach 2000 a 2004 sa tretíkrát v histórii stali víťazmi Davisovho pohára.

MAR DEL PLATA. Aj bez svojej jednotky Rafaela Nadala zdolali na tvrdom povrchu v Mar del Plate domácu Argentínu 3:1. Juhoameričanom vychádzalo až na jednu podstatnú vec - výsledok - všetko podľa plánu. Vo vypredanom hľadisku vládla výborná atmosféra, stovky fanúšikov bez lístka sledovali finále na veľkoplošnej obrazovke na pláži, ďalšie milióny doma, dvorec vyhovoval jednoznačne domácim. Národné oslavy sa však nekonali a tešili sa Španieli. "Je to úžasný pocit, splnený sen, ktorý som sníval už ako malý chlapec. Dnes dostala moja tenisová kariéra konečne svoje naplnenie. Hral som za svoju krajinu v najdôležitejšom zápase proti najlepšiemu tímu a bol som úspešný," komentoval v eufórii Fernando Verdasco, ktorý ako náhradník za pôvodne nominovaného Davida Ferrera získal v nedeľňajšom súboji s Juanom Martinom Del Potrom rozhodujúci tretí bod. Po víťaznom forhende padol na kolená a pobozkal modrý kurt. "V Davisovom pohári musíte bojovať až do posledného dychu. Práve mentálna sila a vedomie, že môžeme zvíťaziť aj bez našej jednotky Nadala, nás celý čas hnala vpred," doplnil Verdasco. Argentínčania vďaka hladkému víťazstvu Davida Nalbandiana nad Ferrerom viedli v piatok 1:0, potom však zdravotne indisponovaný Del Potro nestačil na Feliciana Lópeza a v debli Agustin Calleri svojím výkonom príliš nepodporil Nalbandiana proti páru López, Verdasco, takže Španieli mali pred nedeľou náskok 2:1. Zatiaľ posledným družstvom, ktoré v rozhodujúcom súboji o titul pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) ešte dokázalo triumfovať z nepriaznivého stavu pred nedeľňajšími dvoma záverečnými dvojhrami, bolo Rusko v sezóne 2002 vo Francúzsku. "V šatni sme boli všetci veľmi smutní. Bolesť je o to väčšia, že traja z nás zažili prehru vo finále v Moskve 2006. Stopercentne sme sa pripravili na tento víkend, ale napokon to nevyšlo,“ komentoval aktér nedeľňajšej dvojhry José Acasuso.

Všetky tri body tímu z Pyrenejského polostrova paradoxne vybojovali ľaváci, hoci hostia nemali k dispozícii práve touto rukou hrajúceho Rafaela Nadala. Líder počítačového poradia chýbal pre zranenie pravého kolena už na minulotýždňovom "výberovom" Tennis Masters Cupe v Šanghaji. "Teším sa spolu so svojimi kolegami z tímu. Čo dokázali v Argentíne, je neuveriteľné. Je čas oslavovať," uviedla pre španielsku televíziu zranená svetová jednotka Nadal.

Argentínčanom sa na čísle 13 skončila úctyhodná šnúra úspechov pred vlastným publikom od prehry so Slovenskom 2:3 zo septembra 1998. V minulosti už neuspeli vo finále v rokoch 1981 (proti Spojeným štátom americkým v Cincinnati 1:3) a predvlani v Moskve 2:3. Nehrajúci kapitán Argentíny Alberto Mancini po finálovej prehre plánuje svoju rezignáciu. Rovnako končí vo svojej funkcii aj jeho španielsky náprotivok Emílio Sánchez Vicario. Španieli vyhrali Davisov pohár vždy pod iným nehrajúcim kapitánom. "Mám za sebou tri roky práce a myslím si, že toto je záver tohto cyklu. Končí sa s trofejou a ocenením pre všetkých týchto hráčov,“ poznamenal Sánchez, ktorého zverenci zavŕšili najúspešnejší rok španielskeho športu. Dvadsaťdvaročný Nadal počas neho po 237 týždňoch zosadil z pozície svetovej jednotky Rogera Federera a vyhral aj olympijský turnaj v Pekingu, Roland Garros a Wimbledon. Mimo tenisových kurtov Španielsko ukončilo 44-ročné čakanie na veľký futbalový triumf, keď vyhralo majstrovstvá Európy a dostalo sa na prvé miesto rebríčka FIFA. Španieli dominovali aj v cestnej cyklistike, Alberto Contador vyhral Giro d´Italia a Vuelta a Espaňa, Carlos Sastre Tour de France a Samuel Sanchez olympijské preteky. "Čo k tomu dodať? Máme za sebou senzačný rok španielskeho športu,“ povedal španielsky reprezentačný futbalový brankár Iker Casillas z Realu Madrid.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Triumf v Davisovom pohári zavŕšil rok španielskeho športu