Tréner Good Angels Kováčik: Padli sme na dno

Bieloruska Jelena Levčenková (s loptou). Proti Kayseri to bola z jej strany absolútna mizéria.
Bieloruska Jelena Levčenková (s loptou). Proti Kayseri to bola z jej strany absolútna mizéria. (Autor: Veronika Janušková)
Sportnet|15. jan 2014 o 23:00

Zo strany košických basketbalistiek to bol tragický výkon. Kritika sa ušla najmä Levčenkovej.

Zo strany desaťnásobného slovenského majstra to bol tragický výkon. Turecký Kayseri Kaski spor toho v Košiciach nemusel ukázať veľa a aj tak v zápase A-skupiny Euroligy vyhral 53:42. Konečný výsledok pripomína skôr polčasový rezultát, dokonale dokresľuje dianie na palubovke v Steel Aréne. V podaní žlto-modrých to bola v útoku katastrofa.

KOŠICE. Steel Aréna sa nedočkala. Po tretíkrát v tejto euroligovej sezóne z nej košické basketbalistky odchádzali po zápase A-skupiny z ihriska sklamané.

Celkovo to bol už štvrtý pokus Košičaniek v tejto hale. Opäť neúspešný. Kayseri Kaski spor vyhral 53:42. Good Angels si v základnej skupine parádne skomplikovali situáciu.

„Nemôžem uprieť dievčatám veľkú snahu. Dostať doma 53 bodov je celkom slušné z hľadiska obrany, ale v ofenzíve sme boli tragickí. Rozhodlo to, na čo sme dievčatá upozorňovali – útočný doskok súpera. My sme si vytvorili až priveľa voľných pozícií. Ani spod koša sme ich nepremenili. Neviem povedať kvôli čomu. Jediné, čo ma napadá, že Steel Aréna nám nevyhovuje,“ konštatoval po prehre o jedenásť bodov tréner Good Angels Maroš Kováčik.

((a))

Žalostné zakončovanie

Zakončovanie v podaní košických hráčok bolo žalostné. A bolo takmer jedno, ktorá hráčka sa odhodlala k strele a z akej pozície.

„My sme si spod koša vytvorili desať streleckých pozícií. Ani tie sme neboli schopní premeniť. Kayseri pripravili slušnú taktiku. Vedia, že sme silní spod koša. Naše hráčky, ktoré mali loptu prihrať pod kôš ju buď neprihrali, alebo tak spravili až veľmi neskoro. Rozdiel štrnástich trestných hodov v prospech súpera je na takýto nízky počet bodov až priveľký, ale tým sa nechcem vyhovárať na rozhodcov. Padli sme na dno. Budeme sa musieť vlastnými silami z neho odraziť a ísť ďalej. Keď sme pred zápasom hovorili, že skupinová fáza Euroligy je rozohraná dobre, tak už to neplatí. Ale určite sa nevzdáme, lebo ešte nie sme na konci.“

Útočná bieda v žlto-modrých radoch gradovala v tretej štvrtine. Za desať minút dali hráčky Good Angels iba štyri body. A to malo prísť po prehranom prvom polčase zlepšenie.

„Neviem ani čo mám k tomu povedať. My aj keď sme boli úplne sami, tak sme netrafili. Ale nechcem sa z toho ani vyzúvať. Tú zodpovednosť beriem na seba. Bola to moja chyba ako trénera. No možno by bolo lepšie opýtať sa hráčok, prečo netrafili ani spod koša. My sme hádzali strašne málo trestných hodov a ešte aj pri nich máme 50% úspešnosť,“ nechápavo krútil hlavou tréner klubu, ktorý skončil v uplynulom ročníku Euroligy na štvrtom mieste.

Euroligovú sezónu rozohrali Košičanky famózne. Prvé tri zápasy vyhrali. No potom prišli tri vystúpenia v Steel Aréne a tie znamenali tri prehry.

„Keď hráme v Infiniti aréne tak na dievčatách vidno sebavedomie. Tu, ak ste si všimli, hráčky vychádzali na ihrisko so sklonenou hlavou. Toľko ľudí naraz až priveľmi vytváralo tlak. Nevieme s tým bojovať. My, aj keď hráme vonku vo veľkých halách, nemáme problém premieňať trestné hody alebo presadiť sa spod koša. V Steel Aréne sme to nedokázali. Beriem, že je nezmysel hrať v malej hale ak na basketbal príde toľko ľudí, ale musíme sa pozerať aj na športové výsledky. Ja som v Steel Aréne nechcel hrať už ani tento zápas. Ale pánom Jendrichovským bolo povedané, že ak prehráme s Kayseri, vraciame sa do našej haly a ja to beriem všetkými dvadsiatimi.“

Nulová Levčenková

V košickom tíme nemala svoj deň ani jediná hráčka. No totálne vybuchla Bieloruska Levčenková.

Pivotka, od ktorej sa čaká, že bude tím ťahať, bola nulovým prínosom. Keď v štvrtej štvrtine schádzala z ihriska, publikum ju ocenilo – piskotom. A to sa veru v basketbale stáva tak raz za uhorský rok.

„Samozrejme, že jej výkon ma neuspokojil. Hráčka, ktorá príde s tým, že má byť totálny ťahúň mužstva a vytvárať ofenzívne i defenzívne plusy a nakoniec skončí zápas s nulou, tak to nie je dobré. Ale celú vinu by som nehádzal len na ňu,“ uviedol Kováčik smerom k Levčenkovej, ktorá odohrala vyše dvadsaťjeden minút s tým, že nedala ani jediný bod.

Po prvý raz sa v Eurolige v košickom tíme predstavila Američanka Perkinsová. Ani tá sa medzi strelkyne nedostala, na ihrisku však strávila len niečo viac ako desať minút.

„Ak Jiu stretnete niekde v útrobách štadióna, tak asi chúďa blúdi. Pre ňu je to veľmi ťažké. Prišla do nového klubu, toľko nových ľudí. Aj keď je to skúsená hráčka, vidieť, že je zmätená. Ale nemôžme od nej čakať, že príde a po troch dňoch dá tridsať bodov. Je to strelec, ale potrebuje viac času. Verte tomu, že nám pomôže,“ je presvedčený kormidelník majstra, ktorý stále verí, že táto sezóna môže byť úspešná.

„Nepovedal by som, že postup zo skupiny je ohrozený. Skôr ide o to, že sme si týmto zápasom nahlodali možnosť mať v play-off výhodu domáceho prostredia. Sme na dne, ale netreba nad nami lámať palicu.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Tréner Good Angels Kováčik: Padli sme na dno