Tréner českých futbalistov Bílek chce medailu

Vojtech Jurkovič|17. jún 2012 o 16:57

Česi vytiahli zo svojho nevyspytateľného futbalového rukáva ďalší tromf do histórie. Aj bez zraneného Rosického zdolali domáce Poľsko 1:0.

Česi vytiahli zo svojho nevyspytateľného futbalového rukáva ďalší tromf do histórie. Aj bez zraneného Rosického zdolali domáce Poľsko 1:0. Vyhrali svoju A­ skupinu a tréner Michal Bílek už spomína medailu.

BRATISLAVA. Krédo domácich bolo jasné. Postup alebo koniec futbalového sveta v krajine, ktorá ním dýchala na každom kroku.

Podobne ako v druhom polčase stretnutia s Gréckom sa ukázalo, že Poliakov enormná premotivovanosť na trávniku udusila. Dokonca aj také esá, ako sú Lewandowski či Blaszczykowski.

Česi naopak absenciu kľúčového špílmachra Rosického nahradili súdržnosťou a optimálnou reakciou v každom momente zápasu.

Ťažká správa z Varšavy

Podľa trénera Plzne Pavla Vrbu, ktorý má v národnom tíme dovedna osem bývalých hráčov z klubu, na Poliakov v kabíne ťažko doľahla správa z Varšavy, že Gréci po polčase nečakane vedú nad Rusmi 1:0. Český tím na začiatku zápasu zvládol dve­tri šance Poliakov, no potom sa obrana upokojila.

((piano))

Po správe o nepriaznivom vývoji vo Varšave Poliaci museli podľa Vrbu hrať ofenzívnejšie, pričom zákonite otvárali Čechom priestor na brejky. „Som rád, že to opäť vyšlo vyšlo Jiráčkovi,“dodal .

Sám strelec opisoval rozhodujúci moment: „Šprintoval som cez celé ihrisko. Ako som bol rozbehnutý, vedel som, že keď si loptu zaseknem, obranca v tej rýchlosti ťažko zmení smer. Vyšlo to úžasne. “

Pre Vrbu je vraj drobným osobným potešením, že jeho chlapci Jiráček a s Pilařom sú jedinými strelcami českého tímu na šampionáte. Vrba vyzdvihuje, že kolega Bílek našiel optimálne miesto Hűbschmanovi, ktorý poisťuje defenzívu.“ Na otázku SME o problematickom Barošovi na útočnom poste sa Vrba len pousmial.

Najlepšie momenty zápasu Poľsko - Česko

Baroš je vraj platný

„Je to tak, že fanúšikovia ho veľmi nemusia. Isté je, že v zápase s Poľskom mal podiel na víťaznom góle. Vytkol by som mu iba zbytočné diskusie s rozhodcami a občasné nezmyselné vybíjanie síl pri hlbokých návratoch do obrany. Ale ako útočník je v tomto kádri jeden z najlepších.“

Bývalý tréner Žiliny, 48­ ročný Vrba, by bol rád, keby sa českému tímu vo štvrťfinále vyhlo Nemecko.

„Cítim, že narazíme na Portugalsko a bude to dobrý futbal,“ dodal Vrba.

Zlou správou pre český tím je, že zranená achilovka Tomášovi Rosickému neumožní nastúpiť ani vo štvrťfinále.

„Šanca je veľmi malá,“ povedal Rosický pre idnes. Momentálne nehrajúci český kapitán pochválil spoluhráčov, že postúpili absolútne zaslúžene. „Na začiatku nám súper mohol streliť gól, to je bez debaty, ale druhý polčas bol z našej strany absolútne excelentný. Tréner Michal Bílek si zaslúži rešpekt. V zložitých situáciách si zachováva pokoj a prenáša ho aj na mužstvo.“

Bílek si nepotrpí na ovácie

Samotný Bílek úspech v Poľsku nevníma ako satisfakciu. „Novinári sa ma na to pýtali už po baráži. Veľmi sa tým nezaoberám. Som jednoducho rád, že sme sa dostali ďalej a ľudia doma majú radosť. Viem, že fanúšikovia na mňa reagujú skôr negatívne, ale to pre mňa nie je dôležité. Nepotrpím si na to, aby mi prevolávali na slávu.“

Po triumfe nad Poľskom Bílkovi na tlačovej konferencii pripomenuli, že Rusi po víťazstve nad Čechmi 4:1 hovorili, že idú na medailu. Namiesto toho sa predčasne balia.

„Zvyšuje to hodnotu nášho víťazstva nad Grékmi,“ dodal Bílek. Teraz rozmýšľa o medaile on. „Chceme ju. Najprv som si vo štvrťfinále vysníval Nemecko, no teraz by som sa mu radšej vyhol.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov