Tóth: Šport má byť o podpore jedného druhým, nie o bojoch a nenávisti

Matej Tóth má za sebou úspešný rok.
Matej Tóth má za sebou úspešný rok. (Autor: TASR/AP)
TASR|6. jan 2017 o 20:38

Úspešný slovenský chodec chce vydržať až do olympijských hier v Tokiu 2020.

BRATISLAVA. Vo svojej disciplíne dosiahol na športový vrchol. Po zisku titulu majstra sveta a olympijského zlata ale chodcovi Matejovi Tóthovi nechýba motivácia ani do ďalších rokov. Ako sám tvrdí, šport nikdy nerobil pre výsledky, ale hlavne pre zábavu. A tá nevyprchala ani po víťazstve v Riu de Janeiro.

"Našťastie pre mňa neboli úspechy, ktoré som dosiahol, nikdy nejakou veľkou motiváciou. Jasné, každý chce byť majster sveta a olympijský víťaz, ale priznám sa, v minulosti som o tom ani nesníval. Tým pádom som nešportoval pre to, aby som tie výsledky dosiahol. Ciele sa z nich stávali až postupne," povedal víťaz ankety Športovec roka 2016.

"Na olympiádu sme už išli s tým, že ideme bojovať o najvyššie priečky, ale to nebola tá motivácia, pre ktorú som ráno vstal a išiel na tréning. Tá sa naopak ešte znásobila. Šport ma stále baví a teraz sa k tomu pridala aj radosť, ktorú to spôsobuje nie len mne, ale aj ľuďom okolo mňa. Je to pre mňa obrovská energia," dodal skúsený chodec.

Tridsaťtriročný špecialista na 50 km trať v minulosti vyhlásil, že olympiáda v Brazílii bude jeho posledná, no po zisku zlata prišla ďalšia chuť do práce.

"Áno, dostal som ďalšiu chuť. Teraz som 'nažhavený' trénovať a športovať, kým mi to zdravie dovolí a dúfam, že mi to vydrží až do Tokia 2020," uviedol.

Odovzdávanie cien : fotogaléria

7.12.2017

Prioritou na rok 2017 sú augustové majstrovstvá sveta v Londýne, kde sa pokúsi obhájiť titul spred dvoch rokov z Pekingu.

"Je to jednoznačne vrchol sezóny. Ako obhajca trofeje nemôžem ísť na štart inak, ako s najvyššími ambíciami. No všetci vieme, aká je päťdesiatka zradná, aká náročná bola táto sezóna a aké som mal zdravotné problémy. Ale verím, že do augusta budem pripravený tak, aby som sa mohol pobiť o najvyššie priečky."

Každý chce byť majster sveta a olympijský víťaz, ale ja som o tom v minulosti nesníval. Tým pádom som nešportoval pre to, aby som tie výsledky dosiahol. Ciele sa z nich stávali až postupne.


Matej Tóth, slovenský chodec

Do nového roka zaželal veľa úspechov aj ostatným slovenským športovcom a nezabudol ani na to najdôležitejšie.

"Nech šport a športovci prinášajú fanúšikom naďalej toľko radosti ako uplynulý rok a nech si to užívame. Šport má byť o zábave, nie o bojoch a nenávisti, ale o podpore jedného druhým. A všetkým samozrejme prajem veľa zdravia, lebo aj ja som sa vlani presvedčil, že bez neho je to ťažké nielen v športe, ale aj v osobnom živote," pripomenul zranenie ľavej holennej šľachy, ktoré mu takmer znemožnilo štart na OH.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Tóth: Šport má byť o podpore jedného druhým, nie o bojoch a nenávisti