Tréner Tartaľ hodnotí šampionát, okamihy z neúspešného duelu o bronz pozerá dodnes

Tréner Tibor Tartaľ.
Tréner Tibor Tartaľ. (Autor: Puckfans.at / Andreas Robanser)
SITA|9. máj 2023 o 16:55

Mladí Slováci boli od bronzu pár desiatok sekúnd.

BRATISLAVA. Slovenská reprezentácia hokejistov do 18 rokov už má po sezóne a aj keď ju neukončila ziskom medaily na majstrovstvách sveta vo Švajčiarsku, účinkovanie zverencov trénera Tibora Tartaľa bolo mimoriadne úspešné.

Ako nováčika elitnej kategórie delili Slovákov iba desiatky sekúnd od cenného kovu, bronz napokon získali Kanaďania.

Narodení v období úspechov Slovenska

"V prvom rade sa s pokorou teším z toho, že sme mali možnosť po takej dlhej dobe bojovať o medaily.

V druhom rade u mňa prevláda vďačnosť. Ďakujem všetkým, ktorí viedli týchto hráčov pred nami.

Vďaka smeruje rodičom, manažérom a mládežníckym trénerom, ktorí dali chlapcom potrebnú vášeň a energiu.

Hráčom a členom realizačného tímu patrí rešpekt za odvedenú prácu,“ zhodnotil kouč Tartaľ s odstupom vystúpenie na šampionáte, cituje ho oficiálny web Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH).

"Dôležité kroky sme urobili už vo Zvolene, kde sme absolvovali veľké množstvo taktickej prípravy.

Chalani videli silný príbeh špeciálnych jednotiek založený na viere, rešpekte a tímovej identite.

Zároveň sme im pripomínali, že sa narodili v období, keď Slovensko zažívalo krásne hokejové časy, a možno aj na základe toho ich rodičia dávali na hokej.

Chceli ich vidieť hrať v národnom drese a to sme im zdôrazňovali.

Preto vedeli, že napriek prehre musia veriť našej ceste," okomentoval Tartaľ vysokú prehru 3:8 v príprave s rovesníkmi z Fínska.

Tartaľ: Dôležitá bola prehra v príprave

Na MS mladí Slováci na úvod zdolali Čechov, potom podľahli Švédom aj Kanaďanom.

"Proti Švédom nám chýbali lepšie defenzívne rozhodnutia. Naopak, s Kanadou sme nemali dostatok sebavedomia a ofenzívneho pokoja.

V týchto zápasoch som však bol nadšený z našej identity, vášne a mentálnej sily," pokračoval slovenský kormidelník.

Jeho zverenci si štvrťfinálovú miestenku vybojovali až v záverečnom súboji v základnej skupine, v ktorom Nemcov zdolali 6:4, aj keď prehrávali 2:4.

"Bol to špecifický deň, keďže bol zároveň aj môj narodeninový. Všetci sme si uvedomovali, že od výsledku v tomto stretnutí sa bude odvíjať celkové hodnotenie nášho účinkovania na turnaji.

Povedali sme si, že najpodstatnejšie bude zachovať pokoj a trpezlivosť, čo sa aj potvrdilo.

Počas sezóny sme s Nemcami dvakrát stratili náskok v tretej tretine, ale na MS sme mali k dispozícii oveľa kvalitnejší tím a veril som, že to zvládneme.

Zľava Frantisek Ridzoň, Edwin Tropmann a Leon Willerscheid v zápase Slovensko - Nemecko na MS v hokeji do 18 rokov 2023.
Zľava Frantisek Ridzoň, Edwin Tropmann a Leon Willerscheid v zápase Slovensko - Nemecko na MS v hokeji do 18 rokov 2023. (Autor: Andreas Robanser / Puckfans.at)

Najemotívnejšie prežívala tento duel moja manželka. Po skončení zápasu mi napísala správu s textom: Super, gratulujem, ale záver som nedopozerala, pretože som sa lúčila s tvojou prácou," zhodnotil Tartaľ.

Mladí slovenskí hokejisti do 18 rokov si zahrali po dvoch dekádach v semifinále MS, keďže vo štvrťfinále vyradili Fínov.

"Veľmi dôležitá pre nás bola prehra z prípravy. Paradoxne, v tomto neúspešnom zápase sme zistili, že s Fínmi môžeme hrať.

Urobili sme vydarené rozhodnutia. Zmenili sme formácie a umne sme rozložili ofenzívny a defenzívny potenciál. Navyše, obrat proti Nemcom nám dodal vieru.

Boli sme vysoko efektívni, zvládli sme výborne presilovky aj oslabenia a v bránke čaroval Samo Urban," opísal prienik do semifinále hlavný kouč.

Trpká skúsenosť môže hráčom pomôcť

Na turnaji potom nasledovali dve prehry - s Američanmi aj Kanaďanmi - ktoré znamenali konečnú 4. pozíciu.

Bronz mali Slováci blízko, veď v súboji o 3. miesto ešte v 59. minúte viedli nad Kanaďanmi 3:2.

Napokon z toho bola prehra 3:4 po predĺžení. "Pozerám si tie momenty často a potrebujem to zo seba dostať, aby som na nich nemyslel.

Samozrejme, aj vďaka týmto momentom sme teraz všetci skúsenejší, tréneri aj hráči.

Verím, že hráčov čakajú v ich kariérach ešte veľké veci a ďalšie dôležité chvíle zvládnu úspešne aj vďaka tejto trpkej skúsenosti," myslí si Tartaľ.

Ten v hodnotení šampionátu vyzdvihol skvelú partiu, ale aj podiel lídrov kabíny - kapitána Maxima Štrbáka a jeho produktívneho asistenta Dalibora Dvorského.

Nezabudol ani na brankára Samuela Urbana." Jeho príbeh bol neuveriteľný a nezabudnuteľný. K tomu niet čo dodať,“ povedal.

Samuel Urban.
Samuel Urban.

Na záver pre HockeySlovakia.sk prezradil, čo ho šampionát vo Švajčiarsku naučil: "Zhrnul by som to do troch hlavných bodov.

Prvý bol presvedčiť hráčov, že nemožné sa môže stať možným. Druhý, že jediná cesta vedie rovno, nie vpravo ani vľavo. To mi často zdôrazňoval aj môj otec.

Tretí, že na takej ceste potrebujete okolo seba skvelú partiu, ktorú som mal v rámci realizačného tímu. Išli sme spoločne za cieľom a verili sme mu.

Nikdy sme nepochybovali o svojich rozhodnutiach, stáli sme jeden za druhým. A, samozrejme, potrebujte aj hráčsku kvalitu a ľudí so silným charakterom a vášňou."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Tréner Tartaľ hodnotí šampionát, okamihy z neúspešného duelu o bronz pozerá dodnes