Tenistky hrajú o finále Fed Cupu: Kapitán verí Hantuchovej

Slovenský tím pred zápasom s Ruskom, zľava: Daniela Hantuchová, Magdaléna Rybáriková, kapitán Matej Lipták, Dominika Cibulková a Jana Čepelová.
Slovenský tím pred zápasom s Ruskom, zľava: Daniela Hantuchová, Magdaléna Rybáriková, kapitán Matej Lipták, Dominika Cibulková a Jana Čepelová. (Autor: TASR)
Ondrej Gajdoš|19. apr 2013 o 18:07

Matej Lipták dal na poste dvojky tímu prednosť Daniele Hantuchovej, hoci v rebríčku je o 30 miest nižšie ako Magdaléna Rybáriková.

MOSKVA, BRATISLAVA. Ruská dvojka Anastasia Pavľučenkovová (19. vo WTA) a jednotka slovenského tímu Dominika Cibulková (15.) otvoria v sobotu semifinálový zápas Pohára federácie v Moskve. Po nich nastúpia na antukový kurt v hale Maria Kirilenková (13.) s Danielou Hantuchovou (75.). Rusky sú v domácom prostredí favoritkami, Slovenky chcú prekvapiť.

V druhom semifinále hrajú v Palerme na antuke Taliansko - Česko.

Zavážili skúsenosti

Slovensko triumfovalo v Pohári federácie v roku 2002 a odvtedy je prvý raz v semifinále. Medzi štyri najlepšie tímy sveta sa prebojovalo po februárovom štvrťfinálovom víťazstve v Srbsku 3:2. Dva body v Niši vybojovala Hantuchová.

Aj teraz sa kapitán Matej Lipták rozhodol na poste dvojky pre najskúsenejšiu hráčku tímu, hoci s renkingom 75. vo WTA je o tridsať miest nižšie ako Magdaléna Rybáriková.

„Svetový rebríček je jedna vec a zápasy v Pohári federácie iná,“ povedal Lipták pre webovú stránku fedcup.com. „Daniela má veľké skúsenosti, odohrala mnoho fedcupových zápasov. Verím jej.“

Hantuchová mala v Pohári federácie premiéru pred štrnástimi rokmi práve v Moskve. Rusko vtedy v semifinále vyhralo 3:2 a rovnakým výsledkom zvíťazilo aj v zápase 2. kola v Bratislave 2001.

Slovenská rekordérka Hantuchová odohrala v singli a v debli už 50 fedcupových stretnutí.

Cibulková má s Pavľučenkovovou z turnajov WTA zápasovú bilanciu 1:1, Hantuchová vedie s Kirilenkovou 5:2. V nedeľu nastúpia proti sebe jednotky, po nich dvojky a semifinále uzavrie štvorhra.

Rusko má široký výber

Rusko zvíťazilo v Pohári federácie štyri razy v rokoch 2004, 2005, 2007, 2008 a v semifinále hrá siedmy raz za sebou. Aj teraz má najvyšší cieľ, hoci nenastúpi v najsilnejšej zostave. Kapitánovi Šamiľovi Tarpiščevovi chýba Maria Šarapovová (3.) aj Naďa Petrovová (11.).

„Rusky majú taký široký výber kvalitných tenistiek, že nech nastúpia v akejkoľvek zostave majú veľmi silný tím,“ poznamenal Lipták.

Pavľučenkovová sa v Moskve pripravovala s novou trénerkou Martinou Hingisovou. Bývalá svetová jednotka o talentovanej ruskej hráčke povedala, že má potenciál, aby sa prebojovala do prvej päťky WTA.

Kirilenková bola líderkou Ruska aj vo štvrťfinále s Japonskom, keď zariadila prvý bod v súboji s Dateovou–Krummovou. Rodáčka z Moskvy je zasnúbená s hokejistom Washingtonu Alexandrom Ovečkinom.

Domáci tím má aj silnú štvorhru Makarovová - Vesninová, nedávno vyhrali turnaj v Indian Wells. Kapitán Lipták nahlásil na záverečného debla dvojicu Rybáriková - Čepelová, ale môže ju ešte zmeniť.

RTVS vysiela zápasy na Dvojke. V sobotu od 13.00, v nedeľu od 12.00 h

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Tenistky hrajú o finále Fed Cupu: Kapitán verí Hantuchovej