Štvorhru v Paríži nemala v pláne, získala tretí titul. Wimbledonom zrejme ukončí jednu časť kariéry

Juniorská grandslamová víťazka vo štvorhre na Roland Garros 2024 Renáta Jamrichová s prezidentom Slovenského tenisového zväzu Miloslavom Mečířom.
Juniorská grandslamová víťazka vo štvorhre na Roland Garros 2024 Renáta Jamrichová s prezidentom Slovenského tenisového zväzu Miloslavom Mečířom. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|11. jún 2024 o 16:00

Veľká tenisová nádej získala už tretí grandslamový titul.

BRATISLAVA. Vzhľadom k tomu, že je stále juniorka a sedemnáste narodeniny oslávi až o pár dní je to neuveriteľná bilancia.

Renáta Jamrichová dokázala každú finálovú účasť premeniť na titul. Vlani získala titul vo štvorhre na Australian Open, tento rok vyhrala v Melbourne vo dvojhre a na French Open vybojovala tretí titul vo štvorhre s Češkou Terezou Valentovou.

Vo finále v Paríži zdolali americkú dvojicu Tyra Caterina Grantová, Iva Jovičová 6:4, 6:4.

Najväčšia slovenská tenisová nádej to všetko berie s úsmevom. 

„Hrať vo štvorhre je predsa len iné ako finále vo dvojhre. Bolo to pre mňa o tom, že si to pôjdem užiť. Bolo to oveľa menšie ako dvojhra a aj pociťovala som oveľa menší tlak,“ hovorí Jamrichová. 

"Celkovo to bol veľmi pozitívny týždeň. Zlepšila som sa na antuke, odohrala som dobré zápasy aj vo dvojhre a som rada, že sa mi podarilo zostať až do finálového dňa a zvíťaziť vo štvorhre," hodnotila.  

Pôvodne štvorhru neplánovala ani jedna

V Paríži si zahrala s českou nádejou Terezou Valentovou. Pritom dva týždne pred turnajom ani jedna z nich netušila, či na Roland Garros bude hrať aj štvorhru. Dovtedy spolu nehrali. 

„Dva týždne pred turnajom som jej písala, či by si nechcela so mnou zahrať štvorhru. Sama som rozmýšľala, či ju chcem hrať. Ale ona je jedna z najlepších deblových parťáčiek. Terka mi odpísala, že tiež neplánovala, ale že so mnou si rada zahrá,“ vysvetľuje Jamrichová. 

Nakoniec im turnaj vyšiel nad očakávania. 

„Mali sme spolu na kurte skvelý čas. Výborne sme sa dopĺňali, vedeli sme, čo môžeme od seba očakávať. Terka dobre podávala a od siete dobre zakončovala. V dôležitých momentoch sme sa navzájom potiahli,“ vraví. 

Partnerka ju vyradila vo dvojhre

Zaujímavé však je, že práve Valentová vo štvrťfinále dvojhry vyradila svoju partnerku vo štvorhre Jamrichovú. 

Krátko po zápase dvojhry zase spolu nastúpili v debli. V tenise sa to veľmi často nestáva, aby súperky krátko nato nastúpili v ďalšom zápase ako jeden tím. 

„Pre mňa to bolo bez problémov. Zablahoželala som jej po dvojhre. Som rada, že postúpila ale vo štvorhre sme jeden tím.“ 

Pre Valentovú bol French Open posledným juniorským turnajom a bude pokračovať na turnajoch WTA, preto si bude musieť Jamrichová hľadať opäť novú partnerku. 

„Opäť platí, že nemám nikoho dohodnutého. Pre mňa je dôležité si nájsť niekoho s kým si sadnem ľudsky. Vtedy sa mi hrá oveľa lepšie, môžem hrať uvoľnene aj keď pokazím úder. Spoluhráčku si vyberám tak, že si pozriem akceptačnú listinu turnaja a pozerám s kým som kamarátka a s kým si rozumiem,“ opisuje recept na dobrú parťáčku do debla. 

Wimbledon bude zrejme jej posledný

Pred Wimbledonom čaká talentovanú tenistku seniorský turnaj v Ilkey s dotáciou 100-tisíc dolárov.

Najlepší juniori si na základe pravidiel ITF môžu zvoliť niekoľko turnajov, na ktoré dostanú voľnú kartu. Jamrichová má právo zvoliť si jeden turnaj s dotáciou 100-tisíc. Voľba padla práve na turnaj na tráve neďaleko Birminghamu 

„Tráva je povrch, ktorý mi najviac vyhovuje a súperky nebudú ešte také rozohraté. Potom pôjdem na juniorský Wimbledon. Ten mám veľmi rada a určite ho budem hrať. US Open pravdepodobne nie. New York je ďaleko. Pred US Open ani po ňom nie sú ďalšie turnaje, takže by som do Ameriky cestovala len na grandslam. Zabralo by to 2 – 3 týždne. Skôr by chcela hrať a ďalšie turnaje, na ktoré si môžem vybrať voľnú kartu,“ doplnila. 

Jamrichová dodala, že juniorský Wimbledon bude zrejme jej posledným juniorským turnajom a chcela by sa, čo najviac sústrediť na seniorské turnaje. Kým medzi juniorkami je svetovú jednotkou, v rebríčku WTA je na 540. mieste. 

Do rebríčka zatiaľ zbiera body za úspechy na menších turnajoch. V tomto roku už získala dva tituly na turnajoch ITF s dotáciou 15-tisíc dolárov. Vyhrala v egyptskom Šarm El-Šejch a v španielskom Telde. Na väčších turnajoch zatiaľ proti silným súperkám neuspela.

Na turnajoch ITF má však výbornú bilanciu 15 výhier - 5 prehier.

V tomto roku má už s úspechmi na Australian Open a na French Open celkovo 4 tituly.

Grandslamové víťazstvo je špeciálne tým, aká tam je kulisa. Sú to veľké turnaje a dáva sa na ne dôraz. Aj keď sú to len juniorské tituly, ale myslím si, že aj seniorské turnaje sú veľmi dôležité a veľmi ma posúvajú," doplnila 16-ročná hráčka Národného tenisového centra. . 

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Štvorhru v Paríži nemala v pláne, získala tretí titul. Wimbledonom zrejme ukončí jednu časť kariéry