Djokovič zrejme ostane v Austrálii len do soboty. Minister mu zrušil vízum

Novak Djokovič.
Novak Djokovič. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR, SITA|14. jan 2022 o 08:20 (aktualizované 14. jan 2022 o 13:07)

Alex Hawke uplatnil svoju silnú kompetenciu.

MELBOURNE. Austrálsky minister pre imigráciu Alex Hawke zrušil srbskému tenistovi Novakovi Djokovičovi vízum.

Líder svetového rebríčka tak zrejme nebude môcť štartovať na grandslamovom turnaji Australian Open.

Hawke zdôvodnil zrušenie vstupných víz "zdravotnými dôvodmi, pre zachovanie poriadku a na základe toho, že je to verejnom záujme".

V piatok prebehol súd

Srb čelí vyhosteniu z krajiny iba tri dni pred štartom Australian Open, kde mal obhajovať titul.

Ešte v piatok absolvoval Djokovič súdne konanie, v ktorom jeho zástupca Nick Wood požadoval pozastavenie verdiktu o zrušení víza.

Právnici ministerstva pre imigráciu súhlasili, že pokiaľ nebude súdny proces ukončený, tak Djokoviča nedeportujú z krajiny.

Právnik Stephen Lloyd uviedol, že tenista zostane na slobode a nezadržia ho minimálne do soboty, keď absolvuje pohovor s imigračnými úradníkmi.

Ak na súde s odvolaním neuspeje, bude to definitívna stopka v prípade jeho účasti na Australian Open 2022.

"Vláda premiéra Scott Morrisona je pevne odhodlaná chrániť austrálske hranice, obzvlášť v súvislosti s pandémiou COVID-19," vyhlásil Hawke.

Podľa Djokovičových právnych zástupcov tento prípad poukazuje na politické rozhodnutia v prípade udeľovania vstupu do krajiny a imigrácie. Podľa Grega Barnsa má minister Hawke príliš veľké právomoci.

"Je až neuveriteľné, že sme umožnili jednému človeku takú neobmedzeníu kontrolu a veľkú moc. V mnohých prípadoch nie je možné sa proti rozhodnutiam ministra ani odvolať alebo podrobne preskúmať tieto rozhodnutia," cituje Barnsa denník The Age.

Pre ABC News sa predchádajúci minister pre imigráciu vyjadril, že tenista sa bude musieť znova presunúť do detenčného hotela, kde sú umiestnení neúspešní žiadatelia o víza, utečenci a žiadatelia o azyl.

"Predpokladám, že sa vráti do rovnakého hotela, v ktorom už bol," uviedol Abul Rizvi pre ABC News.

Odvolanie bude pre Djokoviča náročnejšie

Podľa imigračnej právničky Karyn Andresononovej je zdôvodnenie, pre ktoré Djokovičovi minister opätocne zrušil víza, neuveriteľne vágne. Súdy podľa nej nemajú záujem meniť rozhodnutia volených zástupcov.

Jedným z dôvodov je, že znenie imigračného zákona sa v posledných rokoch zvoľnilo. Už nie je také striktné, ako v minulosti.

Teda minister môže z krajiny vyhostiť nielen človeka, ktorý je hrozbou pre verejné zdravie ale aj takého, ktorý by "mohol" byť hrozbou. A proti takému zneniu zákona je ťažké namietať, zhodujú sa právnici.

V tomto prípade bude Djokovič a jeho zástupcovia v oveľa horšej pozícii ako pri prvom odvolaní. Podľa právnikov si minister Alex Hawke dal záležať na tom, aby sa nedopustil podobných chýb ako imigračný úradník, ktorý zamietol Djokovičovi vízum. 

Hawkeho rozhodnutie je na oveľa pevnejších základoch. 

Priťažujúcou okolnosťou môže byť pre Srba aj to, že keď v decembri ochorel na covid, nedodržiaval karanténu, čo priznal.

Ide o relevantnú výhradu, pretože hoci aktuálne nemusí byť tenista pozitívne testovaný, jeho konanie poukazuje na to, že ak by opätovne ochorel, mohol by sa znova správať nezodpovedne a teda „by mohol byť hrozbou pre verejné zdravie“.

V pondelok uspel, v piatok nie

Pokiaľ Djokovič príde o víza, znamená to, že nebude môcť tri roky vstúpiť na austrálske územie a hrozilo by, že si už na slávnom turnaji počas kariéry nezahrá.

Na Australian Open chce Djokovič štartovať na základe výnimky po údajnom prekonaní COVID-19 v decembri.

Pre neplatné víza ho však zatkli už pri prílete do krajiny vo štvrtok 6. januára a následné dni strávil v hoteli pre imigrantov.

V pondelok uspel s odvolaním na súde a začal trénovať. Minister Hawke však v piatok využil svoju právomoc a vízum mu opätovne zrušil.

Australian Open štartuje v pondelok 17. januára. Srbský tenista je 9-násobným víťazom turnaja a titul získal aj vlani.

Žreb mu v prvom kole priradil krajana Miomira Kecmanoviča.

Podľa pravidiel Medzinárodnej tenisovej federácie môžu organizátori Australian Open urobiť v žrebe zmeny, pokiaľ by sa Djokovič z turnaja odhlásil. Musel by to urobiť do 11. hodiny v sobotu.

Na jeho miesto v pavúku by sa presunul piaty nasadený hráč Andrej Rubľov.

Cesta Novaka Djokoviča na Australian Open

18. november 2021

Austrálska vláda schválila Novakovi Djokovičovi dočasné víza na aktivitu (podtrieda 408). Víza na dočasné aktivity umožňujú ľuďom krátkodobo pracovať v Austrálii a podtrieda 408 zahŕňa športové aktivity.

14. december 2021

Djokovič sa zúčastnil na basketbalovom zápasu v Belehrade a pózoval na fotke s hráčom, ktorý mal na druhý deň pozitívny test.

16. december 2021

Djokovič sa zúčastnil na akcii, kde ohlásili partnerstvo so Srbskou poštou. Predstavili na ňom známku s jeho podobizňou.

16. december 2021

Djokovič sa dozvedel o nakazených na basketbalovom zápase a absolvoval rýchly antigénový test, ktorý mal negatívny výsledok. Vravel, že sa cítil dobre, ale bol ostražitý a tak okolo jednej popoludní absolvoval aj PCR test. Podľa dokumentu priloženého k jeho čestnému prehláseniu, pozitívny výsledok prišiel v ten istý deň okolo ôsmej večer. Srbské opatrenia vyžadujú 14-dňovú karanténu pre nakazených, čo znamená, že Djokovič by mal ostať v izolácii do 30. decembra.

17. december 2021

Djokovič absolvoval ďalší antigénový test, o ktorom neskôr tvrdil, že bol negatívny. Zúčastnil sa na slávnosti s juniorskými tenistami v Belehrade, na fotkách s deťmi pózoval bez rúška. Neskôr tvrdil, že „nedostal informáciu o pozitívnom PCR teste“, stalo sa to až po skončení tejto slávnosti. Tvrdí, že sa izoloval, až na jednu vopred dohodnutú povinnosť.

18. december 2021

Djokovič poskytol rozhovor a absolvoval fotenie pre francúzsky denník L’Equipe vo svojom tenisovom centre v Belehrade, pričom si bol vedomý toho, že je pozitívny na Covid. Neskôr vravel, že to bola „chyba v úsudku“ a že sa cítil, že „je povinný“ to spraviť. Novinár tvrdí, že jemu ani fotografovi nikdy neoznámili, že Djokovič bol pozitívny. 

22. december 2021

Djokovič mal negatívny PCR test.

25. december 2021

Srbský hádzanár Petar Djordjic zdieľal selfie zo stretnutia s Djokovičom v Belehrade. Na sociálnej sieti sa objavilo aj video, ako Djokovič „hrá na ulici“.

31. december 2021

Djokoviča videli na tréningu v španielskej Marbelle, kde podľa španielských médií vlastní dom.

4. január 2022

Djokovič zdieľal fotku ako sa pripravuje na odlet zo Španielska do Melbourne cez Dubaj, s poznámkou, že „strávil fantastický kvalitný čas so svojimi blízkymi“ počas sviatkov.

5. január 2022

Djokovič priletel do Melbourne, kde mu na letisku zrušili víza a zadržali ho.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Australian Open»Djokovič zrejme ostane v Austrálii len do soboty. Minister mu zrušil vízum