Najväčší titul získala so zranením. Je génius a éterická bytosť, chváli Jamrichovú tréner

Renáta Jamrichová s víťaznou trofejou z Australian Open 2024.
Renáta Jamrichová s víťaznou trofejou z Australian Open 2024. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|5. feb 2024 o 17:25

Pre trhlinu v brušnom svale čaká víťazku juniorskej kategórie na Australian Open pauza.

BRATISLAVA. Prirovnávajú ju k Petre Kvitovej, má silný servis a výmeny sa snaží ukončiť čo najrýchlejšie. Na kurte je rýchla, zvláda tlak, no okrem toho má v sebe silnú empatiu.

Keď pred pár dňami Renáta Jamrichová na Australian Open zvíťazila, jej prvé kroky viedli k súperke Emerson Jonesovej, ktorú objala a povedala jej pár povzbudivých slov. 

„Sme kamarátky a vedela som, ako sa cíti. Bola doma pred vlastnými fanúšikmi a prehrala finále. Prišlo mi, že aj ona si zaslúži veľké uznanie ako to zvládla a mám ju rada. Bola tam vtedy sama. Chcela som jej povedať, že aj ona dosiahla výborný výsledok,“ opisuje 16-ročná Jamrichová. 

Slovenský tenis v posledných rokoch nemal väčší talent. Jamrichová vlani vyhrala Australian Open vo štvorhre. Na US Open a Wimbledone vypadla až v semifinále a teraz v Melbourne vyhrala ďalší titul. Tento raz vo dvojhre. 

Po víťazstve čakala ďalšiu loptičku

Navyše sa stala juniorskou svetovou jednotkou. V Melbourne stratila vo dvojhre jediný set. 

„Bol to veľmi dobrý týždeň. Ani neviem, čo mám povedať. Každý zápas sa mi hral super. Od prvého kola po finále. Nepociťovala som žiadny tlak. Cestovala som tam so skvelými spomienkami z minulého roku. Bol to môj prvý grandslam, na ktorom sa mi poradilo niečo uhrať. Mám naň super spomienky,“ opisovala s úsmevom. 

Bezprostredne po víťaznom finále ešte neprepukla u nej radosť. Jamrichová vravela, že mala pocit, akoby bola pred ňou ďalší súboj. 

VIDEO: Zostrih z finále dvojhry junioriek na Australian Open 2024

„Stále som čakala ďalšiu loptičku alebo ďalší gem. Išla som stále od zápasu k zápasu a po finále som si ani neuvedomila, že už je koniec. Veľmi dlho som nevyhrala turnaj. Bolo to veľmi dávno a bol to pre mňa nový pocit. Neverila som, že som vyhrala,“ spomínala. 

Najťažším momentom pre ňu bolo semifinále. V treťom sete za stavu 3:3 sa rozhodovalo o výsledku. Jamrichová však dokázala Japonku Koikeovú zdolať. 

„Bol to zlomový zápas. Pre Renátku to bolo ako malé finále. Mala spomienku z New Yorku a z Wimbledonu, kde to nezvládla a teraz hrala tento zápas ako finále. Mala zdatnú súperku a dokázala zápas otočiť,“ chválil ju tréner Ján Matúš. 

„Počas celého turnaja som trochu bilancoval, prechádzal som si našu spoluprácu. Pozeral som videá ako sme počas pandémie hrali pred jej domom na ulici. Bolo prelomové, že Renátu vtedy vzali do NTC. Videli v nej potenciál a som rád, že sa to ukázalo ako správne rozhodnutie,“ doplnil. 

Bolesť im zobrala vietor z plachiet

Po Australian Open jeho zverenka nastúpila na turnaji ITF v Burnie. Už zápas v prvom kole však musela skrečovať. Trápilo ju pichanie v brušných svaloch a bolesť bola nepríjemná. 

Magnetická rezonancia po návrate potvrdila 8-milimetrovú trhlinu v brušnom svalstve. 

„Bolelo ma to od tretieho kola na Australian Open, takže som vyhrala pravdepodobne s natrhnutým bruchom. Teraz si kvôli tomu dám pauzu. Potrebujem sa doliečiť, aby som na to zbytočne netlačila,“ vraví Jamrichová. 

Aj tréner vraví, že vzhľadom na bolesti mali obavy. Nevedeli nakoľko môže byť zranenie vážne.

„Hrali sme to s rešpektom. Možno to prispelo k pokore.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Najväčší titul získala so zranením. Je génius a éterická bytosť, chváli Jamrichovú tréner