Wimbledon zakázal štart Rusov a Bielorusov. Teraz za to dostal pokutu

Daniil Medvedev počas Wimbledonu 2021.
Daniil Medvedev počas Wimbledonu 2021. (Autor: TASR/AP)
TASR|7. dec 2022 o 17:47

Organizácie ATP a WTA reagovali na zákaz tým, že za Wimbledon neudelili hráčom body.

LONDÝN. Britská tenisová asociácia (LTA) dostala pokutu 820.000 libier (950.000 eur) od Asociácie tenisových profesionálov (ATP) za to, že neumožnila hráčom z Ruska a Bieloruska účasť na viacerých turnajoch vrátane grandslamu vo Wimbledone.

LTA im zakázala štart v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajine.

Hráči dostali zákaz účasti na letných trávnatých turnajoch vo Veľkej Británii. LTA vo svojom vyjadrení v reakcii na pokutu uviedla, že "je verdiktom ATP hlboko sklamaná". Informovala o tom televízna spoločnosť ABC News.

ATP v apríli uviedla, že jednostranné rozhodnutie vylúčiť z Wimbledonu ruských a bieloruských hráčov bolo nespravodlivé a mohlo by potenciálne vytvoriť precedens aj v budúcnosti.

Britská štátna tajomníčka pre digitálne technológie, kultúru, médiá a šport Michelle Donelanová v stredu uviedla, že väčšina medzinárodnej športovej komunity odsúdila inváziu ruského prezidenta Vladimíra Putina na Ukrajinu.

"Spojené kráľovstvo prevzalo vedúcu úlohu vo svete pri vytváraní tejto reakcie," povedala Donelanová a ďalej uviedla:

"Je nám jasné, že šport sa nemôže využívať na legitimizáciu tejto smrtiacej invázie a že športovcom reprezentujúcim Rusko alebo Bielorusko by malo byť zakázané súťažiť v iných krajinách."

Donelanová je nespokojná s tým, že tenisové federácie povoľujú ruským a bieloruským športovcom zúčastňovať sa na podujatiach na tenisovom okruhu. "Toto je nesprávny krok zo strany ATP a WTA.

Naliehavo ich vyzývam, aby sa dôkladne zamysleli nad posolstvom, ktoré tým vysielajú, a aby to prehodnotili," dodala poslankyňa Dolnej snemovne britského parlamentu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Wimbledon zakázal štart Rusov a Bielorusov. Teraz za to dostal pokutu