Technika, ktorá zmenila moderné MMA. Doplatil na ňu aj McGregor

(Zdroj: Zuffa LLC)
Daniel Stankovič|25. júl 2021 o 14:01 (aktualizované 25. júl 2021 o 14:32)

Zmenila prístup k zápaseniu.

LAS VEGAS. Január tohto roku priniesol pád bývalého šampióna perovej a ľahkej divízie UFC Conora McGregora v zápase s Dustinom Poirierom. Dôvod? Nebola to kontrola na zemi, ani lepší box - išlo o jednu konkrétnu techniku, ktorá doslova rozhodla súboj.

Hviezdny Ír nebol prvou obeťou stále viac používaných calf kickov, kopov na dolnú časť nohy. Hoci súboj nepríjemnú techniku dostal do povedomia verejnosti, medzi zápasníkmi je známa už roky. 

Na akom princípe funguje, prečo dokáže rozhodovať zápasy a ako sa voči nej môžu bojovníci brániť? To si prečítate v nasledujúcom článku.

Všestrannosť je základ

Počas prvých rokov existencie zmiešaných bojových umení súboje rozhodovali techniky brazílskeho jiu-jitsu a wrestlingu. Dominovali zápasníci, ktorí ovládali boj na zemi.

Hoci aj dnes nájdeme mnoho šampiónov svetových organizácií so základom v týchto disciplínach, boj ako taký vyžaduje vedomosti z každého aspektu. Časy, kedy stačilo byť dobrý v jednej disciplíne sú už dávno preč, o víťazstve alebo prehre rozhodujú detaily. 

Väčšia všestrannosť dovoľuje bojovníkom nechať vyniknúť ich preferovaný štýl boja, pričom vedia, že majú v zálohe aj iné zbrane. Takmer učebnicovým príkladom je šampión weltrovej divízie UFC Kamaru Usman, ktorý v posledných rokoch k špičkovému wrestlingu pridal do repertoáru postojárske schopnosti.

Jeho krajan Israel Adesanya zase vďaka dobrému obrannému wrestlingu a brazílskemu jiu-jitsu necháva vyniknúť jeho elitnému kickboxerskému štýlu. V oboch prípadoch ide o dôslednú pripravenosť vo všetkých stránkach boja.

Podobná pripravenosť bez ohľadu na zápasnícky štýl bojovníka sa dnes odzrkadľuje v novom fenoméne MMA - calf kicku. Jeho dôležitosť si uvedomujú takmer všetci bojovníci a nemenej ho aj v súbojoch používajú, resp. vedia brániť.

Talentovaný Sean O´Malley doplatil proti Marlonovi Verovi práve na calf kicky, ktoré ho stáli zápas.
Talentovaný Sean O´Malley doplatil proti Marlonovi Verovi práve na calf kicky, ktoré ho stáli zápas. (Zdroj: Zuffa LLC)

Klasický kop na nohu, leg kick

Postoj ponúka zápasníkom MMA mnoho techník a úderov, ktorými môžu viac či menej účinne zasahovať súpera, brániť sa či rozhodovať zápasy.

Čo sa týka okopávania nôh súpera, ide z taktického hľadiska o spomalenie jeho pohybu, zasahovanie tela a odvádzanie jeho pozornosti na danú zónu. Kopy vychádzajú z techník thajského boxu, kde patria medzi dôležité spôsoby útokov.

Kopy na nohu sa používajú proti protivníkom, ktorých štýl je založený na pohybe. Medzi najčastejšie techniky patrí klasický leg kick, kop vedený na úrovni stehenných svalov. Kopy môžeme deliť na vonkajšie alebo vnútorné, podľa toho, z akej strany zasahujú bojovníka.

José Aldo zasahuje svojou svojou silnejšou pravou nohou klasický vonkajší leg kick (kop na nohu) na úrovni zadného stehenného svalu.
José Aldo zasahuje svojou svojou silnejšou pravou nohou klasický vonkajší leg kick (kop na nohu) na úrovni zadného stehenného svalu. (Zdroj: Zuffa LLC)

Legendárny brazílsky zápasník José Aldo tak aj vďaka neuveriteľne tvrdým kopom na nohu v časoch svojej najväčšej slávy takto porážal jedného súpera za druhým.

Z hľadiska anatómie sú však nervové zakončenia zodpovedné za pohyb v stehnách dobre "obalené" svalmi a tukom, čo znamená, že účinok kopov nemusí byť až tak devastačný.

Calf kick, technika, ktorá rozhoduje zápasy

V januári 2018 sa o titul váhy do 77 kilogramov v americkej organizácii Bellator stretli dve známe mená, proti sebe nastúpili Douglas Lima a Rory MacDonald.

Obaja bojovníci predviedli skvelý zápas, zo súboja sa napokon tešil MacDonald, ktorý po zápase opisoval Limove kopy pod hranicou stehna za neznesiteľné a prirovnával ich k najhoršej bolesti, čo kedy počas profesionálnej kariéry cítil. Hoci zápas dokončil, bolesť, ktorú prežíval najlepšie dokumentuje fotka jeho nohy.

Veľký hematóm na nohe Roryho MacDonalda spôsobený z calf kickmi Douglasa Limu.
Veľký hematóm na nohe Roryho MacDonalda spôsobený z calf kickmi Douglasa Limu. (Zdroj: Bellator MMA)

Išlo o calf kicky, čoraz populárnejšie kopy na málo osvalenú časť tela, na lýtko, priestor medzi kolenom a členkom.

Samozrejme nejde o žiadnu novú doposiaľ neobjavenú techniku, práve naopak, tieto kopy sa používali v kickboxe a thaiboxe už dávno.

MacDonald výnimočne zápas vzdať nemusel, veľmi častým problémom pri týchto kopoch však býva ich fatálny rozmer, kedy bojovník chtiac či nechtiac stráca citlivosť v postihnutej nohe. Na rozdiel od klasických kopov, účinnosť calf kickov je pri menšej frekvencii jednoducho väčšia.

Poškodenie peroneálnych nervových zakončení, ktoré sa viažu na pohyb s nohou dopredu a do strán má za následok, že sa zápasník nedokáže hýbať alebo častokrát vôbec stáť.

Obrana nie je jednoduchá

Ak dokážu calf kicky rozhodovať o osude zápasov, je na mieste otázka, ako sa proti nim brániť.Nuž, hoci to tak nevyzerá, bránia sa ťažšie a stopercentne účinná obrana proti nim neexistuje.

Najprimitívnejším spôsobom, ako zamedziť tomu, aby bojovník prišiel po pár utŕžených kopoch o rovnováhu a citlivosť v nohe je vystihnúť úmysel súpera, kedy zápasník svoju holennú kosť natočí v smere prichádzajúceho útoku.

Základná obrana proti calf kicku spočíva v natočení holennej kosti v smere útoku.
Základná obrana proti calf kicku spočíva v natočení holennej kosti v smere útoku. (Zdroj: Zuffa LLC)

Nie je najideálnejšie, pretože bolesť následne pociťujú obaja zápasníci. Pri dobrom vystihnutí sa môže podariť aj narazenie nártových kostí súpera - v tom najhoršom sa stane prípad podobný tomu zo zápasu bývalého šampióna Chrisa Weidmana, ktorý si kvôli dobre ubránenému kopu zo strany Uriaha Halla hororovo zlomil nohu.

František Fodor úspešne zabránil calf kicku v súboji proti Tomášovi Fialovi.
František Fodor úspešne zabránil calf kicku v súboji proti Tomášovi Fialovi. (Zdroj: OKTAGON MMA)

Druhým spôsobom, ako ubrániť calf kick je prednou nohou ukročiť vzad v momente kopu. Na tento druh obrany je potrebné mať skúsenosti a dobrý pohyb v postoji, pretože na rozdiel od leg kicku je tento kop využívaný na nižšie partie, preto je aj menej viditeľný pre brániaceho zápasníka.

Na druhom a treťom obrázku vidíme Františka Fodora, ako bráni kop úkrokom prednej nohy, pričom po dokončení obrany sa vracia do pôvodného postavenia. Obrana je možná aj preto, že Fiala nepoužil žiaden úder rukami, aby svoj úmysel zaútočiť na Fodorovu nohu nebol tak očividný.

Ďalším spôsobom obrany je protiútok, kedy bojovník jednoducho v momente kopu zaútočí na súpera údermi.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Technika, ktorá zmenila moderné MMA. Doplatil na ňu aj McGregor