Svitko sa posunul na Dakare na 7. miesto, zranený pretekár zomrel

Štefan Svitko
Štefan Svitko (Autor: TASR/AP)
SITA|11. jan 2013 o 17:48

Svitko skončil v siedmej etape deviaty, Jakeš trinásty. Pre začiatkom etapy zomrel pretekár, ktorý sa zrazil s policajným autom.

SALTA. Slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko prišiel do cieľa piatkovej 7. etapy Rely Dakar 2013 vedúcej z čilskej Calamy do argentínskej Salty na 9. mieste a za víťazom Kurtom Casellim z USA zaostal o 4:06 min.

Jazdec tímu SLOVNAFT-Oraving sa počas etapy držal v prvej dvadsiatke a vďaka piatkovému umiestneniu mu stále patrí 7. pozícia v celkovej klasifikácii. Ivan Jakeš z tímu NADD RESS Adventure (obaja Slováci jazdia na stroji KTM) zopakoval svoj štandardný výkon a v siedmej časti púštneho dobrodružstva obsadil 13. priečku.

Tridsaťdeväťročný jazdec z Brezovej pod Bradlom Jakeš figuruje na 15. stupienku celkového poradia kategórie motocyklistov.

Najväčší favorit podujatia, Francúz Cyril Despres, ktorý v minulosti na Rely Dakar štyrikrát triumfoval, prišiel pre problémy s prevodovkou do cieľa 34. a v súhrnnej klasifikácii klesol z 2. na 5. priečku.

Siedma etapa Rely Dakar 2013 mala smutný priebeh, pretože organizátori oznámili, že pred jej štartom zahynul francúzsky motocyklista Thomas Bourgin, ktorý podľahol zraneniam po zrážke s autom čilskej polície.

Dvadsaťpäťročný pretekár bol na ceste na štart v Calame, keď nabúral do auta idúceho v protismere. Rodák zo Saint-Étienne bol na svojej prvej Rely Dakar, v priebežnom poradí mu v príslušnej kategórii patrila 68. priečka.

Rely Dakar 2012 - 7. etapa (Calama /Čile/ - Salta /Arg/, meraný úsek 218 km) - piatok - neoficiálne výsledky:

Motocykle: 1. Kurt Caselli (USA) KTM 1:51:31 h, 2. Francisco López (Čile) KTM +1:23 min, 3. Olivier Pain (Fr.) Yamaha +1:23, ... 9. Štefan Svitko (SLOVNAFT-Oraving team) KTM +4:06, ... 13. Ivan Jakeš (NADD RESS Adventure team) KTM /obaja SR/ +5:54

Poradie po 7. etape - neoficiálne výsledky:

Motocykle: 1. Olivier Pain (Fr.) Yamaha 17:28:17 h, 2. Francisco López (Čile) KTM +6:06 min, 3. David Casteu (Fr.) Yamaha +6:37, ... 7. Štefan Svitko (SLOVNAFT-Oraving team) KTM +24:51, ... 15. Ivan Jakeš (NADD RESS Adventure team) KTM /obaja SR/ +39:15

((g))

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Svitko sa posunul na Dakare na 7. miesto, zranený pretekár zomrel