26.05.2022 | Štvrťfinále
26.05.2022 | Štvrť.
0 - 3
(0:2, 0:0, 0:1)

Švajčiarom suverénne výkony v skupine k medaile nepomohli. Končia vo štvrťfinále

Radosť hokejistov USA.
Radosť hokejistov USA. (Autor: SITA/AP)
Sportnet, TASR|26. máj 2022 o 21:42 (aktualizované 26. máj 2022 o 21:56)

USA dnes zdolalo Švajčiarsko na MS v hokeji 2022, pozrite si priebeh a konečný výsledok.

MS v hokeji 2022 - štvrťfinále

Švajčiarsko - USA 0:3 (0:2, 0:0, 0:1)

Góly: 12. Meyers (Bellows, Hughes), 17. Gaudette (Peeke), 55. Meyers (Farrell, Kuhlman)

Rozhodovali: Ansons (Lot.), Ohlund (Švéd.) - Kröyer (Dán.), Van Oosten (Kan.)

vylúčení: 1:2 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 3727 divákov

Švajčiarsko: Genoni - Kukan, Siegenthaler, Fora, Moser, Glauser, Geisser, Egli - Riat, Hischier, Meier - Simion, Malgin, Suter - Ambühl, Corvi, Herzog - Thurkauf, Kurashev, Bertschy - Miranda

USA: Swayman - S. Jones, Megna, Peeke, Schmidt, Hughes - Boldy, Hartman, Galchenyuk - Gaudette, Tynan, Bellows - Kuhlman, Meyers, Farrell - Hayden, Lafferty, Watson - Lettieri

HELSINKI. Hokejisti USA postúpili do semifinále MS vo Fínsku. Vo večernom štvrťfinále v Helsinkách zdolali Švajčiarsko 3:0 a po roku sa opäť predstavia medzi najlepšou štvoricou.

Švajčiari pritom išli do štvrťfinále v pozícii jediného nezdolaného tímu na celom turnaji.

V semifinále narazia hráči USA na domáce Fínsko. Druhú dvojicu tvoria Kanada a Česko.

Ako prvý by sa mal v tamperskej Nokia Aréne hrať v sobotu od 13.20 SELČ duel domáceho výberu, druhé semifinále je na programe od 17.20 h. Časový harmonogram by mal krátko po štvrťfinálových zápasoch potvrdiť direktoriát turnaja.

Američania otvorili skóre v presilovke, keď sa presadil Ben Meyers a v závere prvého dejstva pridal Adam Gaudette druhý presný zásah. Švajčiari v druhej časti zlepšili hru, vytvorili si šance, ale gól nedali. V 55. minúte rozhodol po prečíslení opäť Meyers.

Pozrite si tiež kompletný program turnaja a všetko o play off.

Štvrťfinále MS v hokeji 2022

Priebeh zápasu Švajčiarsko - USA na MS v hokeji 2022

I. tretina:

V úvode boli aktívnejší zámorskí hráči, ktorí niekoľkokrát preverili Genoniho, ale gólové šance si nevypracovali. Príliš im nešla ani prvá presilovka v zápase, no so šťastím sa im podarilo skórovať.

Meyers sa chcel natlačiť pred bránku a puk sa odrazil o nohy Thürkaufa do siete - 0:1. Švajčiari sa len ťažko presadzovali, nedarilo sa im prechádzať cez dobre pokryté stredné pásmo a za trinásť minút vystrelili na bránku len raz.

V 14. minúte Peeke tvrdo dohral Corviho a ten vletel do mantinelu. Na ľade sa objavila aj krv, ale nevylučovalo sa. Švajčiari boli úplne mimo rytmu a v 17. minúte sa dopustili obrovskej chyby.

Egli si nedal pozor na rozbehnutého Gaudettea, poriadne ho neodstavil, navyše proti nemu vyštartoval Genoni, ale americký útočník v páde dokázal dotlačiť puk do siete - 0:2. Najväčšia švajčiarska akcia prišla chvíľu nato, no Meier to v prečíslení 2 na 1 zobral na seba a netrafil bránku.

II. tretina:

Švajčiari nastúpili do druhej časti oveľa lepšie a už po 25 sekundách trafil Meier žŕdku. Pokračovali v tlaku a vynútili si presilovku. Súpera zatlačili a Suter delovkou trafil len do helmy Swaymana.

V závere početnej výhody si však nedali pozor na Boldyho, ktorý vybehol z trestnej lavice a rútil sa na bránku, no strelou z pravého kruhu Genoniho neprekonal. Na dlhšie minúty tempo upadlo, Američania dobre napádali v strednom pásme a Švajčiari sa nedokázali predrať do šancí.

Väčšia prišla na druhej strane až v 30. minúte, zámorskí hráči však zbrzdili rodiaci sa brejk 3 na 1 a nevýrazná strela Genonimu problémy nenarobila. V 33. minúte sa predral cez dvoch obrancov Malgin, ale už nemal čas na lepšie zakončenie a Swayman potom zneškodnil dorážku Meiera.

Švajčiari si v závere dejstva zahrali druhú presilovku, ale brankára súpera príliš nepreverili. Oproti prvému dejstvu (4:12) však v druhom prestrieľali USA 17:6.

III. tretina:

Američania si v 44. a 45. minúte vypracovali tri gólové šance, ale Genoni udržal svoj tím v zápase. Švajčiari točili v tretej tretine len tri formácie, od druhej nenastupoval siedmy obranca Egli. Nevedeli si však vypracovať väčší tlak, ich akcie boli veľmi ťažkopádne a chýbali moment prekvapenia či prieniková prihrávka.

Američania hrali s umom a v záverečnej desaťminútovke sa sústredili na defenzívu. Nikam sa neponáhľali, vyhadzovali puky a strážili si náskok. V 55. minúte sa im však po švajčiarskej chybe naskytla šanca na prečíslenie, Kuhlman prihral pred bránku Meyersovi a ten pridal tretí gól.

Švajčiari potom stiahli Genoniho a na necelých päť minút to skúsili v šiestich. Gól však už nedali a do prázdnej bránky neskórovali ani Američania, keď trafili konštrukciu.

Hlasy po zápase:

/zdroj: iihf.com/

Nico Hischier, kapitán Švajčiarska: "Sme sklamaní. Na turnaj sme prišli s veľkými očakávaniami. Zápas bol pre nás frustrujúci, puk nechcel padnúť do bránky. Klobúk dole pred Američanmi a pred ich brankárom, hrali dobre. My musíme nájsť spôsob, ako vyhrávať takéto zápasy. Nie je to prvýkrát, čo sme takto skončili. Sme sklamaní, prehrali sme, no musíme si z toho zobrať ponaučenie."

Seth Jones, kapitán USA: "Prežívame skvelé pocity. Teraz si to vychutnávame. Podali sme vynikajúci kolektívny výkon. Do bodky sme dodržali náš herný plán, všetko to vychádza z tímovej defenzívy. Útočníci sa poctivo vracajú späť a pomáhajú nám obrancom i brankárovi, čím nám uľahčujú prácu.

'Swayzs' (brankár Jeremy Swayman, pozn. red.) predviedol dôležité zákroky, keď sme ich potrebovali, nedokážem slovami dostatočne opísať jeho výkon. Sme nadšení, že sa vraciame späť do Tampere a zabojujeme o medaily. V skupine nám zápas s Fínskom nevyšiel, takže sa musíme na nich teraz dobre pripraviť.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2022»Švajčiarom suverénne výkony v skupine k medaile nepomohli. Končia vo štvrťfinále