Štafety vyhrali Ukrajinky, Slovenky skončili na desiatom mieste

Ukrajinky zvládli najlepšie finiš pretekov štafiet na 4x6 km.
Ukrajinky zvládli najlepšie finiš pretekov štafiet na 4x6 km. (Autor: TASR/AP)
TASR|17. jan 2016 o 12:50

Dlho sa držala v popredí. Po polovici pretekov mala dokonca na dosah pódium. Slovenská štafeta žien napokon v Ruhpoldingu klesla a finišovala na konci prvej desiatky.

RUHPOLDING. Ukrajinské biatlonové kvarteto v zložení Iryna Varvynecová, Julija Džimová, Valj Semerenková a Olena Pidrušná triumfovalo v nedeľňajšej štafete žien na 4x6 km v rámci 5. kola Svetového pohára v nemeckom Ruhpoldingu.

V cieli dosiahlo výsledný čas 1:16:14,2 h a o niečo vyše sekundu predstihlo druhé Nemecko. Tretie skončili Talianky.

Slovenská štafeta v zložení Paulína Fialková, Janka Gereková, Terézia Poliaková a Ivona Fialková obsadila v 22-člennej konkurencii konečné desiate miesto so stratou +2:00,9 min.

Ako prvá zo Sloveniek vybehla na trať Paulína Fialková, ktorá aj v nedeľu potvrdila výbornú formu z posledných dní.

Spoľahlivý výkon na strelnici, kde dobíjala iba raz v úvodnej ležke, a kvalitný beh ju na prvej odovzdávke katapultovali na štvrté miesto so stratou len jedenástich sekúnd na prvé Nórsko.

Po Fialkovej išla Jana Gereková. A taktiež zvládla svoju úlohu na výbornú. Po svojej druhej streľbe (dokopy tri dobíjania) vybehla na trať dokonca na tretej pozícii. Na druhú výmenu prišla nakoniec na štvrtej priečke.

Na čele sa usadila Ukrajina pred Bieloruskom. Tretie miesto držali Talianky.

Ako tretia Slovenka v poradí vyštartovala na svoj úsek Terézia Poliaková. Ležku zvládla bezchybne a posunula sa na tretiu priečku - za vedúcou Bieloruskou Pisarevovou zaostala len o dvadsaťpäť sekúnd.

V stojke síce musela dvakrát dobiť, ale na poslednú výmenu prišla na šiestej priečke so stratou približne 45 sekúnd na vedúcu Ukrajinu. Tá sa dostala na čelo po šiestej streleckej položke, keďže dovtedy vedúca Pisarevová úplne odpadla a chvíľu sa zdalo, že preteky vzdá.

Po krátkej pauze opäť naskočila na trať a nakoniec to zvládla na poslednú výmenu, i keď až na jedenástej priečke. Na druhé miesto sa posunuli Nemky.

poliakova_res.jpg

Aj Terézia Poliaková zvládla svoj úsek kvalitne. FOTO - Ilustračné TASR.

Ako posledná zo Sloveniek vyrazila na trať najmladšia z kvarteta Ivona Fialková. A aj po predposlednej streľbe držala priebežnú šiestu priečku. Na záverečnej stojke vybielila v rýchlom slede prvé štyri terče, ale na posledný musela až trikrát dobiť, čo ju stálo príliš veľa času. Zo strelnice vybehla na trať až na 12. mieste.

V závere bojovali o triumf Ukrajinka Pidrušná s domácou Laurou Dahlmeierovou. Nemka sa na cieľovej rovinke za veľkej podpory fanúšikov pokúšala predstihnúť svoju súperku, no Ukrajinka odrazila jej útok a udržala prvé miesto.

Tretie skončili Talianky. Ivona Fialková nakoniec finišovala na desiatom mieste.

Svetový pohár v biatlone

Preteky štafiet žien na 4x6 km

Ruhpolding (Nemecko)

1. Ukrajina 1:16:14,2 h 1+4
2. Nemecko + 1,2 s 2+11
3. Taliansko + 43,8 s 0+10
4. Rusko + 44,9 s 2+7
5. Nórsko + 1:11,5 min 1+13
6. Česko + 1:47,7 min 3+11
7. Francúzsko + 1:50,8 min 2+13
8. Poľsko + 1:53,0 min 1+14
9. Kanada + 1:59,5 min 0+7
10. Slovensko + 2:00,9 min 0+9

Poradie v hodnotení štafiet (po 2 z 5 pretekov):

1. Taliansko 108 b
Ukrajina 108 b
3. Nemecko 108 b
4. Poľsko 77 b
5. Francúzsko 76 b
6. Česko 76 b
7. Rusko 75 b
8. Nórsko 74 b
12. Slovensko 59 b

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Štafety vyhrali Ukrajinky, Slovenky skončili na desiatom mieste