Športovci sa okrem medailí tešia i na vence

TASR|22. aug 2004 o 12:47

Atény 22. augusta (TASR) - Športovci na Hrách XXVIII. olympiády majú o motiváciu viac, aby skončili na stupňoch víťazov - okrem medailí dostávajú i olivové ...

Atény 22. augusta (TASR) - Športovci na Hrách XXVIII. olympiády majú o motiváciu viac, aby skončili na stupňoch víťazov - okrem medailí dostávajú i olivové vence, rovnako ako na starovekých olympiádach pred 27 storočiami.

"Každého táto myšlienka nadchla. Chceli sme sa viac priblížiť k minulosti bez toho, aby sme sa upriamili iba na staroveké Grécko. Podľa mňa je to vrchol hier," povedal Antonis Zaglagoutis, šéf medailových ceremoniálov v Aténach. "Niektorí športovci nosia víťazné vence aj v olympijskej dedine."

V starovekej Olympii korunovali víťazov vencami, ktoré boli symbolom mieru a cti. Podľa gréckeho historika Herodota, sa perzský kráľ Xerxes po tom, ako sa dopočul, o čo športovci súťažia, vykríkol: "Bože, aké spôsoby majú títo ľudia - ľudia, ktorí s ostatnými súperia iba o česť a nie pre peniaze."

V Aténach dostávajú olympijskí víťazi vence z olivovníkov, ktoré rastú v celom Grécku. Iba medailisti z maratónskej trate sa viac priblížia k histórii, keď od organizátorov prevezmú vence z viac ako storočných olivovníkov z Kréty. Organizátori Hier XXVIII. olympiády objednali na 303 medailových ceremoniálov dovedna 2533 olivových vencov a kytíc.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijsk黊portovci sa okrem medailí tešia i na vence