Chcú miešať šport a politiku. Vzdajú sa noví poslanci Vlček a Tankó olympijského sna?

Viliam Tankó počas kampane.
Viliam Tankó počas kampane. (Autor: Facebook / Viliam Tankó)
Titanilla Bőd|4. okt 2023 o 08:30

Do parlamentu sa dostali dvaja aktívni športovci.

BRATISLAVA. O športe a politike existuje veľa fráz. Jedna z nich znie, že by sa nemali miešať. Pritom politika a šport boli stále úzko spojené. Svedčí o tom aj fakt, že mnoho športovcov si po skončení kariéry našlo uplatnenie v politike.

Ale aj aktívni športovci sa angažujú vo veciach verejných. Na Slovensku sa vo víkendových parlamentných voľbách dostali do parlamentu dvaja aktívni športovci: rýchlostný kanoista Erik Vlček a boxer Viliam Tankó.

Vlček kandidoval za stranu Hlas-sociálna demokracia, bol na 26. mieste. Hlas získal 27 mandátov v národnej rade.

Tankó figuroval na kandidátke OĽANO, v rámci rómskej platformy Pačivale Roma. Patrilo mu 54. miesto, no vďaka preferenčným hlasom sa dostal na 10. miesto. OĽANO získalo 16 mandátov v parlamente.

V článku sa dočítate:

  • Kde strávili volebnú noc?
  • Čo ich prekvapilo počas kampane?
  • Budú pokračovať v športovej kariére?
  • Aké sú ich šance na zisk olympijskej miestenky?

Erik Vlček je najúspešnejší rýchlostný kanoista Slovenska. Je desaťnásobný majster sveta, zúčastnil sa na šiestich olympiádach, má z nich štyri medaily.

Všetky z nich získal so štvorkajakom, v tomto roku však nebol členom posádky a na Európskych hrách i na majstrovstvách sveta štartoval v dvojkajaku. Stále má šancu vybojovať si aj účasť v Paríži.

Viliam Tankó sa preslávil na Európskych hrách 2015, kde získal bronz. Dostal vtedy prezývku „šampión z chatrče“, keďže žil v ťažkých podmienkach. Vďaka svojej húževnatosti a športovým úspechom sa dostal z chudoby. V súčasnosti používa prezývku „Gypsy Warrior“, teda rómsky bojovník. Aj on je ešte v hre o olympijskú miestenku.

Ako ovplyvní ich politická kariéra tú športovú?

Chodil do terénu

Tankó sa už aj v minulosti zaujímal o dianie v spoločnosti.

Na vysokej škole študuje sociálnu prácu, od osemnástich sa pravidelne zúčastňoval na školeniach pre mladých rómskych lídrov. Podieľal sa na organizácii kongresu mladých Rómov, chodil aj do terénu. Zapojil sa do výskumnej práce, v rámci ktorej navštívil zhruba päťdesiat osád.

Tvrdí, že mu záleží na tom, aby ľudia na Slovensku žili lepšie. Účasť v politike môže byť podľa neho cestou, ako k tomu prispieť.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Chcú miešať šport a politiku. Vzdajú sa noví poslanci Vlček a Tankó olympijského sna?