Posledný Mohykán. Djokovič je fenomén, jeho generácia odchádza, ale on sa nikde nechystá

Novak Djokovič s trofejou po triumfe na Turnaji majstrov 2023.
Novak Djokovič s trofejou po triumfe na Turnaji majstrov 2023. (Autor: TASR/AP)
David Vařílek|30. nov 2023 o 07:00

Ako by dopadol zápas Djokovič z roku 2013 vs. Djokovič z roku 2023?

BRATISLAVA. Posledný Mohykán. Aj tak by sa dal nazvať Novak Djokovič. Jeho generácia pomaly, ale isto vyprázdňuje priestor, len Nole, ako znie jeho prezývka, sa zatiaľ nikde nechystá, ba naopak, má za sebou jednu z najlepších sezón v kariére.

V čom tkvie jeho sila? Je naozaj najlepší, alebo len nemá konkurenciu ako kedysi? Kedy sa proti nemu presadí mladšia generácia?

Na Djokoviča ako fenomén sa pozrel David Vařílek v novej epizóde rubriky 15:40, ktorá je glosou na aktuálne, viac či menej výrazné témy v tenisovom svete.

Djokovičov rok sedmičiek

Sedmička sa podľa kresťanskej tradície považuje za šťastné a magické číslo. V tomto roku sprevádzala úspešnú sezónu srbskej svetovej jednotky.

Za posledné tri roky vyhral sedem grandslamov. Za posledných desať rokov sedemkrát ovládol Australian Open. Vo finále tohtoročného Wimbledonu prehral s Carlosom Alcarazom a zostal na siedmich triumfoch na londýnskej tráve.

VIDEO: Novak Djokovič a zostrih jeho sezóny 2023

Siedmym víťazstvom na Masters v Paríži zaznamenal rekordný 40. titul na turnajoch ATP Masters 1000. Siedmykrát slávil víťazstvo na Turnaji majstrov a v sezóne zaznamenal iba sedem prehier.

To všetko sa stalo v roku 2023. 2 + 0 + 2 + 3 = 7. Žeby náhoda? Ktovie, ale budúci rok oslávi Djokovič 37. narodeniny a šťastné sedmičky bude chcieť využiť znovu. Ani ten 27. grandslam nie je až tak ďaleko. V budúcej sezóne je dosiahnuteľnou métou.

"Stále môžem vyhrať olympiádu aj všetky grandslamy. Vždy som mal len tie najvyššie ciele, a to sa nezmení ani v budúcom roku," povedal Djokovič po víťazstve na Turnaji majstrov.

Skutočná nesmrteľnosť

Keď ho v roku 2021 delila jediná výhra (finále US Open s Daniilom Medvedevom) od kalendárneho grandslamu, zdalo sa, že nevyužil poslednú a najväčšiu možnosť.

Predsa len v rokoch 2011 a 2015 mu šancu rozšíriť skupinu nesmrteľných (Don Budge - 1938, Maureen Connollyová - 1953, Rod Laver - 1962 a 1969, Margaret Courtová - 1970 a Steffi Grafová - 1988) prekazil už Roland Garros.

Opak bol ale pravdou a sezóna 2023 bola štvrtou v jeho kariére, keď o jedno víťazstvo nedosiahol na kalendárny grandslam. A to vo veku 36 rokov.

Aby ho to nemrzelo, tentokrát prehral wimbledonské finále. Už mu zostáva neuspieť len v Austrálii a zbierka bude kompletná. Za to by si tiež zaslúžil cenu, nie? Nie, žeby ich doma nemal už dosť. Čo si budeme vravieť.

Byť stále mladý

Djokovičova generácia pomaly odchádza. Za 12 rokov, ktoré delia jeho najúspešnejšie sezóny, sa obmenila celá elitná päťdesiatka svetového rebríčka.

Len on v nej stále zostáva ako múmia, ktorej sa ostatní nemôžu zbaviť. V minulej sezóne sa s kariérou rozlúčil Roger Federer a v tej budúcej plánuje skončiť Rafael Nadal. Hráči, ktorí boli najväčšími rivalmi a posúvali Noleho dopredu.

Často počúvame, že nová generácia nie je tak silná a nemá vyrovnané výsledky, preto nemôže Djokovičovi konkurovať.

Keď sa na to pozrieme bližšie, ani Federer s Nadalom postupom času Djokovičovi nestíhali. Do jeho najlepšej sezóny v kariére, v ktorej naštartoval fenomén, ktorý pretrváva až dodnes, s ním držali lepšiu bilanciu.

Keď na Australian Open 2011 získal svoj druhý grandslam, Federer ich mal na konte 16 (z celkovo 20) a Nadal 9 (z celkovo 22). Novak kraľoval vtedy a kraľuje aj dnes.

Každý môže poraziť každého, ale nie každý Novaka

Zdolávať Djokoviča nebolo a ani nie je na dennom poriadku. Nikto ale nie je neporaziteľný, teda okrem Chucka Norrisa. Ale aj on by mal v zápase s Djokovičom značné problémy.

Človek má až tendenciu pýtať sa, čo všetci s Djokovičom majú. Raz sa možno, fakt len čisto teoreticky, poraziť dá, ale viackrát to už je umenie. Mať s ním lepšiu bilanciu, alebo s ním dokonca neprehrať, je masterclass.

Najmä po už spomínanom roku 2011, keď sa len Jirkovi Veselému podarilo dvakrát ho zdolať a ani raz nespoznať horkosť prehry. Klobúk dole.

Keď sme spomínali, že nezáleží na tom, aká generácia proti nemu stojí, bolo by zaujímavé sledovať, ako by sa súčasný Djokovič vysporiadal vo svete tenisu pred 10 či 20 rokmi, pretože Srb je ako víno. Čím starší, tým lepší. Preto je náročné porovnávať, či sa mu vytráca konkurencia.

"Povedal by som, že by to pre 36-ročného Djokoviča bola jednoduchá práca. Robím si srandu, neviem, aké by bolo skóre. Svojmu mladému ja by som dal ale určite zabrať," smial sa Novak pri otázke, či by v zápase vyhralo jeho ja z roku 2013 alebo to z roku 2023.

Zreje ako víno

Jannik Sinner ukázal, že Djokoviča sa dá poraziť dvakrát za dva týždne, ale možnosť oslavovať výhru nad kráľom tejto sezóny dvakrát za týždeň využiť nezvládol.

Srbský velikán sa na zápas bravúrne pripravil a sám podotkol, že sa na duel s Alcarazom či Sinnerom chystá rovnako, ako kedysi na Federera s Nadalom.

V tom je jeho sila, nič nenecháva na náhodu. Napriek tomu, že by mohol skončiť a nikomu by už nič nemusel dokazovať, stále bojuje o ďalšie a ďalšie trofeje.

V priebehu rokov zdokonalil svoj servis, vyšperkoval už aj tak kvalitný return, ktorý nikto na okruhu nemá lepší, a všetky svoje slabiny premenil na silné stránky.

VIDEO: Zostrih zápasu Djokovič - Sinner vo finále Turnaja majstrov 2023

Kedysi bolo jednoduchšie Novaka brejknúť, teraz mu už len málokto zoberie podanie. Navyše súperi ani nežmurknú a Djokovič im zoberie ich servis. Ťažko sa naňho hľadá recept a on si to uvedomuje. Od začiatku pracoval na tom, aby bol najlepší, počnúc životosprávou.

Aj keď je už starší, zápasy často ukončí skôr, kým by mladíci využili lepšiu fyzickú kondíciu svojich mladých tiel. Djokovič je však napriek svojmu veku brilantne fyzicky pripravený.

Ešte lepšie je pripravený mentálne. V tejto disciplíne má oproti mladej generácii obrovský náskok. V dôležitých chvíľach vytiahne z rezervy svoje najlepšie údery a myšlienky. Potom je už jedno, ako hráte zvyšok zápasu.

Čo tu ešte robíš?

Novak sa zrazu stal z tenistu, ktorého poháňala sila jeho predchodcov, stal legendou, na ktorú sa snažia dotiahnuť ostatní. Otázkou zostáva, či mladú generáciu nedemotivuje to, že môžu drieť, ako chcú, hrať najlepší tenis, ktorý vedia, ale aj tak im radosť prekazí Djokovič.

Medvedev o tom vie svoje a s úsmevom na Australian Open nechápal, že proti nemu vo finále zase hrá ten "starý pán".

Ani on však nebude vyhrávať večne a raz jeho koniec prísť musí. Alebo takto, mal by ten koniec prísť, aj keď sa evidentne zatiaľ nikde nechystá. A nemá na to ani dôvod, keďže je stále na vrchole svetového tenisu.

"Budem pokračovať, pokiaľ budem schopný vyhrávať na veľkých turnajoch, pretože prečo prestávať, keď stále vyhrávam najväčšie turnaje. Keď mi už začnú dávať na frak, budem uvažovať o tom, že si dám malú pauzu, alebo nadobro opustím svet profesionálneho tenisu," zmienil sa Djokovič na adresu mladej generácie vrátanej novodobej BIG 3 - Alcaraz, Sinner, Rune.

A ako znie v piesni: Môj príbeh nekončí, ja ďalej hrám... Djokovič nekončí a jeho fenomén nekončí s ním.

Autor píše pre portál tbtennis.cz

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Posledný Mohykán. Djokovič je fenomén, jeho generácia odchádza, ale on sa nikde nechystá