Milujeme ťa a chýbaš nám! Zdeno Chára odbehol maratón v Bostone a pobeží ďalší

Zdeno Chára v cieli Bostonského maratónu.
Zdeno Chára v cieli Bostonského maratónu. (Autor: REUTERS)
Tomáš Mrva|17. apr 2023 o 22:20

V mase bežcov bol vďaka svojej výške neprehliadnuteľný.

BOSTON. Zdeno Chára má za sebou ďalšiu výzvu. Bývalý kapitán slovenskej hokejovej reprezentácie odbehol svoj prvý maratón. Ako inak - ten najslávnejší, v meste, v ktorom prežil najkrajšie chvíle svojej hokejovej kariéry.

Chára, ktorý bežal s číslom 3333 (33 nosil dlho na hokejovom drese), zvládol trať s dĺžkou vyše 42 km za 3:38:23. 

Z Bostonu

píše spolupracovník Sportnetu Tomáš Mrva

"Je to skvelý pocit. Som veľmi rád, že môžem zdieľať tento moment s toľkými bežcami a fanúšikmi a mestom Boston a v podstate s celou komunitou. Je to niečo, čo som vždy chcel dokázať. Ako som povedal, som veľmi hrdý. Veľmi vďaka patrí môjmu tímu, s ktorým som trénoval – Becca, Scott, Lisa, Caroline – veľmi ma podporovali a pripravili ma na tieto preteky," vravel Chára v hlúčiku amerických novinárov. 

Bostonský maratón charakterizujú najčastejšie prívlastky najstarší a najprestížnejší. Koná sa už od roku 1897 na Deň patriotov, tretí aprílový pondelok.

V početnom balíku býva vyše 20-tisíc bežeckých nadšencov, účastnícky rekord drží rok 1996, keď sa na trať vydalo 38 708 bežcov. Preteky sleduje okolo pol milióna ľudí.

Desať rokov od tragédie

Tento rok bolo medzi fanúšikmi popri trati aj veľa takých, ktorí držali v rukách transparenty na podporu trenčianskeho rodáka. Mnoho divákov malo na sebe drese hokejového tímu Boston Bruins. V mase bežcov bol vďaka svojej výške neprehliadnuteľný.

Tento ročník bol pre Bostončanov výnimočný. Presne pred desiatimi rokmi poznačil maratón teroristický útok. Islamskí teroristi vtedy krátko pred treťou hodinou popoludní odpálili v cieli pretekov dve bomby vyrobené z tlakových hrncov. Tragédia si vyžiadala tri obete, ďalších 264 ľudí sa zranilo.

"Vždy sa na to budeme pozerať ako na jednu z najväčších tragédií histórii tohto mesta, ale zároveň to bol jeden z najsilnejších momentov, keď sa Bostončania dokázali zjednotiť. To, čo toto mesto a ľudia vtedy ukázali, ako sa spojili a navzájom sa podporovali, bolo pre nás všetkých neskutočne motivujúce a inšpirujúce.

Maratón spred desiatich rokov som mal po celý čas niekde v myšlienkach, v posledných kilometroch som dal zo seba všetko a myslel som na všetkých ľudí, ktorých to zasiahlo, a na všetky rodiny," dodal Chára.

V cieli si našiel chvíľu aj na zopár otázok Sportnetu.

Skôr, než stihol odpovedať na prvú, pribehla k nemu jedna z bežkýň a objala ho.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Milujeme ťa a chýbaš nám! Zdeno Chára odbehol maratón v Bostone a pobeží ďalší