Talentovaný cyklista bude jazdiť v zahraničí, aj jemu pomôže SOV

Matúš Štoček (v strede) bol vyhlásený za cyklistický talent roku 2015.
Matúš Štoček (v strede) bol vyhlásený za cyklistický talent roku 2015. (Autor: SITA)
Miloslav Šebela|26. okt 2017 o 10:28

SOV zostavil Juniorský olympijský tím.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom

BRATISLAVA. Do začiatku zimných olympijských hier v Pjongčangu ostáva niečo vyše sto dní a na Slovensku vzniká Juniorský olympijský tím. Z 21 mladých športovcov, ktorí sú doň zaradení, zatiaľ nik nemá veľké vyhliadky na štart na nich.

Ide o projekt Slovenského olympijského výboru (SOV), ktorým chce podporiť najvýraznejšie slovenské talenty v ich športovej kariére.

Vyčlenili 50-tisíc eur

"Už od svojho zvolenia do funkcie prezidenta SOV som niekoľkokrát pripomenul, že našou prioritou musí byť podpora športovcov, najmä olympionikov. Aby sme si však vychovali novú generáciu úspešných reprezentantov, je nevyhnutné podchytiť si už dnes mladých, ktorí preukazujú svoj talent a majú za sebou výsledky," uviedol prezident SOV Anton Siekel.

"Som presvedčený, že utvorením Juniorského olympijského tímu sa nám to podarilo," doplnil.

Z návrhov športových zväzov vybral SOV 21 najúspešnejších a najperspektívnejších. Je medzi nimi až deväť medailistov z mládežníckych vrcholných podujatí. Väčšina športovcov je vo veku 17 a 18 rokov.

Na projekt vyčlenil SOV 50-tisíc eur. Z tejto sumy bude každý dostávať štipendium 200 eur mesačne. Tie sú určené na ich športovú prípravu.

Siekel v minulosti zastrešoval v rámci SOV rovnako program pre talentovaných športovcov s názvom Ukáž sa. „Ten sme vyhodnotili ako veľmi úspešný a týmto novým programom by sme chceli v podpore talentov pokračovať,“ dodal Siekel.

Cyklista, boxerka či triatlonistka

Do výberu sa dostal napríklad cyklista Matúš Štoček. Za posledné dva roky ho vyhlásili u nás za Talent roka. Len tento rok získal desať slovenských titulov.

„Je to česť, pretože sa mi podarilo dostať medzi malú skupinu najlepších spomedzi všetkých mladých športovcov u nás. Je to aj pre mňa ocenenie a na druhej strane motivujúce,“ priznal Štoček. „V budúcom roku budem takmer naisto jazdiť v zahraničí a v začiatkoch mi táto podpora veľmi pomôže.“

Medzi mladými športovcami sú zaradení aj atléti, vodná slalomárka, strelkyňa, kanoista, boxerka, džudisti či triatlonistka.

Kristína Jesenská sa tento rok stala majsterkou Európy v akvatlone. Na triatlonových ME skončila 40., ale na konci sezóny štartovala aj v seriáli majstrovstiev sveta v Rotterdame.

„Je to skvelá pomoc. Pretože keď máte v triatlone na každú z disciplín jedného trénera, vôbec to nie jednoduché utiahnuť to finančne,“ vraví. Jesenská je výborná bežkyňa a pripravoval ju tréner Lucie Hrivnák Klocovej Pavel Slouka. Navrhoval jej, aby sa viac zamerala práve na atletiku.

„Hoci som štartovala na slovenských majstrovstvách ako juniorka, mám pocit, že to nie je pre mňa. V triatlone je lepšia atmosféra a viac ma napĺňa. Je to taká srdcovka,“ dodáva. Zvažuje však štart na decembrových majstrovstvách Európy v krose, ktoré sa uskutočnia v Šamoríne.

Zoznam členov Juniorského olympijského tímu:

Kristína Jesenská (triatlon), Gabriela Gajanová, Andrej Paulíny (atletika), Jessica Triebeľová (box), Samuel Jaroš (snoubording), Matúš Jedinák (rýchlostná kanoistika), Eliška Mintálová (vodný slalom), Nina Geršiová, Denis Turac (džudo), Matúš Štoček (cestná cyklistika), Vanesa Hocková (športová streľba), Tatiana Kukuľková (stolný tenis), Nikola Seničová (vzpieranie), Lucia Halušková (ľadový hokej), Mia Tarcalová (bedminton), Adam Černek (plávanie), Samuel Revúcky (alpské lyžovanie), Adam Štiffel, Jakub Popelka (veslovanie), Zsuzsanna Molnárová (zápasenie), Jozef Hušla (sánkovanie)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Talentovaný cyklista bude jazdiť v zahraničí, aj jemu pomôže SOV