Najkrajšie športovisko sveta? Kedysi tam vyrábali oceľ, o rok bude ťahákom hier

Areál Šougang (Shougang) vybudovaný pred ZOH 2022 v Pekingu.
Areál Šougang (Shougang) vybudovaný pred ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: olympic.sk)
Michal Šášky|4. feb 2021 o 17:50 (aktualizované 27. jan 2022 o 00:00)

V Číne vybudovali prvé zimné olympijské športovisko na základoch priemyselného dedičstva.

PEKING. Hoci sa najväčšia pozornosť sústredí momentálne na blížiace sa olympijské hry v japonskom Tokiu, v susednej Číne už vrcholia prípravy na zimnú olympiádu, ktorá odštartuje presne o rok.

Text vznikol rok pred štartom ZOH v Pekingu 2022

Všetko podstatné sa odohrá v pekinskej štvrti Šijing-šan, kde bude v priestore nazvanom Šougang (Shougangsídliť organizačný výbor, ale vyrástol tu aj jeden z najkrajších areálov zimnej olympiády.

Nachádza sa len deväť kilometrov od olympijskej dediny.

Miesto prvýkrát ožilo pred sto rokmi

Názov Šougang znamená v doslovnom preklade hlavné mesto ocele. V minulosti na tomto mieste totiž bola rovnomenná fabrika na výrobu železa a ocele.

Postavili ju v roku 1919 a po sto rokoch bude opäť centrom diania.

Oceliareň padla za obeť olympijským hrám v roku 2008. Úrady sa rozhodli prevádzku zavrieť a presunúť mimo mesto pre obavy zo znečistenia vzduchu.

Na mieste bývalej oceliarne následne vybudovali industriálny park, ktorý začali vyhľadávať turisti aj obyvatelia Pekingu.

Medzi vysokými komínmi sa stále buduje viacero zariadení na trávenie voľného času.

Športovci si priestory pochvaľujú

V roku 2016 padlo rozhodnutie, aby sa časť starej oceliarne prestavala na sídlo pekinského organizačného výboru zimných olympijských a paralympijských hier 2022.

Vybudovali tu tiež viaceré tréningové centrá. Aktuálne sa už v dokončených priestoroch pripravuje mnoho čínskych športovcov.

Ide o prvé zimné olympijské športovisko vybudované na základoch priemyselného dedičstva, píše olympic.sk.

Organizačný výbor dnes sídli v jednej z veží, kde sa v minulosti skladovala železná ruda. Zvyšné sa zmenili na športové plochy, vysoké pece na tréningové strediská.

Najlepší svetoví snoubordisti budú jazdiť v disciplíne big air po rampách spustených z boku bývalých chladiarenských veží, o medaily tu budú súťažiť aj akrobatickí lyžiari.

Na tréningy budú do Šoušangu chodiť hráči curlingu, ľadového hokeja či rôznych korčuliarskych disciplín.

Pôjde o celoročne využívané športovisko, keďže v lete bude slúžiť lyžiarom na tráve a priľahlá vodná plocha aj vodným lyžiarom.

„Je to najmodernejšie tréningové miesto,“ uznal pre China Daily čínsky rýchlokorčuliar Wu Dajing, držiteľ jedinej čínskej zlatej medaily zo ZOH 2018 v Pjongčangu.

Zelená olympiáda

Jedným z cieľov organizátorov je usporiadanie "zelených olympijských hier". Podľa China Daily, ktorý sa odvoláva na politické špičky krajiny, sa tento cieľ darí plniť.

Očakáva sa pritom, že skokanská plošina v Šougangu spotrebuje počas olympijských súťaží až 100 000 kWh elektrickej energie. 

„To sa rovná mesačnej spotrebe približne päťsto trojčlenných domácností,“ uviedol Xu Yan, ktorý mal na starosti výstavbu areálu.

„Všetka elektrina však bude pochádzať z obnoviteľných zdrojov,“ vysvetlil.

Každé dejisko hier v Pekingu má byť napojené na tzv. zelenú energiu. Pomôcť tomu majú bohaté zásoby veternej a solárnej energie z mesta Čchang ťia-kchou, ktoré je spoluorganizátorom zimnej olympiády.



Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Najkrajšie športovisko sveta? Kedysi tam vyrábali oceľ, o rok bude ťahákom hier