O'Sullivan v Londýne? Ako Federer vo Wimbledone, vravel súper

Ronnie O'Sullivan.
Ronnie O'Sullivan. (Autor: Twitter Wolrd Snooker Tour)
Jerguš Radačovský|13. jan 2022 o 08:30

Prestížne podujatie Masters má za sebou úvodné kolo.

LONDÝN. Vlani nepatril medzi favoritov. V dvadsiatich rokoch bol ako debutant rád, že sa vôbec kvalifikoval medzi šestnásť najlepších hráčov snookru na svete.

Napriek tomu predviedol skvelú sériu štyroch výhier a tešil sa z prekvapivého triumfu na prestížnom podujatí Masters, ktoré je súčasťou Triple Crown.

Číňan Yan Bingtao však v roku 2022 úspech nezopakuje. Ako obhajca sa s podujatím musel rozlúčiť už v prvom kole, v ktorom ho zdolal Walesan Mark Williams 6:4.

Williams: S Higginsom sme tu celú večnosť

Dvadsaťjedenročný Bingtao sa vôbec prvý raz predstavil v Alexandra Palace v Londýne. Vlani sa totiž pre pandémiu koronavírusu hralo v Marshall Arene v Milton Keynes.

Mladík zvládal prehru s prehľadom a pochválil súpera. "Obaja sme hrali skvele. Mark bol úžasný, potopil každý ťažký úder. Prehral som, ale som šťastný, pretože som hral dobre," povedal Bingtao pre wst.tv.

"Užil som si to. Bol som však pod veľkým tlakom, keďže zápas sledovalo dvetisíc ľudí. Oproti minulému roku bez obecenstva to bolo veľmi rozdielne. Bol to však najlepší zápas, aký som v tejto sezóne odohral," dodal.

Štyridsaťšesťročný Williams ťažil z bohatých skúseností. Na Masters štartuje už 24. raz, v rokoch 1998 a 2003 sa tešil z celkového triumfu.

"Tento turnaj je veľmi náročné vyhrať. Najmä, ak máte okolo seba Johna Higginsa či Ronnieho O'Sullivana. Atmosféra bola úžasná. Musím si to viac užiť, pretože sa sem už nebudem vracať rok čo rok," uviedol Williams.

Na štvrťfinálový zápas proti Johnovi Higginsovi, ktorý zdolal senzačného šampióna UK Championship Zhaa Xintonga, sa mimoriadne teší.

"Sme tu celú večnosť. Starne, je šedivejší a plešatý. Ja tiež starnem, som šedivejší a plešatý. Pri takom fantastickom publiku to bude skvelé." dodal Williams.

O'Sullivan: Cítim sa tu ako doma

Zo suverénneho postupu sa teší fenomenálny Angličan Ronnie O'Sullivan. Krajana Jacka Lisowského vyradil po výsledku 6:1.

O'Sullivan sa dostáva do formy. V decembri prerušil dlhú 16-mesačnú sériu bez triumfu, keď ovládol World Grand Prix. Na Masters vlani vypadol už vo štvrťfinále.

Podujatie ovládol až sedemkrát, čo sa nikomu inému nepodarilo. Naposledy však uspel ešte v roku 2017. Aj on si pochvaľoval výnimočnú podporu v aréne.

"Všetkých hráčov tu prijali skvelým spôsobom. Londýnski fanúšikovia snookru podporujú každého hráča a sledujú každý zápas. Cítim sa tu ako doma," povedal O'Sullivan pre wst.tv.

"Diváci boli fantastickí. Ale čeliť tu Ronniemu je veľmi náročné. Je to ako hrať vo Wimbledone proti Rogerovi Federerovi," zhodnotil Lisowski.

Fanúšikovia počas turnaja Masters 2022.
Fanúšikovia počas turnaja Masters 2022. (Autor: Twitter World Snooker Tour)

O'Sullivan uviedol, že na výkony sa nepozerá: "Postúpil som do ďalšieho kola a uvidíme, čo sa stane v ďalšom zápase."

Vo štvrťfinále ho čaká ďalší veľmi kvalitný hráč - Austrálčan Neil Robertson. Ich súboj bude najväčším lákadlom nasledujúceho kola.

Stretnú sa Trump a Selby v semifinále?

Úvodnú prekážku zvládol aj Angličan Judd Trump, ktorý po veľkej dráme zdolal Marka Allena. O víťazovi musel rozhodnúť až posledný frejm.

Trumpa vlani pripravil o štart na podujatí pozitívny test na koronavírus. V tejto sezóne sa mu však nedarí podľa predstáv, keď nevyhral ešte ani jeden bodovaný turnaj.

Pokračuje aj svetová jednotka Mark Selby. Ak by obaja zvládli štvrťfinálové zápasy, stretnú sa v súboji svetovej jednotky s dvojkou v semifinále. Proti však budú Kyren Wilson a Barry Hawkins.

Zaujímavosťou je, že v celej dolnej vetve sú v hre už iba Angličania. Tí budú mať vo finále už s istotou svojho zástupcu.

Masters 2022 - 1. kolo

Mark Williams (Wal.-9) - Yan Bingtao (Čína-1) 6:4

John Higgins (Škót.-8) - Zhao Xintong (Čína-10) 6:2

Neil Robertson (Aus.-5) - Anthony McGill (Škót.-16) 6:3

Ronnie O'Sullivan (Ang.-4) - Jack Lisowski (Ang.-14) 6:1

Judd Trump (Ang.-3) - Mark Allen (S. Ír.-12) 6:5

Kyren Wilson (Ang.-6) - Stuart Bingham (Ang.-15) 6:5

Barry Hawkins (Ang.-11) - Shaun Murphy (Ang.-7) 6:2

Mark Selby (Ang.-2) - Stephen Maguire (Škót.-13) 6:3

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Snooker»O'Sullivan v Londýne? Ako Federer vo Wimbledone, vravel súper