Smrek sa vracia po troch rokoch

Peter Smrek
Peter Smrek (Autor: TASR)
Ondrej Gajdoš|26. aug 2013 o 20:35

Hokejista z Martina absolvoval niekoľko operácií kolien, teraz sa už cíti fit a chce pokračovať v kariére.

BRATISLAVA. Naposledy bolo o ňom počuť pred troma rokmi. Hokejový obranca Peter Smrek hral v sezóne 2009 - 2010 v KHL v ruskom Čerepovci, pre zranenie kolien ju však predčasne ukončil a vrátil sa domov na Slovensko. Potom sa po majstrovi sveta z Göteborgu 2002 akoby zľahla zem.

Pred novým ročníkom sa individuálne pripravoval vo Francúzsku a už tretí týždeň trénuje na ľade s extraligovým Martinom.

„Som prichystaný na sezónu, trénujem v plnej záťaži,“ hlásil 34-ročný hokejista. „Začnem v Martine a potom sa uvidí, čo bude ďalej.“

Operácie aj komplikácie

Smrek si v rokoch 2000 - 2002 zahral v NHL. V tímoch St. Louis Blues a New York Rangers nastúpil na 28 zápasov, strelil dva góly. V zámorí hral väčšinou vo farmárskych mužstvách v AHL.

Po výluke v sezóne 2004 - 2005 už zostal v Európe, vyskúšal si švédsku, nemeckú, českú ligu aj KHL.

„Absolvoval som niekoľko operácií chrupaviek, chodil som o barlách,“ povedal o ťažkých rokoch bez hokeja. „Z nedočkavosti som pred časom zrejme uponáhľal návrat na ľad, a tak prišli komplikácie. Kolená mi napuchli, vrátili sa bolesti. Našťastie som mal lekára MUDr. Petra Malinovského a pri ňom som ani na chvíľu nezapochyboval, že sa uzdravím a budem pokračovať v kariére.“

Letná príprava v Alpách

Toto leto sa Smrek cítil fit a pustil sa do prípravy na suchu. V júli sa vybral do Francúzska, po alpských cestách v neďalekom Grenobli najazdil niekoľko stoviek kilometrov.

„Vyšplhal som sa na vrchol Col du Galibier vo výške 2645 metrov nad morom, bol som aj na Alp d'Huez vysokom 1860 metrov, kde sa jazdí Tour de France,“ pripomenul niektoré zo svojich tréningových ciest. A popritom navštevoval posilňovňu. „Cyklistika ma baví. Verím, že príprava vo vysokých nadmorských výškach prinesie efekt. Ale najdôležitejšie je, že veľkú záťaž vydržali kolená.“

Teraz sa Smrek pripravuje na ľade s Martinčanmi. Dlhú prestávku cíti najmä po kondičnej stránke, a tak si pridáva tréning navyše.

Vo štvrtok by chcel proti Žiline vykorčuľovať na svoj prvý prípravný zápas. Zatiaľ je bez zmluvy.

Extraligu začne v Martine

Martinský klub stále nemá extraligovú licenciu, no vedenie MHC Mountfield ubezpečuje, že do konca mesiaca všetky podmienky splní.

Smrek hral za Martin naposledy v štyroch zápasoch v ročníku 2008 - 2009, potom získal angažmán v českej Plzni.

„Chcem sa rozohrať v extralige v materskom klube. Sám som zvedavý, ako sa budem zdravotne cítiť,“ vravel o novej sezóne. „Nevylučujem, že tu zostanem do konca sezóny. Ale ani to, že sa posuniem ďalej. Idem zo dňa na deň, nepozerám sa ďaleko do budúcnosti.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»Smrek sa vracia po troch rokoch