Sme svedkami ikonického podujatia, vyhlásil prezident olympijského výboru

Prezident MOV Thomas Bach medzi britskými dráhovými cyklistkami.
Prezident MOV Thomas Bach medzi britskými dráhovými cyklistkami. (Autor: TASR/AP)
TASR|21. aug 2016 o 07:15

Bojovali s ekonomickou krízou, problémami s bezpečnosťou i vírusom zika. Napriek tomu považuje Thomas Bach hry v Riu za úspešné.

RIO DE JANEIRO. Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach považuje OH 2016 v Riu de Janeiro za úspešné napriek početným problémom.

"Sme svedkami ikonického podujatia. Organizácia olympiády neignoruje regionálne a globálne problémy," povedal Bach pre agentúru DPA. Prvé OH v Južnej Amerike síce sprevádzala ekonomická kríza, problémy s bezpečnosťou i vírus zika, ale priniesli aj nové historické momenty - americký plavec Michael Phelps rozšíril svoju rekordnú zbierku olympijských medailí, či jeho krajina prekonala hranicu tisíc zlatých kovov.

"Každý, kto ostatných 16 dní nestrávil v izolácii, si musel uvedomiť, čo šport dokáže," dodal Bach. Súčasťou hier pod piatimi kruhmi bol prvýkrát v dejinách aj tím utečencov štartujúcich pod vlajkou medzinárodného olympijského hnutia.

Atletické podujatia na olympijských hrách v Riu de Janeiro nesprevádzali plné štadióny, ale prezident Medzinárodnej asociácie atletických federácii (IAAF) Sebastian Coe je napriek tomu spokojný.

"Naše odvetvie má stále veľa fanúšikov. Športovci dokázali, že dokážu zabaviť a zaujať celý svet," povedal na tlačovej konferencii Bach, informovala agentúra DPA.

Oproti OH 2012 v Londýne sa záujem o internetové stránky IAAF zdvojnásobil, cez mobilné zariadenia
zaznamenali dokonca nárast návštevnosti o 361 percent.

"Chceme vidieť plné štadióny, ale to nereflektuje reálny záujem o atletiku," dodal Coe, ktorý zároveň vyzdvihol výkony zlatého Brita v behu na 5000 a 10.000 m Mo Faraha či jamajského fenoména Usaina Bolta, ktorý po Pekingu 2008 a Londýne 2012 skompletizoval svoj tretí zlatý hetrik pod piatimi kruhmi (100 m, 200 m, 4x100 m).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Sme svedkami ikonického podujatia, vyhlásil prezident olympijského výboru