Slucká nekončí, iba si pustila pusu na špacír

_novy|9. nov 2006 o 00:00

V utorok toho bol plný éter a v stredu plné noviny. Nielen v Rusku, na celom svete. Irina Slucká (na snímkach ČTK) oficiálne skončila kariéru.

FOTO

V utorok toho bol plný éter a v stredu plné noviny. Nielen v Rusku, na celom svete. Irina Slucká (na snímkach ČTK) oficiálne skončila kariéru.

Včera už bolo všetko trochu inak. Krasokorčuliarska primabalerína nekončí. Aspoň zatiaľ.

Kto ju videl, s akou chuťou po Pľuščenkovom boku s mikrofónom v ruke na prvom ruskom televíznom kanáli každý týždeň moderuje Hviezdy na ľade, vie si domyslieť, čo sa asi stalo.

Irina si v zákulisí pustila pusu na špacír a potom svoj rozmar oľutovala.

Nesplnený olympijský sen

Slucká dosiahla na európskom ľade to, čo nedokázala ani legendárna Nórka Sonja Henie či Nemka Katarina Wittová, ktorú zamlada zbožňovala. V januári v Lyone ich tromfla, lebo k šiestim titulom kontinentálnej šampiónky pripojila siedmy.

Keby o mesiac neskôr vyhrala olympiádu, "končím" by z jej úst asi zaznelo už v Turíne. Ale skončila "až" tretia. Zradil ju trojitý rittberger, ktorý by inokedy zvládla, aj keby ju na ľad vydurili o polnoci rovno z postele.

Na olympiády nemala šťastie. Pred štyrmi rokmi v Salt Lake City ju o zlato obrali rozhodcovia: uprednostili šestnásťročnú Američanku Sarah Hughesovú, ktorá dovtedy vyhrala akurát americký juniorský šampionát a potom už nič, ba v osemnástich úplne odišla z amatérskeho ľadu. V ruskom parlamente sa vtedy diskutovalo, či nenariadiť výprave, aby na protest opustila dejisko Hier.

Nesplnený turínsky sen o olympijskom zlate bol jedným z dôvodov, že 27-ročná Moskovčanka odložila rozhodnutie o konci kariéry.

"Najbližšiu zimu so mnou nerátajte," odkázala šéfom ruského krasokorčuľovania. "Čo bude neskôr, sa uvidí."

Druhý domov: Ostankino

Čochvíľa dostala z Ostankina ponuku moderovať Hviezdy na ľade. Šéfovia Prvého kanála pustili do verejnosti, že jedným z dua sprievodcov programom bude Jevgenij Pľuščenko, ale to, kto mu bude partnerkou, musel tajiť. "Nechajte sa prekvapiť. Prezradím len to, že som dostal tú, ktorú som si želal," odbíjal novinárov.

Vykľula sa z nej vysmiata Irina Slucká. Duet s populárnym peterburským dídžejom Dmitrijom Bazanovom, ktorý krátko predtým naspievala, ide odvtedy na dračku.

"Naberám televízne skúsenosti. Po nejakom čase ma možno uvidíte na jednej z ústredných televíznych staníc a budem viesť nejakú talk-show. Teraz všetok svoj čas a svoje sily nechávam v Ostankine. Televízne štúdio už pokladám za svoj rodný dom, veď v ňom trávim väčšinu dňa."

Tento Sluckej citát je absolútne čerstvý. Pochádza z tej istej správy agentúry Ves sport, v ktorej sa objavila informácia o tom, že sa rozhodla skončiť s aktívnou činnosťou. Pokračuje ubezpečením, že sa nemieni stať športovou komentátorkou: "O komentátorskej činnosti ani neuvažujem. Ani z olympiády 2010, ani z olympiády 2014, ktorá - dúfam - bude v Soči, nebudete počuť moje komentáre. Táto práca nie je pre mňa zaujímavá. A od krasokorčuľovania si treba oddýchnuť. A ešte lepšie, odvyknúť," povedala.

Mama sa zhrozila

Do sveta však šli najmä iné jej slová: "Čestne vravím, ja neviem, čo bude so mnou o päť minút. Ale absolútne presne (viem), so súťažnou činnosťou som skončila. V amatérskom korčuľovaní viac vystupovať nebudem."

Všetci navôkol sa zhrozili.

Aj Sluckej mama Natália. "Irina určite nič také nepovedala," tvrdila agentúre AP. "Chce si len dopriať prestávku, aby sa dala zdravotne do poriadku."

Napokon sa agentúra dovolala aj Iriny. "Nie, ešte som neskončila. O skončení kariéry by som určite nezabudla informovať svoju trénerku," vyhlásila a dodala: "Rada by som si pohovorila s novinárom, ktorý to napísal. Možno ani nevie, ako korčuľujem. Neviem, prečo sa objavila táto informácia. Je to veľmi zábavné."

Manažér: To je v mojej kompetencii

Naježil sa aj manažér Arin Zakarjan. Ale ten Irinu pozná, takže sa neohrádzal, ale skôr uhládzal a dával veci na správnu mieru.

"Irina Slucká nevyvracia fakty z interview korešpodentovi agentúry Ves mir," cituje Sovetskij sport z manažérovho komuniké. "Predsa však vývody z neho aj publikované citáty nezodpovedajú skutočnostiam. Slucká, podobne ako ďalší moji klienti - olympijskí víťazi Jevgenij Pľuščenko a Taťjana Toťmianinová s Maksimom Marininom - túto sezónu po kolosálnom vypätí na olympiáde vynechávajú. Nikto z nich však neposkytol oficiálne vyjadrenie o skončení amatérskej kariéry a prechode k profesionálom. Z jednoduchého dôvodu: podobné oznámenie na základe prijatých noriem, vrátane právnych, sú výlučne v mojej kompetencii."

Svojrázny Zakarjan je presvedčený, že "v nasledujúcej sezóne bude v Sluckej silách súperiť s terajšími svetovými líderkami", pričom sa spolieha najmä na jej "kolosálne slúsenosti".

Novoročná šou s Pľuščenkom

Čo bude ďalšiu zimu, je vo hviezdach. Ešte sa poriadne nezačala ani táto.

Irina je vo svojom živle. Momentálne má televíznu podobu. Sníva o byte pre seba a svojho manžela, ktorý by nemal štyridsať, ako jej terajší, ale sto metrov štvorcových.

Ten jej skôr priblížia televízne honoráre ako odmeny za úspechy v súťažnom krasokorčuľovaní. A ešte sníva o štyroch deťoch, dvoch synoch a dvoch dcérach.

Čo je u Sluckej isté? Momentálne len to, že na Silvestra bude korčuľovať v Malej aréne moskovských Lužník. Program nesie názov Novoročná šou Jevgenija Pľuščenka a keďže dá dokopy exkluzívnu krasokorčuliarsku spoločnosť, exkluzívna bude aj cena vstupeniek: od dvetisíc rubľov vyššie.

FOTO

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Slucká nekončí, iba si pustila pusu na špacír