Slovenský pohár ostáva vo vitríne Tatrana Prešov

Prešovčania mali obrovskú radosť.
Prešovčania mali obrovskú radosť. (Autor: tasr)
Sportnet|24. apr 2014 o 00:00

V novodobej ére Slovenska získal Tatran Prešov cennú pohárovú trofej po jedenástykrát.

Víťazom 35. ročníka Slovenského pohára v hádzanej mužov sa stal jeho obhajca. Rozhodol o tom druhý finálový duel v prešovskej Tatran handball aréne, ktorý bol jasnou záležitosťou prešovských hádzanárov.

PREŠOV. V prvom finálovom stretnutí Slovenského pohára prehral Prešov na pôde Hlohovca o šesť gólov (29:35). Pred odvetou v domácom prostredí si ale domáci trúfali na obhajobu. Napokon, šesťgólové manko z Hlohovca zrovnal Prešov už na začiatku 20. minúty, kedy Radčenko upravil priebežné skóre na 11:5.

Stretnutie rozbehli lepšie prešovskí hádzanári. V 3. min. po góloch Rábeka a Tumidalského viedli 2:0. V celku hostí na strane druhej úspešne kontroval Samuel Mažár a tak v 8. min. bol stav nerozhodný 4:4. Za tohto stavu však nasledovala šnúra šiestich prešovských gólov a Tatran začínal mal jasne navrch.

Za stavu 9:4 ešte znížil hosťujúci Baláž, no potom už zase presne mierili domáci. V 23. min. bol stav už 14:7 a až za tohto stavu pridala Sporta ďalší gól Ďurišom.

Do druhého polčasu nastúpil Tatran zase plne koncentrovaný, s príkladnou vervou. Prešov vychádzal naďalej z výbornej organizovanej obrany, za ktorou bravúrne chytal Verkič. V prvom polčase mal tento gólman jedenásť úspešných zákrokov a okrem toho zneškodnil aj dve sedmičky.

V excelentnom výkone pokračoval srbský legionár medzi prešovskými žrďami aj po prestávke a jeho zásluhou skóre v prospech Tatrana narastalo. Prešovčanom dobre pracovali spojky Rábek, Kristopans. Presadili sa aj krídla Tomáš Urban a Antl. Prešov skóre postupne navyšoval a v 48. min. viedol už o dvanásť gólov 26:14.

Tento gólový rozdiel si Prešovčania udržiavali až do 57. min., kedy pridali ďalšie góly Krzysztofik a T. Urban a tak odskočili súperovi na najvyšší rozdiel v zápase na štrnásť gólov. V závere Prešovčania oslavovaní perfektne skandujúcim publikom už trochu zvoľnili.

Hrou sa evidentne už bavili a tak góly Miženka a Ďuriša už len prikrášlili konečný rezultát. Prešov však svoju úlohu po nečakanej prehre v prvom zápase na domácej pôde splnil a Slovenský pohár po jedenástykrát ostal v prešovskej klubovej vitríne.

Hlasy trénerov

Peter Hatalčík, tréner Tatrana Prešov: „Všetko to bolo o koncentrácii a nasadení, tak trochu aj o taktickej príprave na tento zápas. V porovnaní s prvým finálovým duelom v Hlohovci, doma sme bránili podstatne lepšie. Obranu sme vytiahli na osem metrov, to znamená, že spojky súpera museli páliť z väčších vzdialeností. Navyše treba povedať, že skvelý deň mal náš brankár Verkič. Bola radosť pozerať, ako marí strelecké pokusy súperových hráčov. V zápase sme museli doháňať šesťgólové manko z Hlohovca, ktorý nie je vôbec slabé mužstvo. O to viac si cením naše presvedčivé víťazstvo.“

Peter Hatalčík okrem pohárovej trofeje dostal pred zápasom aj iné darčeky... „Pri príležitosti mojich šesťdesiatin mi Slovenský zväz hádzanej odovzdal pamätnú plaketu, od priateľov som dostal množstvo gratulácií a od svojich zverencov darček v podobe výborného výkonu a úspešnej pohárovej obhajoby.“

Svetislav Verkič, brankár Tatrana Prešov, možno povedať, prvá hviezda odvetného finálového duelu v prešovskej THA: „Už pred zápasom som mal veľmi dobrú náladu, veril som, že odveta nám vyjde na sto percent. Myslím, že výhra o konečných 11 gólov nie je až takým prekvapením, akým bola prehra v prvom stretnutí v Hlohovci o 6 gólov. Pre brankára sú vždy veľmi dôležité prvé úspešné zásahy. Tie mi vyšli, no a keď som chytil prvú sedmičku, sebavedomie mi ešte narástlo. Patrí sa ale spomenúť, že chlapci predo mnou bránili dnes ozaj veľmi dobre. S Hlohovcom sme sa posledné tri stredy v mesiaci apríl stretli trikrát. Dvakrát sme boli úspešní my, iba raz sme zakopli. Nie sú to ale určite naše posledné merania síl. Už o pár dní začína semifinále slovenskej extraligy. Osobne si myslím, že cez Košice prejdeme a potom vo finále by sme mali naraziť zase na Hlohovec. Som presvedčený, že ak na tieto prognózy dôjde, aj potom Prešov potvrdí, že aktuálne je jasnou slovenskou špičkou.“

Fakty

Tatran Prešov – Sporta Hlohovec 32:21 (15:7)

Zostava a góly Tatrana: Verkič, Krupa – Rábek 8/2, Hrstka 3, Krok, Kristopans 4, Sadovyi, Radčenko 1, Tumidalský 1, T. Urban 4, Číp, Guzy, Pejovič 3, Krzysztofik 1, Antl 5/1, Petro 2. Najviac gólov za hostí: S. Mažár 4, Ďuriš, Petrov a Dudáš po 3. Pokutové hody 3/3 – 3/0. Vylúčení 5:5. ČK: 47. Laho za tri vylúčenia (Hlohovec). Rozhodovali: Cibere a Richvalský. Pred 1 387 divákmi.

leš







Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Slovenský pohár ostáva vo vitríne Tatrana Prešov