Slovensko zdolalo Nórsko 5:2, štvrťfinále je stále reálne

Juraj Mikuš (druhý sprava) sa teší z prvého gólu našich.
Juraj Mikuš (druhý sprava) sa teší z prvého gólu našich. (Autor: SITA)
Sportnet|14. máj 2014 o 11:05

Rozhodujúce dva góly našich strelil Nagy. Miklík sa posunul na 4. miesto v kanadskom bodovaní celých MS.

jurkovic_avizo.jpg
Z Minska od nášho redaktora VOJTECHA JURKOVIČA

Slovensko - Nórsko 5:2 (2:2, 1:0, 2:0)

Góly a asistencie: 2. Tatar (Mikúš, Miklík), 10. Mikúš (Miklík, Ďaloga), 40. Nagy (Marinčin), 48. Nagy (Ďaloga, Laco), 49. Miklík (Tatar) - 6. Bonsaksen (Stene, Martinsen), 12. Ask (K. A. Olimb, M. Olimb)

Rozhodovali: Brüggemann (Nem.), Gofman (Rus.) - Carlson (Kan.), Fluri (Švaj.), vylúčení: 4:4, presilovky a oslabenia: 0:0, 5881 divákov

SR: Laco - Sloboda, Ďaloga, Valach, Švarný, Brejčák, Marinčin, Čerešňák - Šatan, Hrivík, Nagy - Tatar, Mikúš, Miklík - Pánik, Marcinko, Haščák - Skokan, Šťastný, Reway, zmeny: od 25. Viedenský za Šťastného, od 3. tretiny bez Hrivíka

Nórsko: Haugen - Odegaard, Holos, Trygg, Bonsaksen, Sorvik, Espeland - Forsberg, Roymark, Hansen - M. Olimb, K. Olimb, Bastiansen - Olden, Skröder, Ask - Stene, Martinsen, Roest

((f))

MINSK. Slovenskí hokejisti zažili v stredu večer vytúžené odklínanie. Prvýkrát vyhrali na šampionáte v Minsku, prvýkrát vyhrali tretiu tretinu. Vo zvyšných troch zápasoch A skupiny si môžu pri priaznivom vývoji vybojovať postup do štvrťfinále.

Kľúčový moment sa udial v čase 15:20 prvej tretiny za stavu 2:2. Nórsky obranca Mats Trygg vypálil od modrej, no puk smerujúci do odkrytej časti bránky zastavila čepeľ hokejky brankára Jána Laca, ktorý si ho vzápätí kryl do lapačky.

Slovensko - Nórsko 5:2

Laco: Odhľalo nám, tri body sú zlaté

„Priznávam, že mi v tej chvíli prebehlo hlavou hlavou, že by to mohlo znamenať obrat v zápase. Keby prešiel puk za môj chrbát, bál som sa, že sa chlapci budú musieť naháňať za vyrovnávajúcim gólom, lebo v tej fáze bol súper aktívnejší. Odhľalo nám, tri body sú zlaté. Dôležitý fakt pre celý tím je to, že sme konečne vyhrali poslednú tretinu.“

Rýchlonohý útočník Ladslav Nagy dal dva góly. „Vystrelil som prvýkrát, padlo to tam, druhýkrát tiež. Povedali sme si, že sa nemôžeme báť hrať. Stále sme ich napádali, hrali aktívne. Nebáli sme sa o výsledok, hrali sme s lepším sebavedomím. Za to treba mužstvo pochváliť.“

Kapitán Miroslav Šatan vyzdvihol, ako mužstvo zvládlo poslednú tretinu. „V kabíne sme si vraveli, že nesmeime dať dole nohy z plynu. Všetci sme radi, že sme sa konečne chytili.“

Tatarovi gól pomôže

Utočník Tomáš Tatar hral vo formácii s Mikúšom a Miklíkom, každý z nich dal po góle. „Nevravím, že predtým sa mi s Rišom Pánikom a Marekom Viedenským hralo zle, no chápem, že tréner musel po prehrách urobiť zmeny v zostave. Gól pomôže psychicky každému hokejistovi, ja nie som výnimka.“

Trénerovi Vladimírovi Vůjtkovi odľahlo možno najviac. „Mali sme jedinú možnosť a brali sme len víťazstvo. Išli sme za ním od prvej minúty. V prvej tretine sme urobili chyby, ktoré súper potrestal. Hra bola vyrovnaná, Nóri možno mali do druhej tretiny viac šancí. Potom sme už ovládli zápas a zvíťazili po dobrom výkone."

V tabuľke sme šiesti a ideme na Švédov

Vďaka trom bodom sa Slovensko posunulo na 6. miesto tabuľky. V piatok 16. mája o 19.45 SELČ nastúpia Slováci proti Švédsku.

V prvej tretine viedli Slováci vďaka gólom Tomáša Tatara a Juraja Mikúša 1:0 i 2:1, Nóri dokázali vždy vyrovnať. V závere druhej dvadsaťminútovky poslal slovenský tím tretíkrát do vedenia Ladislav Nagy.

Rovnaký hráč sa potom presadil aj štvrtýkrát na šampionáte, keď zvyšoval na 4:2.

Miklík je štvrtý za troma Rusmi

O necelú minútu skóroval aj najproduktívnejší Slovák na turnaji Michel Miklík, ktorý má už 7 bodov za dva góly a 5 asistencii.

Miklík sa posunul na 4. miesto v kanadskom bodovaní celých MS. Pred ním je trojica Rusov Tichonov (9), Ovečkin (8) a Plotnikov so 7 bodmi.

Hlasy po zápase:

Vladimír Vůjtek pre RTVS po zápase povedal: "Tri zápasy sme nevyhrali, body nám unikali, takže sme radi, že sme dnes získali všetky tri. Rozhodlo, že sme dávali góly, celkovo päť. Strelecky zabrali dve formácie, zvyšné boli bojovné. Súpera sme okrem prvej tretiny prakticky nepustili k nám, počet striel jasne hovorí v náš prospech. Vždy sa dá hráčom niečo vyčítať, napríklad sme znova zle prestriedali, takých drobných chýb sa musíme vyvarovať, lebo silnejší súper ich trestá. Hrivík je chorý, nastúpil so sebazaprením a po druhej tretine bol vyšťavený."

Roy Johansen (tréner Nórska): „Blahoželám Slovensku k víťazstvu. Náš tím sa snažil, dve tretiny boli z našej strany veľmi dobré, ale potom sa už prejavila únava. Slováci dnes boli lepším tímom a zaslúžene získali tri body. Verím, že si dobre teraz oddýchneme a v ďalšom zápase budeme opäť bojovať.“

Miroslav Šatan (útočník SR): „Sme radi, že sme dnes dali góly v čase, kedy bolo treba. Dnes mal Laco Nagy horúcu hokejku, čo z nej vyletelo, to skončilo gólom. Musíme hrať aj v ďalších zápasoch rovnako ako dnes. Vedeli sme, že Nóri hrali včera zápas, chceli sme hrať vo vysokom tempe. To sa nám podarilo dodržať. So zápasom môžeme byť spokojní.“

Michel Miklík (útočník SR): "Konečne sme to prelomili, konečne normálna tretia tretina. Naše sebavedomie pôjde nahor, takisto sa zlepší nálada v šatni. Nechceli sme si pripúšťať zvýšenú nervozitu. Veríme, že to takto bude pokračovať. Dnes sme mali vyššiu početnosť streľby, snažili sme sa páliť z každej pozície. V ďalších zápasoch musíme odstrániť chyby, ktoré sme urobili a to dobré si vziať so sebou ďalej. Dobré povzbudenie pre celý tím."

Marek Ďaloga (obranca SR): "Hrali sme zodpovedne vzadu, zdôraznili sme si, že nesmieme prestať hrať a báť sa. To nám prízvukoval pred poslednou časťou hry aj tréner."

Martin Marinčin (obranca SR): "Konečne sme hrali náš hokej, odvšadiaľ sme strieľali a padalo nám to. Pred treťou tretinou sme sa povzdubili, aby sme to dotiahli do víťazného konca."


ONLINE:

Tretia tretina:

KONIEC. Vyhrali sme!

59. min: Nóri sa v utorok so Švédmi zrejme unavili, prehrali 1:2 a prehrajú aj dnes so Slovákmi.

Do konca ostávajú 4 minúty. Naši držia výsledok.

53. min: Naši mohli zvýšiť na 6:2, no dôležité je už dnes neinkasovať. Laco kryje šancu Nórov.

Začalo sa posledných 10 minút riadneho hracieho času, strely na bránku sú 31:18 pre Slovensko.

49. min: Už 7. bod na MS zaznamenáva Miklík, ktorý zvýšil spoza bránky, puk odrazil od nórskeho brankára Haugena. Bilanciu má 2+5 a je našim najproduktívnejším hráčom.

48. min: A Ladislav Nagy pridáva svoj dnešný druhý gól, celkovo už štvrtý na MS.

Slováci lepšie bránia, v 46. minúte to zatiaľ nevyzerá na pokazenú tretiu tretinu ako vo všetkých troch predchádzajúcich zápasoch.

Hneď v úvode sme mohli inkasovať po veľkej chybe v našej obrane, stihol sa vrátiť Ďaloga.

Druhá tretina:

Ivan Švarný, slovenský obranca, pre RTVS po II. tretine povedal: „Máme pokyn hrať zo zabezpečenej obrany. Nóri urobia chybu v strednom pásme, my ideme do kontry. Krídelník má vystreliť a niekto to tam dorazí. Ohľadom bilancie z tretích tretín – ideme do toho, vyhráme ten zápas!“

40. min: Nagy nás posiela do vedenia 19 sekúnd pred koncom druhej tretiny. Strelil tretí gól na MS.

38. min: Slovensku sa presilovky nedaria, nevyužili sme ani štvrtú. Naopak, tretí gól Nórov mohol pridať Roymark.

Zápas je v druhej tretine omnoho menej atraktívny ako v prvej. Budeme hrať štvrtú presilovku, doteraz sme ani jednu nevyužili.

34. min: Nórske šance ostali nevyužité.

31. min: Budeme hrať presilovú hru po faule na Mikúša. Von však ide aj Mikúš. Na bilancii vylúčených je to 4:3 tiež pre našich.

V polovici zápasu (riadnej hracej doby) sú strely na bránku 16:13 pre Slovensko.

27. min: Na trestnú lavicu ide Tatar. Nóri nehrali presilovku dobre až na nebezpečnú strelu Aska v jej závere.

24. min: Hneď po prvej našej presilovke v zápase sme hrali aj druhú, vcelku aktívne, ale jednogólový náskok sme nezískali.

21. min: Veľká šanca našich počas zvyšku presilovky z úvodnej tretiny mohol zvýšiť na 3:2 Šatan po akcii Nagya.

Prvá tretina:

Juraj Mikúš, strelec druhého slovenského gólu, pre RTVS po I. tretine povedal: „Tréner spravil väčšie zmeny, viditeľne nám to prospelo. Je to 2:2, ale nehráme zle. Pri mojom góle som do posledného momentu čakal, brankár to odkrýval na strelu hore. Nebolo to jednoduché, ale našťastie to tam padlo. V šatni sme si povedali určité veci, zostane to medzi nami. Verím, že to bude fungovať. Stále sme však vylučovaní, musíme si na to dávať pozor. Všetko je to v hlave. Tam sa to začína.“

Končí sa I. tretina, presilovku sme hrali zle.

19. min: Na trestnú lavicu ide prvý Nór, budeme hrať presilovku. V prvej tretine to bude minúta a 50 sekúnd, ak ju dovtedy nevyužijeme.

17. min: Slovensko hrá zle v obrane, navyše sa opäť nechávame vylučovať, Šatan je naspäť na ľade.

15. min: V prvej presilovke zápasu gól nepadol, ale na trestnú lavicu ide Miroslav Šatan. Nóri nedali gól z obrovskej šance, puk si do prázdnej bránky cestu nenašiel. Zázračne hokejkou zachránil Laco.

13. min: Na trestnej lavici už sedí jej častý návštevník na týchto MS Slovák Martin Marinčin.

11. min: Po akcii Rewaya mohol dať tretí gól Šatan, ale na druhej strane vyrovnali Nóri, je to 2:2.

10. min: Na 2:1 strieľa dôležitý gól Juraj Mikúš, druhý útok dal náš druhý gól.

mikus.gif

8. min: V ďalšom priebehu zápasu sa o druhý gól viac snažia ako Nóri, Laco hru opäť prerušil a na buly išiel center prvej formácie Hrivík, ktorého však musel vymeniť Nagy.

6. min: Vyrovnané, je to zaslúžene 1:1 po strele od modrej.

nori.gif

3. min: Nóri nás zavreli v pásme, Laco odolal.

Udrelo však na druhej strane, naši idú do vedenia už po minúte a 6 sekundách, autorom gólu je Tatar.

tatar.gif

1. min: Nóri sú v úvode aktívnejší, nebezpečne vystrelil Olimb.

Zápas sa začal o 19:45 h.

18:57 - Krab Petrovič z Minska predpovedá ďalšiu prehru Slovenska na majstrovstvách sveta, v stredu večer by mali zverenci Vladimíra Vůjtka prehrať aj s Nórmi. Obyvateľ minského Centra oceánografie bol úspešný vo dvoch z troch predpovedí výsledkov slovenských zápasov.

15:31 Predpokladaná zostava Slovenska v zápase s Nórskom (19.45 SELČ): Laco - Sloboda, Ďaloga, Valach, Švarný, Brejčák, Marinčin, Čerešňák - Šatan, Hrivík, Nagy - Tatar, Mikúš, Miklík - Pánik, Marcinko, Haščák - Skokan, Šťastný, Réway - Viedenský

15:02 - Tréner Slovenska Vladimír Vůjtek plánuje proti Nórsku kopec zmien v zostave. Oproti pondelkovému súboju s Francúzskom (3:5) zostala v pôvodnom zložení iba prvá formácia v zložení Sloboda, Ďaloga - Šatan, Hrivík, Nagy. Inak sa mení všetko, kouč úplne rozbil aj druhý "zámorský" útok. Čítajte viac.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Slovensko zdolalo Nórsko 5:2, štvrťfinále je stále reálne