Tréner Dendis po prehre: Darčeky sa rozdávajú na Vianoce, nie v auguste

Tréner reprezentácie Slovenska do 18 rokov Martin Dendis (uprostred) dáva pokyny svojim zverencom počas oddychového času v zápase o 7. miesto Slovensko - Nemecko.
Tréner reprezentácie Slovenska do 18 rokov Martin Dendis (uprostred) dáva pokyny svojim zverencom počas oddychového času v zápase o 7. miesto Slovensko - Nemecko. (Autor: TASR)
Nikola Baďová|4. aug 2023 o 20:31

Do hľadiska prišlo takmer dvetisíc divákov.

TRENČÍN. Slovenskí hokejisti do osemnásť rokov sa rozlúčili s turnajom Hlinka Gretzky Cup tesnou prehrou s Nemeckom 4:6 a obsadili posledné ôsme miesto. Po skončení zápasu nechýbali na ľade slzy smútku a sklamania. 

Bez bodu v základnej skupine boli mladí Slováci naposledy v roku 2017. Vtedy v skupine čelili Fínsku, Rusku a Kanade. Napokon prehrali aj štvrtý zápas, Švajčiarom podľahli 1:2.

Hlinka Gretzky Cup sa vtedy ešte volal Memoriál Ivana Hlinku a v tíme boli Martin Bučko, Martin Vitaloš, Martin Faško-Rudáš či Oliver Okuliar.

Takisto to bolo naposledy, čo slovenská „osemnástka“ obsadila na turnaji poslednú priečku.  

Zostrih zápasu o 7. miesto medzi Slovensko a Nemeckom:

Špeciálny hráč

Stretnutie sa nieslo vo vlažnej atmosfére, do hľadiska zavítalo malé množstvo divákov. Nad ľadovou plochou sa niesla mierna hmla, ale organizátori sa vyzbrojili stierkami a handričkami. 

Zverenci Martina Dendisa sa ujali iniciatívy a na začiatku prvej tretiny využili presilovú hru zásluhou Tobiasa Pitku. Mladý útočník pôsobil minulú sezónu USHL a stal sa najmladším Slovákom, ktorý v juniorskej lige nastúpil. V deň duelu mal 16 rokov, 6 mesiacov a 26 dní.

Pitka nastupuje do zápasov so špeciálnym monitorovacím zariadením. Nedávno mu diagnostikovali diabetes 1. typu, čiže cukrovku. Spočiatku si myslel, že s hokejom je koniec, ale o niekoľko dní už bol znovu na ľade. Povzbudil ho i fínsky hokejista Kaapo Kakko, ktorý má rovnaké ochorenie a v roku 2019 sa stal draftovou dvojkou. 

„Zo začiatku som bol trochu nervózny, kým som sa naučil počúvať svoje telo a všetko správne načasovať. Tiež mi pomohlo, keď sa všetci okolo mňa upokojili a presvedčili sa, že všetko zvládnem sám.

Nemám žiadne obmedzenia, len si musím dávať pozor na stravu a začať sa pripravovať na tréning trochu skôr," vysvetlil talentovaný hokejový center.

VIDEO: Tréner Martin Dendis po zápase

Najmladší držal tím v hre

Nemci ponúkli slovenským hráčom niekoľko presiloviek. Dokonca dvakrát o dvoch hráčov, ale všetky strely skončili u brankára. Súper dokonca zvyšoval na 4:1 gólom v oslabení. 

Slovenským mladíkom sa nakoniec predsa len podarilo skórovať v početnej výhode zásluhou kapitána Tomáša Pobežala. Hráči ožili a vytvárali si jednu peknú akciu za druhou. 

Na rozdiel jedného gólu znížil opäť v presilovej hre Tobias Tomík, ktorý je najmladší hráč na celom podujatí Hlinka Gretzky Cup. Iba pätnásťročný útočník sa stal vôbec najmladším Slovákom, ktorý skóroval na turnaji. O zápise však nevedel. 

„Po prvej tretine sme si povedali, čo treba zlepšiť v presilovej hre a v tretej tretine to vyšlo. Dovtedy to nefungovalo vôbec, aspoňže potom sa to zmenilo,“ uviedol mladík. 

Zverenci Martina Dendisa sa chopili príležitosti a využili ďalšiu ponúknutú početnú výhodu. Na 4:4 vyrovnal opäť Tomík. 

„Je to úžasný pocit pre mňa, ale dal som dva rovnaké góly. Luka Radivojevič iba nastrelil puk a ja som ho dvakrát rovnako tečoval,“ povedal najmladší strelec. 

Vianoce v auguste

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Tréner Dendis po prehre: Darčeky sa rozdávajú na Vianoce, nie v auguste