Slovenská rarita. Vedľa ihriska majú paneláky, kostol, cintorín a dve krčmy

Ivan Mriška|26. nov 2020 o 09:15

Mnohé futbalové ihriská sú skutočným unikátom. Niektoré sú výnimočné prírodnou scenériou, umiestnené hlboko v lese, vo vysokej nadmorskej výške, či pod zrúcaninou hradu. Ďalším dodáva punc výnimočnosti nezvyčajná tribúna. Futbalnet ponúkne ich príbehy.

Autor snímky: Andrej Návojský

HORNÁ VES. Zaujala ho netradičná tribúna. Podľa fotografa Andreja Návojského ponúka ihrisko v Hornej Vsi zaujímavé detaily.

Vybudované bolo v roku 1971, no súťažné zápasy sa na ňom začali hrať až o dva roky neskôr. Dovtedy hrávala Horná Ves stretnutia inde.

„Nespĺňalo normu, preto muselo byť v roku 1973 predĺžené. Stálo na ílovitej pôde, preto bolo neustále pod vodou. Ihrisko malo zlú povesť v celom okrese, ešte aj v sezóne 1996/97 museli byť niektoré domáce zápasy piatej ligy presunuté do okolitých dedín,“ spomína bývalý hráč Dušan Reiter.

Motor z trabantu

Keďže na hracej ploche bolo len minimum trávy, kosilo sa ručne kosami.

„Až neskôr sa podarilo zohnať starú kosačku, do ktorej sa dal motor z trabantu. Postupne sa veľmi primitívne na hraciu plochu kládli drny z okolitých lúk, až sa dostalo do súčasnej podoby,“ dodal.

Vedľa ihriska sa už pred jeho vybudovaním nachádzal cintorín.

„Keď na tréningoch strieľame, stane sa, že niektorí sú viac v cintoríne ako na tréningu. Zbierajú prekopnuté lopty. V zakončeniach sa treba krotiť a nie páliť z celej sily,“ smeje sa kapitán Hornej Vsi Vladimír Širáň.

V deväťdesiatych rokoch za dolnou bránou vyrástli osemposchodové paneláky.

„Na zápasy sa dá pozerať zadarmo. A z pohodlia domova. Ja tam mám tiež byt,“ dodal.

Viac sa chodí do krčmy

Oproti ihrisku sú dve pohostinstvá, ktorým dali miestni prozaické názvy Horná a Dolná krčma.

V roku 2007 bol za hornou bránou vybudovaný tiež nový moderný kostol.

„Všetko máme na jednom mieste. Treba však priznať, že väčšina hráčov konči po tréningoch a zápasoch v krčme, nie v kostole. Aspoň, že fanúšikovia chodia v hojnom počte,“ pousmial sa.

Futbal sa dá sledovať z pohodlia domova. Za ihriskom sa nachádza kostol a cintorín.
Futbal sa dá sledovať z pohodlia domova. Za ihriskom sa nachádza kostol a cintorín. (Autor: JS)

Klub pod názvom TJ Inter Horná Ves píše svoju históriu od roku 1968.

„Prečo Inter? V tom čase boli v dedine približne rovnaké fanúšikovské tábory Slovana Bratislava a Spartaka Trnava. Ani jeden z fanklubu by nepristal na názov rivala. Preto dostal klub pomenovanie Inter. Všetci súhlasili,“ spomína obranca.

Názov vznikol na podnet Jozefa Králika.

„Prišla generácia chlapcov, ktorí hovorili, že by sme mohli založiť futbalový klub. Slovo dalo slovo a začali sme trénovať a hrávať nesúťažne priateľské zápasy po celom okolí,“ spomína Ján Považan, ktorý je jedným z kronikárov klubu a desiatky rokov pôsobil aj ako jeho hlásateľ.

„Zaujímavosťou je, že keď už sme boli v súťaži, po vylosovaní, vtrhli k nám Rusi, a tak sa začiatok odložil o tri týždne,“ dodal.

Inter proti Interu

Prvý súťažný duel odohral Inter v Kosoríne a priniesol domov výhru 1:0.

Za pamätný moment považuje zápas hornoveského Interu proti Interu Bratislava, ktorého funkcionárov vtedy presvedčili, aby si do obce prišli zahrať.

Hralo sa v roku 1978 na 10. výročie klubu.

„Do Bratislavy som sa vybral spoločne s Jožkom Králikom a Jožko Mecelem a zamierili sme priamo na Pasienky. Prijal nás druhý tréner Ottmar Deutsch a neskôr prišiel aj hlavný Valér Švec. Po prvom stretnutí sme boli presvedčení, že myšlienka o zápase je reálna, len bolo treba nájsť termín, pretože ich program bol nabitý.

Na prekvapenie všetkých sa funkcionári Interu Bratislava ozvali už o tri týždne, že termín zápasu môže byť 20. apríla 1978, kedy sa budú vracať zo sústredenia v Bobrovci pri Liptovskom Mikuláši. Nebolo nad čím váhať a ponuku sme automaticky prijali,“ rozrozprával sa kronikár klubu.

Vysoká prehra, zápas si užili

Hoci zápas miestni hráči prehrali 0:11, prvých pätnásť minút nepustili hostí k žiadnej väčšej akcii a hrali 0:0.

„Bola to veľká sláva, 750 divákov,“ dodal.

Klub z Hornej Vsi mal značné problémy najmä s terénom ihriska, ktorý bol jarnými zápasmi poškodený. Vďaka nadšencom sa ale do začiatku zápasu stihla dať hracia plocha dokopy.

„Na stretnutie boli zvlášť pripravené plagáty, ktoré sa vytlačili vo Zvolene. V Gajaroch pri Malackách sme urýchlene dojednali výrobu klubových vlajok a Mincovňa v Kremnici nám vyrazila odznaky. Zaujímavosťou je, že klubové vlajky sa deň pred zápasom ocitli v Hornej Vsi pri Prievidzi a k nám nakoniec dorazili tesne pred zápasom,“ hovorí.

Dedinský tím nastúpil proti Inter Bratislava. Favorit vyhral 11:0.
Dedinský tím nastúpil proti Inter Bratislava. Favorit vyhral 11:0. (Autor: archív - TJ Inter)

Ľudia boli zo zápasu nadšení, veď v drese Interu Bratislava sa predstavili také mená ako Ladislav Hudec, Jozef Barmoš, Jaroslav Šimončič, Jozef Horváth či Karol Brezík.

„Trochu ma mrzelo, že neprišli niektorí hráči ako Bajza a Šajánek, ktorí boli na sústredení olympionikov. Chýbali aj Jurkemik a Novotný, tí boli v Prahe na disciplinárnom konaní. Absentovali aj Levický s Poštulkom. Najviac však chýbal Petráš, ktorý bol zranený,“ prezradil kronikár.

Skromné hviezdy

Pre ligistov pripravili občerstvenie, ktoré hráči a vedenie vtedajšieho Interu Bratislava prijali s nadšením.

„Boli spokojní. Aj keď možno neboli na naše skromné pomery zvyknutí, vážili si snahu, čo nám povedali aj v debatách za stolom. Nadšení boli aj tréneri Švec a Duetsch.

Boli to profesionáli na ihrisku aj mimo neho. Či sa jednalo o starších alebo mladších hráčov, správanie mali na vysokej úrovni. Prekvapilo nás, že nemali problém porozprávať sa na hocijakú tému,“ doplnil.

Trénerom Hornej Vsi bol vtedy Jozef Ťahúň. Taktické rady zverencom pred zápasom nedal. Povedal len, aby si zápas užili.

Oslavy prvého miesta na traktore v roku 2017

„Naši chlapi sledovali rozcvičku súpera, pretože to bolo u nás niečo nezvyčajné. Popri tom stihli debatiť a užívali si predzápasovú atmosféru. I keď sa zápas skončil vysokým víťazstvom súpera, naši chalani si zápas užívali.

Na stretnutie s Interom Bratislava sme mali aj časomieru, čo bolo na to obdobie niečo nezvyčajné. Bola vyrobená z plechu, v hračkárstve som kúpil hodiny, ktoré sa dali nakrútiť. Zavesená bývala na zábradlí, no keď nejaký chlap od nervov buchol po zábradlí, časomiera prestala ísť,“ spomína s úsmevom.

Na fotenie si požičali dresy

Okrem zápasu proti Interu Bratislava patrí medzi úspechy Hornej Vsi postup do piatej ligy v roku 1983.

Miestny TJ Inter vtedy oslavoval pätnáste výročie od založenia klubu, a tak v tábore žltočiernych panovala skvelá atmosféra.

Fotenie v požičaných dresoch.
Fotenie v požičaných dresoch. (Autor: archív - TJ Inter)

„Nálada v tíme bola výborná, bavili sme sa futbalom. V poslednom zápase sezóny 82/83 sme zdolali tím ČSAD Žiar nad Hronom na jeho ihrisku 5:1,“ zaspomínal Reiter.

Futbalisti z Hornej Vsi sa už tešili na vyššiu súťaž, no o samotný postup nakoniec nebojovali len na ihrisku, ale aj za zeleným stolom.

Hracia plocha v malej dedinke v blízkosti Kremnice bola v tom čase v dezolátnom stave, na ihrisku trčali lopúchy a tráva bola len miestami. Niektoré zápasy, pred ktorými pršalo, pripomínali doslova vodné pólo či súboj v bahne.

„Okresný riadiaci orgán ako postupujúceho nahlásil druhý tím v poradí – Lovču. Okrem zlého stavu hracej plochy argumentovalo nedostatočným počtom hráčov a ďalšími okolnosťami. V poslednej chvíli sa však funkcionárom Interu podarilo uviesť veci na správnu mieru a mužstvo bolo zaradené do krajskej súťaže,“ ďalej povedal.

Postup do kraja chceli Interisti osláviť peknou spoločnou fotkou. Keďže v tom čase však bolo dresov nedostatok, vtedajší tréner Jozef Mešťan ich požičal od klubu zo Žiaru nad Hronom.

„Boli modré s golierikmi, absolútna novinka,“ pousmial sa Reiter.

Na druhom mieste

Aktuálne je Horná Ves s 25 bodmi na druhom mieste v šiestej ligy ObFZ Žiar nad Hronom.

„Cieľ pred sezónou sme si stanovili, že chceme skončiť do 5. miesta. To zatiaľ napĺňame, tak som spokojný. Viac ma mrzí počet gólov v našej sieti, nakoľko je na pomery Interu dosť vysoký.

Vieme, kde robíme chyby a ak situácia dovolí, v zimnej príprave zapracujeme na ich odstránení,“ povedal na margo jesennej časti tréner Michal Mecele.

TJ INTER Horná Ves – sezóna 2020/21. Horný rad zľava: Peter Širáň (hlásateľ), Ľuboš Pittner (vedúci mužstva), Ján Beňo, Martin Petro, Daniel Horváth, Michal Mecele (tréner), Samuel Žabka, Vladimír Širáň, Erik Urgela, Igor Hovorič, Ľubomír Kundrata (masér), Dušan Považan (predseda).
Dolný rad zľava: Adam Sekereš, Milan Kubík, Róbert Hric, Michal Tichý, Michal Mikula, David Daubner, Adam Širáň, Bystrík Neuschl, Marek Karvaš.
TJ INTER Horná Ves – sezóna 2020/21. Horný rad zľava: Peter Širáň (hlásateľ), Ľuboš Pittner (vedúci mužstva), Ján Beňo, Martin Petro, Daniel Horváth, Michal Mecele (tréner), Samuel Žabka, Vladimír Širáň, Erik Urgela, Igor Hovorič, Ľubomír Kundrata (masér), Dušan Považan (predseda). Dolný rad zľava: Adam Sekereš, Milan Kubík, Róbert Hric, Michal Tichý, Michal Mikula, David Daubner, Adam Širáň, Bystrík Neuschl, Marek Karvaš. (Autor: Ivan Mriška)

Možno aj vaše futbalové ihrisko je niečím výnimočné.

Dajte nám o ňom vedieť!

Tipy na výnimočné futbalové ihriská alebo ich fotografie posielajte na futbalnet@sportnet.sk alebo na 0949014788 (WhatsApp, Viber)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Slovenská rarita. Vedľa ihriska majú paneláky, kostol, cintorín a dve krčmy