Slováci senzačne zdolali majstrov Európy Talianov, zahrajú si play off

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. (Autor: TASR)
TASR|13. dec 2015 o 21:23

Slovenskí futsalisti síce dlho prehrávali, v závere však strelili dva góly a vybojovali si postup.

BISCEGLIE. Slovenská futsalová reprezentácia sa zázračným spôsobom prebojovala do play off o postup na majstrovstvá sveta v roku 2016.

V 7. skupine hlavného kola kvalifikácie senzačne otočila skóre nedeľňajšieho zápasu proti veľkému favoritovi Taliansku, ktoré po góloch Mareka Belaníka počas power play zdolala 2:1 a obsadila v tabuľke postupové 2. miesto.

Skupinu vyhrali domáci Taliani. Rovnako ako Slovensko a Macedónsko majú na konte 6 bodov. Pred bránami play off ostali pre horšie skóre v mikrotabuľke vzájomných zápasov Macedónci.

Čaká ich play off o postup

Zverenci trénera Mariána Berkyho vyhrali v skupin 3:1 nad Moldavskom, škrt cez plány im však urobila piatková prehra 1:2 s Macedónskom. Postup si mohli zaistiť jedine vďaka víťazstvu nad Talianskom.

Dlhé minúty síce Slováci prehrávali, ale potom prišli chvíle Belaníka, ktorý dvoma zlepenými gólmi zariadil výhru nad úradujúcim majstrom Európy.

Priamo na šampionát nepostúpi nik. Prvé dva tímy z každej zo siedmich skupín hlavného kola kvalifikácie sa prebojujú do play off, ktoré určí sedmičku postupujúcich na finálový turnaj do Kolumbie.

Žreb play off sa uskutoční 12. februára. Súpermi Slovákov môžu byť Ukrajina, Azerbajdžan, Rusko, Španielsko, Kazachstan alebo Portugalsko.

Marián Berky, tréner SR: "Hráči vedeli, že Macedónsko vyhralo a nám zaistí postup len triumf nad Talianskom. Povedal som im, že nemáme čo stratiť. Vyšlo nám to, Marek Belaník dal dva góly ako cez kopirák. Ďakujem hráčom, zdolať Talianov na ich pôde nie je bežná záležitosť. V play off niet slabého súpera, ale jedného favorita mám. Je to Azerbajdžan, ktorý nám vystavil stopku v baráži ME 2016. Radi by sme si proti nemu zahrali znova."

Marek Belaník, strelec dvoch gólov SR: "Sme radi, že sme dokázali poraziť majstrov Európy, veľmi ma tešia prvé dva reprezentačné góly, ktoré pomohli k víťazstvu a postupu. Bol to náš plán a tajne sme mu verili, bolo to však ťažké. Sme radi, že sme to dokázali, aj keď nám už viacerí neverili."

Výsledky

7. skupina hlavného kola kvalifikácie MS 2016 vo futsale:

SLOVENSKO - Taliansko 2:1 (0:1)

Góly: 29. a 31. Belaník - 3. Patias. Rozhodovali: Sliva (Lit.), Christodoulis (Gr.), ŽK: Směřička, Paštrnák

Zostava SR: Herko (Brndiar) - Kozár, Kyjovský, Brunovský, Drahovský - Rafaj, Belaník, Paštrnák, Směřička, Hudáček, Papajčík, Bahna

Moldavsko - Macedónsko 2:5 (0:2)

Góly: 25. Negara, 40. Lascu - 12. Petrovič, 15. Leovski, 21. Gligorov, 38. Micevski (pok. kop), 40. Marinho De Souza

1. Taliansko 3 2 0 1 10:4 6 *

2. SLOVENSKO 3 2 0 1 6:4 6 *

3. Macedónsko 3 2 0 1 8:9 6

4. Moldavsko 3 0 0 3 4:11 0

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Futsal»Slováci senzačne zdolali majstrov Európy Talianov, zahrajú si play off