Slávny New York Rangers môže dať Slovanu guráž

Hráči Slovana sa na súboj s tímom New York Rangers tešia, chcú prekvapiť víťazstvom.
Hráči Slovana sa na súboj s tímom New York Rangers tešia, chcú prekvapiť víťazstvom. (Autor: SITA)
Ondrej Gajdoš|29. sep 2011 o 21:55

Extraligista nebude hrať proti tímu NHL ustráchane. Chceme vyhrať, vraví tréner. Viacerí slovanisti berú zápas ako sviatok, no Miroslav Šatan zažil za 14 sezón v NHL desiatky stretnutí proti tímu z Manhattanu.

BRATISLAVA. Hokejisti Slovana Bratislava si po piatkovom zápase v Skalici v nedeľu na domácom ľade zmerajú sily so štvornásobným víťazom Stanley Cupu - tímom New York Rangers.

„V Skalici hráme o extraligové body, bude to taktický súboj,“ porovnával obranca Peter Frühauf. „V nedeľňajšej exhibícii môže vyniknúť krása hokeja. Pre viacerých hráčov Slovana to bude výnimočný zápas, aký odohráme možno raz za kariéru. Chceme si ho užiť.“

Balej sa stretne s Messierom

Osobitnú príchuť bude mať stretnutie s tímom z Manhattanu pre útočníka Jozefa Baleja. V NHL odohral za dve sezóny 18 zápasov a najviac z nich práve za Rangers. V sezóne 2003/2004 hral po boku slávneho Marka Messiera.

„V súboji proti New Jersey som v Madison Square Garden strelil svoj prvý, žiaľ, aj posledný gól v NHL,“ spomínala letná posila Slovana. „Messierovi som potom prihral na jeho posledný gól v profesionálnej kariére. Pri rozlúčke mi venoval hokejku s podpisom, dodnes ju mám doma odloženú.“

Messier je po Waynovi Gretzkom druhým najproduktívnejším hráčom v histórii NHL a v Rangers sa stal asistentom šéfa klubu Glena Sathera.

„Počul som, že aj Mark príde na zápas do Bratislavy,“ vravel Balej, ktorého v Rangers prezývali aj Billy Idol, keď si z recesie nechal na bielo odfarbiť vlasy. „Rád sa s ním stretnem.“

Balej z prípravných kempov pozná atmosféru v tímoch pred začiatkom NHL.

„Hráči Rangers pôjdu na plné obrátky. Každý prípravný zápas je aj bojom o voľné miesta. Veľa ich v tíme nie je, a tak sa hokejisti snažia využiť ponúknutú príležitosť, aby ukázali, čo je v nich.“

Rangers draftovali v roku 2007 aj Dávida Skokana. Keď sa nepresadil v kempe, vrátil sa na Slovensko. Už tretiu sezónu patrí do základnej zostavy Slovana a rád by sa gólom pripomenul bývalým spoluhráčom.

Atmosféra ako na MS

Mladí slovanisti berú súboj s jedným z najslávnejších klubov NHL za sviatok, no útočník Miroslav Šatan sa pri slove sviatok len pousmial. V NHL odohral 14 sezón, s Pittsburghom vyhral Stanley Cup 2009.

„Stretnutie s Rangers môže dať nášmu mužstvu sebavedomie do ďalšieho pôsobenia v extralige, chlapci si otestujú hokej na najvyššej úrovni,“ zamyslel sa Šatan.

„Dobrý hokej prinesie hráčom chuť do ďalšej roboty a divákom pekný zážitok. Nie je v Európe veľa takých miest, kde môžu vidieť mužstvo NHL naživo. Teším sa na zápas, atmosféra by mohla pripomínať jarné majstrovstvá sveta.“

Šatan včera netrénoval na ľade. Bol prechladnutý, doliečoval sa. Dnes by už mal cestovať s tímom do Skalice.

So Slovanom má mesačnú zmluvu. Na budúci týždeň sa rozhodne, či zostane v klube, alebo prijme ponuku zo zahraničia. Zatiaľ je viac naklonený myšlienke zostať doma, pokračovať v Slovane.

Výsledok poletí do sveta

Traja hráči Slovana si pamätajú na podobný prípravný zápas s Tampou Bay v septembri 2008 - obranca Bohunický, útočník Kukumberg a brankár Konrád (Hovimu robil náhradníka). Bratislavčania vtedy podľahli 2:3 po nájazdoch, no šesť minút pred koncom riadneho času viedli 2:1.

Aréna je už pripravená na stretnutie. Puk bude dobre vidieť, reklamy a logo domáceho klubu sú iba v strednom pásme. Úvodné buly je o 17,00 h.

„Pre Slovan je to mimoriadna previerka,“ poznamenal tréner Štefan Mikeš. „Hráme doma pred vypredaným hľadiskom, motivácia je obrovská. Hráči sa môžu porovnať so špičkovými hokejistami sveta, mužstvo si overí psychickú odolnosť. Výsledok je dôležitý, poletí široko-ďaleko. Chceme vyhrať.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov