S Littlerom sa stretol na ME. Jeho výkony sú nepochopiteľné, vraví jeden z najlepších Slovákov

Štefan Hájek.

S Littlerom sa stretol na ME. Jeho výkony sú nepochopiteľné, vraví jeden z najlepších Slovákov

Štefan Hájek. (Autor: Facebook Slovak Steel Darts)
Štefan Hájek.
Štefan Hájek. (Autor: Facebook Slovak Steel Darts)
Matej Hank|4. jan 2024 o 14:15

Rozhovor so slovenským šípkarom Štefanom Hájekom.

Majstrovstvá sveta v šípkach sa skončili víťazstvom svetovej jednotky Lukea Humphriesa. Vo finále zdolal 16-ročného Lukea Littlera.

"Je to ukážka anglickej šípkarskej školy," hovorí pre Sportnet ŠTEFAN HÁJEK, ktorý sa s Littlerom stretol na ME v Španielsku.

Ako vníma stav slovenských šípok? Ako sa treba kvalifikovať na MS a rastie aj na Slovensku šípkarsky talent? Aj na to odpovedal víťaz prestížnej Niké Darts League z roku 2021.

Vo svete, najmä v Anglicku, sa šípky tešia veľkej popularite, na Slovensku sú skôr malý amatérsky šport. Koľko ľudí sa im venuje?

Tento šport u nás rastie, každý rok pribúda viac a viac hráčov. Predtým nás na turnajoch hralo okolo 100 ľudí, teraz je to okolo 400 hráčov.

Verím, že v malých kluboch je stále veľa hráčov, ktorí sa neodvážia zapísať na turnaje. Organizujú si regionálne turnaje a tam si skúšajú natrénovať. Nie sú natoľko odvážni, aby sa prihlásili na väčšie súťaže.

Môže teda túto situáciu zmeniť väčšia nových hráčov?

Aj to, ale aj propagácia tohto športu na regionálnej úrovni, aby sa zvyšovali počty hráčov na krajských či mestských súťažiach. Tento šport je veľmi zaujímavý pre jeho fyzickú a vekovú nenáročnosť. Človek sa môže zapojiť v rôznom veku a v krátkom slede hrať na vysokej úrovni.

Napríklad, Peter Klementis z Rožňavy sa v priebehu dvoch rokov dostal na reprezentačnú úroveň a prenikol aj na popredné priečky na európskych turnajoch.

Niekto stagnuje pätnásť rokov na priemernej úrovni, ale ak je niekto talentovaný a má dobré podmienky, vystrelí ho to na medzinárodnú úroveň.

Slovenský a český šípkarsky svet je úplne odlišný. Kde nastal zlom, prečo sú susedia oveľa lepší?

Česko má dlhodobo početnú šípkarsku základňu. Majú asi 4 000 hráčov, kým my sme ich mali 200 na softových šípkach (používajú sa na elektronické terče, pozn.). Z toho počtu ešte dokázali urobiť postupové súťaže od okresov až po celonárodné.

Im sa nestane, aby na najvyššej národnej úrovni hral amatér, u nás to bolo povolené, ak ste zaplatili desať eur. Úroveň je už rozdielna, ak hráči hrajú s podpriemernými súpermi, ako keď si sily merajú len najlepší.

To sa za posledné roky zameškalo, ale momentálne je to na dobrej ceste. Máme prvú, druhú ligu a Niké Darts League, ktorú hrá 12 najlepších. Za minulé roky cítim veľký pokrok. Tipujem, že o päť rokov budeme produkovať kvalitných hráčov.

Čo sa v rozhovore ešte dočítate?

  • Koľko sa dá zarobiť hraním šípok?
  • Aké ambície má na rok 2024?
  • Ako vidí 16-ročného Lukea Littlera?
  • Aký talent rastie na Slovensku?
  • Čo znamená Q-School, na ktorú sa chystá?

V roku 2021 ste ovládli najvyššiu Niké Darts League. Kam radíte tento úspech? 

Bol to môj debut v tejto súťaži. Bol to druhý ročník, v prvom sa mi nepodarilo kvalifikovať pre neúčasť na niektorých turnajoch. Vo víťaznom roku som bol na tom výkonnostne dobre.

Podarilo sa mi postúpiť medzi osem najlepších a v záverečnom turnaji som vyladil formu natoľko, že som ho ovládol. Bol to môj najväčší úspech a určite na neho budem dlho spomínať.

Hrávate aj zahraničné turnaje?

Na zahraničnú scénu som začal chodiť v roku 2013. V softových šípkach som sa dostal do reprezentácie, čiže som nebol začiatočník. Bol som na majstrovstvách Európy v Nemecku, navštevoval som európske poháre.

Od roku 2018 hrám len steelové šípky (na klasický terč, pozn.) a odvtedy som sa začal zúčastňovať na svetovej línii World Darts Federation (WDF).

Pravidelne chodím na Czech Open do Prahy, Hungarian Open do Budapešti, bol som na Cypre či na ME v Španielsku. Je to jediná cesta, ako sa zlepšiť.

Koľko si dokážete zarobiť hraním šípok?

Stále to je na úrovni hobby. Ak dosiahnete dobré výsledky a vyhrávate turnaje, môžete získať odmeny, ktoré sú vyzbierané zo štartovného. Je to veľmi premenlivé, na medzinárodnej úrovni sa to hýbe od 2 000 až do 7 000 eur.

Čo sa týka Slovenska, odkedy prevzal do rúk klasické šípky František Šulc, podarilo sa mu pritiahnuť niekoľko sponzorov. Za umiestnenia od prvého, až po nejaké 16. miesto, sú finančné odmeny. Nie sú vysoké, no ak hráč dostane okolo 500 eur raz za dva mesiace za výhru, je to motivačné.

Čiže to nie je jediná forma príjmu. Kde ešte pracujete?

Moja hlavná profesia je poriadkový policajt.

Venujete sa aj spevu.

Áno, som spevák Rimavskej Soboty, vystupujem pri príležitosti osláv mesta, jubilantov, svadieb. Reprezentujem mesto aj takouto formou. V mojom repertoári sú skladby Karla Gotta, Luciana Pavarottiho, Andreu Boceliho či Gejzu Dusíka.

Ako často trénujete šípky? 

Pokiaľ mám voľný čas, alebo po službách a po večeroch si zahrám doma šípky. Snažím sa pripravovať na turnaje a teraz na kvalifikačnú školu v Nemecku. Keď mám voľný čas, mám v hlave, že musím trénovať.

Hrávate po víkendoch alebo aj cez týždeň?

Na Slovensku sú regionálne ligy, ktoré sa hrajú aj cez týždeň. Myslím, že v Nitre aj v Bardejove. Všetko je pre mňa ďaleko, čiže sa na nich nezúčastňujem.

Keďže bývam na juhu Slovenska, minulý rok som sa prihlásil do severomaďarskej ligy, aby som mal turnajovú prax, bez ktorej nerastie výkonnosť. Niektoré pracovné dni som teda chodil do Maďarska.

Chceli by ste si raz zahrať v londýnskej Alexandra Palace na MS?

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Šípky»S Littlerom sa stretol na ME. Jeho výkony sú nepochopiteľné, vraví jeden z najlepších Slovákov