Semaníková strieborná v talianskom Terste

SITA|15. feb 2008 o 20:46

TERST 15. februára (SITA) - Mladí slovenskí reprezentanti v karate získali už počas piatkového úvodného dňa 35. majstrovstiev Európy juniorov a kadetov (MEJaK) v talianskom Terste (15. - 17. 2. 2008) ...

TERST 15. februára (SITA) - Mladí slovenskí reprezentanti v karate získali už počas piatkového úvodného dňa 35. majstrovstiev Európy juniorov a kadetov (MEJaK) v talianskom Terste (15. - 17. 2. 2008) jeden vzácny kov, keď juniorka Viktória Semaníková si v športovom zápase kumite v kategórii do 53 kg vybojovala striebornú medailu. Talentovaná 19-ročná členka CMK Banská Bystrica (nar. 8. 2. 1989) sa po štyroch víťazstvách (1. kolo - Ozceliková /Tur./ 1:0, 2. kolo - Muravievová /Rus./ 2:0, 3. kolo - Datwilerová /Švajč./ 2:0, semifinále: Cairnsová /Škót./ 4:2) dostala až do večerného finále, v ktorom podľahla favorizovanej držiteľke bronzu z vlaňajšieho októbrového juniorského svetového šampionátu v Istanbule Francúzke Recchiovej 1:7.

Pre Semaníkovú je to už tretia medaila z MEJaK, keďže na vlaňajšom februárovom kontinentálnom šampionáte v tureckom Izmire bola v kumite junioriek do 53 kg strieborná a v roku 2006 v čiernohorskej Podgorici ešte ako kadetka skončila v kumite do 51 kg na 3. mieste.

"Najviac som sa bála Turkyne, veď Ozceliková je úradujúca majsterka sveta z Istanbulu. Ťažký žreb hneď v 1. kole zapríčinil, že som vôbec v noci nespala. Keď som ju zdolala, vedela som, že pôjdem až do finále. Ruska Muravievová však bola prekvapujúco tiež kvalitnou súperkou. Škoda, že som vo finále neuspela. Francúzka Recchiová sa však veľmi zlepšila odvtedy, čo som nad ňou zvíťazila v boji o bronz na ME 2006 v Podgorici," uviedla V. Semaníková. Tréner aktuálnej striebornej medailistky z Terstu Jozef Poliak videl výkon svojej zverenkyne takto: "Viktória sa ujala vedenia, Francúzka bola následne dokonca penalizovaná za kontakt. Bohužiaľ, potom dostala Semaníková tvrdý kop na hlavu, ktorý by normálne mal byť hodnotený ako kontakt, Recchiová však za neho získala 3 body (tzv. sanbon) a tým vlastne otočila zápas. Viktórii nezostávalo nič iné ako bojovať a riskovať. Hoci použila aj podrážacie techniky, tie napokon neboli hodnotené. Napriek vysokej prehre podala jeden z najlepších výkonov na týchto majstrovstvách Európy. Je to úspech, veď obhájila minuloročné druhé miesto, ale naše ambície siahali napriek všetkému vyššie."

Ďalší slovenskí juniori už v piatok na medailové pozície nedosiahli, až trojica z nich - Filip Prešinský (do 80 kg), Juraj Tabak (nad 80 kg) a Ivana Dučová (nad 57 kg) však skončila v kumite v osmičke najlepších.

V sobotu sú na 35. MEJaK v karate v Terste na programe súťaže v kadetskej kategórii, v nedeľu tohtoročný mládežnícky kontinentálny šampionát na Apeninskom polostrove vyvrcholí súťažami družstiev juniorov v súbornom cvičení kata i v športovom zápase kumite.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Semaníková strieborná v talianskom Terste