Schumacher už zovrel vlastnú dlaň, ale boj ešte nemá vyhratý

(Autor: SITA/AP)
Vojtech Jurkovič|31. jan 2014 o 18:11

Presne mesiac od nešťastného pádu na lyžiach prišla z nemocnice v Grenobli pozitívna správa. Lekári začali s postupným prebúdzaním Michaela Schumachera z umelého spánku.

BRATISLAVA. Informácia o nepatrnom žmurknutí svetoznámeho pacienta príjemne prekvapila športový svet. Podľa francúzskeho športového denníka L' Equipe začali lekári v nemocnici s postupným prebúdzaním bývalého pilota F1 Michaela Schumachera už v stredu.

Presne mesiac od nešťastného pádu na lyžiach neďaleko jeho chaty v stredisku Meribel. Po náraze hlavou na kameň sa mu rozbila prilba a ostal v bezvedomí. Ak by ju nemal, bol by namieste mŕtvy.

Podľa lekárov pôjde o dlhodobý proces s neistým výsledkom. „Začala sa pomalá a veľmi nejasná fáza návratu do života. “

„Schumacher na proces prebúdzania reaguje pozitívne, čo je nepochybne najlepšia správa, aká za posledný mesiac z oddelenia neurochirurgie v nemocnici v Grenobli prišla,“ informoval L'Equipe.

V nej je Schumacher hospitalizovaný od 29. decembra. Podstúpil dve operácie mozgu a lekári ho mesiac udržiavali v umelom spánku, čo je podľa odborníkov pomerne dlhý čas. Potvrdil to profesor Jean-Luc Truelle, podľa ktorého sú štyri týždne maximálnym obdobím, ktoré môže predchádzať začiatku prebúdzania.

Manažérka vyčkávala

Optimizmus spočiatku brzdila jeho manažérka Sabine Kehmová: „Akékoľvek vyjadrenia o Michaelovom zdravotnom stave, ktoré nepochádzajú od jeho ošetrujúcich lekárov, treba brať ako špekulácie.“

Tá istá Kehmová o deň neskôr oficiálne písomne vyhlásila, že lekári naozaj začali s postupným prebúdzaním Schumachera.

„Michaelovi znížili podávanie sedatív, aby mohli začať prebúdzanie, ktoré môže trvať dlho,“ citovali agentúry vyhlásenie Kehmovej. Podľa nej nebude rodina o postupných krokoch lekárov 45-ročného Nemca poskytovať žiadne detailné informácie.

Rodina žiada pokoj pre pacienta i lekárov a ďakuje za podporu celého sveta. „Modlíme sa, želáme si, dúfame, že sa stane zázrak a prebudí sa rovnaký, aký bol predtým,“ citovala agentúra AFP nemeckého pilota F1 Sebastiana Vettela z tímu Red Bull počas testov v Jereze.

Kým na začiatku januára v oficiálnych správach o Schumacherovi prevládalo hodnotenie ako kritické, neskôr sa hovorilo o stabilnom stave.

Pre pretrvávajúci opuch mozgu však nemohli lekári začať s prebúdzaním skôr. Pre akciu sa rozhodli až vďaka poklesu tlaku v lebke.

Stisne aj ruku

„Postupne sa znižuje utlmenie pacienta. Prebúdzanie sa prejavuje otvorením očí a obnovením schopnosti komunikovať, ktorá sa overuje jednoduchými povelmi: otvorte oči, zatvorte oči, stisnite ruku,“ citoval L'Equipe profesora Truella.

Denník potvrdil, že pacient už túto schopnosť opakovane zvládol. Lenže Schumi ešte zďaleka nemá boj vyhraný. Pacienti po úraze mozgu, ktorí boli dlhší čas v umelom spánku, majú často trvalé následky a ani u svetového šampióna sa nedá predpokladať, že sa naplno vráti do života.

„Návrat sa v prípade takého vážneho zranenia hlavy môže ťahať niekoľko rokov,“ odhaduje Truelle.

„Videl som pacientov, ktorým sa stav zlepšoval rok až tri po nehode,“ citovala agentúra AFP iného špecialistu neurochirurga. Správa, že lekári začali s prebúdzaním Schumachera po mesiaci, je však podľa neho veľmi pozitívna.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Schumacher už zovrel vlastnú dlaň, ale boj ešte nemá vyhratý