Šampionát bude po novom, systém sa zjednoduší

(Autor: TASR)
Vojtech Jurkovič|13. máj 2011 o 10:41

Bývalý reprezentačný tréner Ján Filc hovorí, že nový systém na MS bude férovejší.

BRATISLAVA. Od budúcoročného šampionátu, ktorý sa hrá vo Fínsku a Švédsku, nastupuje nový systém turnaja. Súčasný, ktorý platil od roku 2000, nahradí ten, čo navrhli na kongrese už pred rokom, v Bratislave ho len potvrdili.

Najväčšia zmena spočíva v tom, že namiesto štyroch štvorčlenných budú len dve základné skupiny po osem mužstiev. Budúcoročný šampionát sa hrá od 4. do 20. mája 2012 v Helsinkách a Štokholme.

Osemfinálové skupiny nebudú

Po základnej skupine nebude žiadna nadstavbová fáza, štvrťfinalistami sa stanú najlepší štyria v oboch skupinách. Posledné tímy zo skupín priamo zostúpia do B kategórie.

Tréner Ján Filc, ktorý za starého systému vyhral pre Slovensko striebro v Petrohrade 2000 i zlato v Göteborgu 2002, povedal: „Možno to bude náročnejšie, lebo v základnej skupine odohrá každý o jeden zápas viac (7) než napríklad v Bratislave, kde tím Slovenska v základnej i osemfinálovej skupine hral dokopy šesť duelov. Aj zo športového hľadiska sa mi zdá férovejší. Každý bude bojovať o svoj osud priamo, nebude sa môcť či musieť spoliehať na rôzne kalkulácie v bludisku osemfinálových možností."

Nový model určujú aj marketingové zákony. Šampionát v roku 2012 sa hrá v dvoch krajinách vo Fínsku i vo Švédsku, dejiskom finálového zápasu budú Helsinki. O rok neskôr ním bude Štokholm.

Na oboch šampionátoch vyšli organizátori v ústrety divákom tak, že Fíni budú hrať základnú skupinu v Helsinkách, Švédi v Štokholme.

Ušetria čas aj náklady

Peter Brull, pracovník fínskeho olympijského výboru, ktorý je v Bratislave sprievodcom fínskej reprezentácie, dodáva: „Výhodnosť tohto systému bude minimálne najbližšie dva šampionáty v tom, že štvrťfinále sa bude hrať v rámci každej skupiny. Vnútri, nie krížom, čím sa šetrí čas a náklady na premiestňovanie tímov, čo by nastalo, keby hral prvý z jednej skupiny so štvrtým z druhej a pod."

Oba semifinálové súboje sa už hrajú krížovým systémom a spolu s finále budú hrať v helsinskej Hartwall aréne. V roku 2013 sa to zrkadlovo zmení. Švédi i Fíni budú hrať opäť svoje základné skupiny doma, od semifinále turnaj vyvrcholí v štokholmskej aréne Globe.

Herný systém:
  • Tímy budú rozdelené do dvoch osemčlenných skupín. Kde každý odohrá po 7 zápasov.
  • Po základnej časti bude nasledovať priamo štvrťfinále.
  • Štvrťfinalové dvojice sa vytvoria medzi tímami v rámci skupiny. Krížovým systémom sa hrá až semifinále.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Šampionát bude po novom, systém sa zjednoduší