Saganov rival nebude na Tour taký rýchly

Mark Cavendish vyhral na Tour de France 20 etáp v priebehu 4 rokov.
Mark Cavendish vyhral na Tour de France 20 etáp v priebehu 4 rokov. (Autor: TASR)
Marek Bažík|27. jún 2012 o 14:42

Mark Cavendish o zelený dres z Tour de France príliš nestojí, viac ho ťahá zlato z domácej olympiády.

Britský cyklista o zelený dres z Tour de France príliš nestojí, viac ho ťahá zlato z domácej olympiády.

LONDÝN. Mark Cavendish, najväčší šprintérsky súper Petra Sagana, si pred Tour de France veľmi neverí.

Inokedy sebavedomý až arogantný Brit prišiel na tlačovku pred sobotňajším začiatkom pretekov s nečakanou pokorou a pred novinármi zľahčoval svoje šance na francúzskych cestách.

„Zopár pretekov vyhrám, ale päť ich asi nebude,“ predpovedá najlepší šprintér súčasnosti.

Tvrdí, že na Tour príde pomalší ako v minulosti a s menšou podporou tímu. V olympijskom roku sústredí sily predovšetkým na Londýn. „Mám aj iné ciele ako Tour. Bude to dlhý júl.“

olympics1_res.JPEG

Cieľ olympijských pretekov bude pred Buckinghamským palácom. Cyklisti si okruh otestovali minulý rok v auguste.

FOTO - SITA

Zhodil kilá

info
Tour de France
Najviac etapových víťazstiev

34: Eddy Merckx (Belgicko)

28: Bernard Hinault (Francúzsko)

25: Andre Leducq (Francúzsko)

22: Lance Armstrong (USA)

22: Andre Derrigade (Francúzsko)

20: Mark Cavendish (Veľká Británia)

20: Nicolas Frantz (Luxembursko)

Cavendish podriadil olympijským pretekom celú jarnú prípravu. Profil domácej trate je podľa neho príliš kopcovitý pre rýdzich šprintérov. V tréningu tak radšej piloval výdrž na úkor svojej slávnej rýchlosti.

Na Tour ide teraz o 4 kilogramy ľahší ako v uplynulých rokoch. „Olympiáda za to stojí,“ myslí si. „Moje šprintérske schopnosti tým trochu utrpeli, ale šprintéri, ako som bol ja, v olympijskom finiši nebudú.“

„Už nie som taký rýchly, ale čakajte ma vo väčšom množstve dojazdov ako v minulosti.“

Brit tvrdí, že sa pred Tour už dávno necítil tak dobre. „Moja forma je výborná. Dobrý pocit, ktorý mám teraz, si chcem udržať aj týždeň po Tour,“ povedal. „Nemôžem si dovoliť prísť do Paríža po štyroch.“

Olympijské preteky mužov sú na programe už 28. júla, necelý týždeň po dojazde na Champs-Élysées.

cavend2_res.JPEG

Cavendish sa v cieli na Champs-Élysées teší zo zeleného trička.

FOTO - SITA

Chcú žltý dres

Cavendish síce slávne francúzske preteky nevypustí, ale v tíme Sky, za ktorý jazdí od začiatku roka, nebude mať také výsady ako počas posledných štyroch ročníkov Tour.

„Tím má vznešenejší cieľ ako zelený dres (pre víťaza bodovacej súťaže),“ potvrdzuje BBC. Na francúzskych cestách chce bojovať o celkové prvenstvo pre Bradleyho Wigginsa.

„Vždy som jazdil v tíme, ktorý bol oddaný mne, ale teraz máme reálnu šancu vyhrať žltý dres,“ uznáva šprintér. „To znamená, že musíme ísť dobre v horách a podporovať Bradleyho ambície.“

Niekdajší skvelý cyklista Stephen Roche ale Sky varuje, že hon na žlté i zelené tričko sa môže stajni vypomstiť. „Môžu prísť o všetko, ak budú bojovať o obe,“ tvrdí pre Telegraph. „Bude to nočná mora pre vedenie tímu.“

cavend_res.JPEG

Olympiáda je dôležitejšia, tvrdí Brit pred Tour.

FOTO - SITA

Šanca pre Sagana

Cavendish už pripustil, že o šprintérsky dres príliš nestojí. „Nemyslím, že tento rok budú na zelené tričko stačiť etapové víťazstvá, budete musieť útočiť aj na stredne ťažkých tratiach. Aby som bol úprimný, veľmi na zelený dres nemyslím, ale vždy je tu šanca.“

Väčšia príležitosť sa tak otvára Petrovi Saganovi. Slovák síce na Tour absolvuje premiéru, veľa odborníkov ho však stavia do pozície favorita. „Pre mňa existuje iba jeden chlapík, ktorý môže vyhrať a to je Sagan,“ myslí si André Greipel, ďalší výborný šprintér.

Na portáli Cyclingnews pri otázke „Kto získa zelený dres?“ dostal Slovák dôveru 67 percent čitateľov, zatiaľ čo Cavendish iba 11.

sag_res.jpg

Peter Sagan (vpravo) poráža na podujatí Okolo Švajčiarska Bena Swifta, jazdca Sky.

FOTO - TASR

Nebezpeční Austrálčania

V hre sú aj nebezpeční Austrálčania Goss a Renshaw, Španieli Freire a Rojas, Američan Farrar, Nemec Kittel a taliansky veterán Petacchi.

Žiadny však zatiaľ nemá takú úspešnú sezónu ako Sagan. „Musím vyhrať dve etapy a zelený dres v bodovacej súťaži,“ vyzradil 22-ročný cyklista v rozhovore pre SME, o čo sa pred Tour stavil so šéfom jeho tímu.

Ale tak ako Cavendish v Sky, ani Sagan nebude mať vo Francúzsku úplnú podporu svojho tímu. S Bassom a Nibalim v tíme bude chcieť Liquigas prehovoriť nielen do boja o zelené tričko, ale aj do konečného poradia.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Saganov rival nebude na Tour taký rýchly