Sagan, Tóth a Cibulková. Kto by mal byť Športovcom roka?

Peter Sagan (uprostred) po triumfe na MS s Markom Cavendishom (vľavo) a Tomom Boonenom.
Peter Sagan (uprostred) po triumfe na MS s Markom Cavendishom (vľavo) a Tomom Boonenom. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|7. nov 2016 o 21:44

Slovenský šport prežíva jeden z najúspešnejších rokov. Je viac olympijské zlato či titul majstra sveta?

BRATISLAVA. Je to príjemná dilema, no bude vyvolávať medzi športovými fanúšikmi veľké spory a vášne. Hoci práve o tom je šport.

Nemá len exaktnú stránku, ktorú dokážeme odmerať v centimetroch, kilometroch, sekundách či kilogramoch.

Šport je aj o popularite a sympatiách. Tie sa nemusia vždy zhodovať. Rovnako ako sa nebude zhodovať názor na to, kto by sa mal za tento rok stať Športovcom roka na Slovensku.

Slováci si taký úspešný rok už dlho nepamätajú a kandidátov na titul je viac. Dominika Cibulková vyhrala turnaj majsteriek, Peter Sagan je opäť majstrom sveta a Matej Tóth vyhral olympijské zlato.

Kulturisti a fitnesky nemajú šancu

Každý z tejto trojice je jedinečný a výnimočný svojím spôsobom. Kým Sagan dokáže šoumenstvom i výsledkami poblázniť fanúšikov, Dominika Cibulková na kurtoch bojuje so súperkami, ktoré sú aj o tridsať centimetrov vyššie a majú lepšie fyzické parametre na tenis. Je to pre ňu neraz nerovný boj.

Matej Tóth je zase odhodlaný a nesmierne pracovitý. Všetky úspechy si musel oddrieť v tréningu. Nepoľavil, ani keď mal zápal šľachy v nohe.

Výbornú sezónu zavŕšenú olympijským zlatom majú za sebou navyše aj vodní slalomári Ladislav a Peter Škantárovci.

A úspechy zbierali aj ďalší - strieborný z Ria de Janeiro Matej Beňuš, úspešné slovenské slalomárky Petra Vlhová a Veronika Velez-Zuzulová (triumfy vo Svetovom pohári), Štefan Svitko (druhý na Rely Dakar).

To je to isté, akoby ste chceli porovnávať univerzitného profesora s doktorom medicíny a atómovým fyzikom. Každý z nich je istým spôsobom výnimočný, no sú to nemerateľné veličiny.


Dominik Hrbatý, bývalý tenista

Približne o mesiac budú slovenskí novinári rozhodovať o tom, kto získa titul Športovec roka. O tom, že ide zrejme o najúspešnejší rok pre slovenských športovcov, svedčí aj to, že v minulosti sa do prvej desiatky dostali napríklad aj kulturisti (Adam Cibuľa, Jaroslav Horváth, Igor Kočiš) či fitnesky (Zora Czoborová, Timea Majorová, Marieta Žigalová).

Teraz v konkurencii olympijských medailistov, majstrov sveta či víťazov Svetových pohárov nemajú šancu.

Hrbatý: Porovnať ich? Je to nemerateľné

Porovnanie úspechov v jednotlivých športoch je nemožné.

„To je to isté, akoby ste chceli porovnávať univerzitného profesora s doktorom medicíny a atómovým fyzikom. Každý z nich je istým spôsobom výnimočný, no sú to nemerateľné veličiny,“ hovorí bývalý tenista Dominik Hrbatý.

Každé odvetvie kladie na športovcov iné nároky, má iný súťažný program aj rôzne historické pozadie. Cyklisti aj tenisti majú objektívne viac šancí vyniknúť počas roka, chodci majú maximálne jeden pokus byť úspešní.

Matej Tóth získal zlato v chôdzi na 50 kilometrov na olympijských hrách v Riu.
Matej Tóth získal zlato v chôdzi na 50 kilometrov na olympijských hrách v Riu. (Autor: TASR)

V tomto je jednoznačne Tóth v nevýhode. Jeho jedinou šancou premeniť sezónu na úspešnú je medaila z majstrovstiev sveta či z olympiády.

Tenisti majú k dispozícii až štyri grandslamy a potom aj turnaj Masters. Cyklisti majú mnoho výnimočných pretekov, navyše len samotná Tour de France trvá tri týždne a v každej etape dáva šancu niekomu vyniknúť.

Na olympiáde je väčší tlak

Sagan má súťaže od februára do októbra a svojimi príležitosťami nemrhá. Snaží sa ich maximálne využiť.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Sagan, Tóth a Cibulková. Kto by mal byť Športovcom roka?