Teraz čakajú tresty aj nás, predpovedá medailista zo Soči

Medzi šesticou je aj Alexander Legkov.
Medzi šesticou je aj Alexander Legkov. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|2. nov 2017 o 16:08

Rusko prišlo o prvé dve medaily z olympiády v Soči. V Moskve to považujú za škandál.

MOSKVA, BRATISLAVA. „To by ste museli byť ako kamikadze na samovražednej misii, ak by ste brali doping a pri tom reprezentujete Rusko,“ vravel Alexander Legkov.

Úspešný bežec na lyžiach podľa jednej z vyšetrovacích komisií Medzinárodného olympijského výboru (MOV) misiu kamikadze spáchal.

Legkov už nie je olympijským víťazom z hier v Soči 2014 v behu na 50 kilometrov a o striebro príde aj ruská mužská štafeta, v ktorej bežal.

Sú to prvé dve medaily, o ktoré Rusko príde z hier v Soči. Pritom od zverejnenia dopingového škandálu o zakrývaní dopingu najlepších reprezentantov s pomocou štátnych organizácií uplynulo už pätnásť mesiacov.

Legkov spolu s ďalším bežcom Jevgenijom Belovom sú prvými, ktorých v tomto prípade potrestali.

Na tisíc percent nedopovali

Vyšetrovacia komisia Denisa Oswalda, ktorú zriadil MOV, mala detailne preveriť odobrané vzorky 28 podozrivých športovcov, skúmať možnosti ich poškodenia a aj obsah. V niektorých vzorkách totiž bola cudzia DNA alebo neprirodzene vysoká hodnota soli, ktorá mala zamaskovať možný doping.

Na základe jej zistení disciplinárna komisia MOV rozhodla o treste pre Legkova a Belova. Nezverejnila však, na základe čoho túto dvojicu potrestala. To vzbudilo v Rusku veľkú nevôľu.

Prípad vnímajú Rusi ako vykonštruovaný a kauzu spolitizovanú. A dokonca nielen Rusi.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Teraz čakajú tresty aj nás, predpovedá medailista zo Soči