Rusi, Chorváti a Argentínčania na prahu štvrťfinále

SITA|6. mar 2009 o 22:16

Z ôsmich stretnutí 1. kola svetovej skupiny 98. ročníka Davisovho pohára tenisových reprezentačných družstiev mužov sa napokon v piatok začalo len sedem.

BRATISLAVA. Program všeobecne najočakávanejšieho zápasu medzi Španielmi vedenými lídrom rebríčka ATP Rafaelom Nadalom a Srbmi s tretím mužom počítačového poradia Novakom Djokovičom totiž narušil nočný silný vietor. V provizórnom areáli v Benidorme poškodil tribúny „lešenárskeho“ typu a až v sobotu po dôkladnej kontrole konštrukcie hľadiska padne rozhodnutie o riešení situácie. Do úvahy prichádza aj presun duelu na iný termín, nie však jeho presťahovanie na Balkán či dokonca kontumácia v neprospech obhajcov „šalátovej misy“.

Na prahu postupu do štvrťfinále sú Rusi, Chorváti a Argentínčania. „Zborná“ vedie 2:0 v Sibiu nad domácimi Rumunmi zásluhou Marata Safina a Michaila Južného, teda hráčov, ktorí poznajú pocit z premenenia mečbalu vedúceho k celkovému triumfu svojej krajiny v DP. Šampióni z ročníka 2005 Chorváti aj bez Iva Karloviča či Ivana Ljubičiča na kurte majú pred sobotňajšou štvorhrou zásluhou Maria Ančiča a Marina Čiliča rovnaký sľubný náskok proti Čiľanom bez maródujúceho trojnásobného olympijského medailistu Fernanda Gonzáleza. Juhoamerický tím naposledy triumfoval v Európe v roku 1967 a zdá sa, že ani v Poreči nezmení tento pre seba negatívny trend.

Na vlaňajších neúspešných finalistov Argentínčanov (bez kohokoľvek z vtedajšej nominácie - najmä Juana Martina Del Potra a Davida Nalbandiana) bolo v Buenos Aires zvedavých iba približne 1000 divákov. Aj druhá garnitúra však vedie nad naozaj slabučkými Holanďanmi 2:0. O body sa postarali Juan Ignacio Chela v piatich setoch a Juan Monaco, ktorému stačili

Česi v Ostrave viedli nad Francúzmi 1:0, keď nevyspytateľný Tomáš Berdych zdolal ôsmeho tenistu počítačového poradia Gillesa Simona (nevydarený debut v DP), ktorému v úvodnom i treťom sete napokon nepomohlo zmazanie manka brejku. Ďalší účastník novembrového šanghajského „výberového“ Masters Cupu Jo-Wilfried Tsonga však potom prekonal takisto momentálnou formou pútajúceho Radka Štěpánka v troch setoch. Finalista Australian Open 2008 dosiahol už svoje jubilejné 20. víťazstvo v tejto sezóne. „Galský kohút“ vedie v bilancii zo vzájomných stretnutí (vrátane niekdajšieho Česko-slovenska) tesne 7:6, ale mimo svojej pôdy neuspel proti tomuto rivalovi od roku 1926, teda slávnej éry športových mušketierov.

Kapitánovi Švédov Matsovi Wilanderovi zatiaľ v Malmö pred prázdnymi tribúnami (z bezpečnostných dôvodov pre konflikt v pásme Gazy) vychádza proti Izraelčanom riskantný ťah s nasadením dvoch rekonvalescentov: od októbra odmlčaný Thomas Johansson za 3:58 h zlomil odpor Harela Levyho (8:6 v piatom sete) a na medzinárodnej scéne už tretiu sezónu absentujúci Andreas Vinciguerra zatiaľ vedie 2:1 na sety nad favorizovaným Dudim Selom.

Rakúšania mali v Garmisch-Partenkirchene na dosah prekvapujúci stav 2:0 proti Nemcom, ktorých pred ich publikom ešte nikdy nezdolali (skóre 0:4 z ich pohľadu). Stefan Koubek, ktorý sa postupne hlási o slovo po operácii chrbtice, potvrdil svoju solídnu formu z februárového amerického turné a zaskočil veterána Rainera Schüttlera, vzápätí však ďalší ľavák Jürgen Melzer nezužitkoval pri dvojsetovom vedení brejk k dobru voči Philippovi Kohlschreiberovi a duel ešte pokračuje.

Američania začali proti Švajčiarom bez Rogera Federera v Birminghame v Alabame o 20.10 h SEČ, konkrétne James Blake bojuje so Stanislasom Wawrinkom.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Rusi, Chorváti a Argentínčania na prahu štvrťfinále