Rubio sa rozhodol pre NBA, bude hrať v Minnesote

Ricky Rubio.
Ricky Rubio. (Autor: SITA)
SITA|17. jún 2011 o 13:20

Rubiov debut v NBA by mohla v nasledujúcom ročníku prekaziť výluka pre naťahujúce sa rokovania o novej kolektívnej zmluve.

BARCELONA. Talentovaný španielsky rozohrávač Ricky Rubio potvrdil, že v budúcej sezóne skúsi šťastie v zámorskej NBA s tímom Minnesota Timberwolves. Dvadsaťročného rodáka z katalánskej metropoly získali "vlci" ako päťku draftu v júni 2009, no dve sezóny ešte strávil na starom kontinente v drese FC Barcelona.

"Definitívne som sa rozhodol vydať sa touto cestou," povedal v piatok na tlačovej konferencii v Barcelone Rubio. "Sen sa stal skutočnosťou. Trochu sa obávam odchodu z Barcelony, no stojí predo mnou veľká výzva."

Ricard "Ricky" Rubio Vives sa pred dvoma rokmi rozhodol zostať v Európe jednak aby nazbieral skúsenosti s vrcholným basketbalom, jednak pre vysoké odstupné 6 miliónov dolárov zo zmluvy s Joventutom Badalona.

Minnesota mohla podľa kolektívnej zmluvy prispieť k zrušeniu záväzkov iba pol miliónom. Napriek tomu bola už dohoda takmer spečatená, keď Rubio cúvol a následne prestúpil do Barcelony, kde podpísal kontrakt na šesť rokov. Odstupné je v súčasnosti oveľa prijateľnejších 1,4 milióna USD. Na jeho zaplatení by sa mohli podieľať aj miestne minnesotské firmy.

V seniorskej reprezentácii získal Rubio zlato na ME 2009 v Poľsku a striebro na olympiáde v Pekingu 2008. Vlani v Paríži priviedol Barcelonu k triumfu v Eurolige a nedávno sa tešil z titulu vo finále play-off domácej súťaže proti Bilbau.

V histórii mládežníckych majstrovstiev Európy ostanú nezmazateľne zapísané jeho výkony z augusta 2006, keď ako líder španielskej kadetskej reprezentácie priviedol svoju krajinu k triumfu vo finále domáceho šampionátu proti Rusku (110:106 po dvojnásobnom predĺžení) - Rubio nastrieľal 51 bodov, pridal 24 doskokov, 12 asistencií a získal 7 lôpt.

V úplnom závere prvého predĺženia, na konci ktorého Španieli zaostávali o tri body, neuveriteľnou strelou z polovice ihriska napriek trom brániacim hráčom vyrovnal a v druhom nadstavenom čase "vybavil" mladým Španielom víťazstvo.

V semifinálovom súboji proti Chorvátsku dosiahol málovravný Španiel mimoriadne zriedkavé quadruple-double (dvojciferné číslo až v štyroch štatistických ukazovateľoch), keď nastrieľal 19 bodov, pridal 10 doskokov, 13 asistencií a 11 získaných lôpt.

Rubiov debut v NBA by mohla v nasledujúcom ročníku prekaziť výluka pre naťahujúce sa rokovania o novej kolektívnej zmluve. Minnesota potrebuje jeho talent ako soľ, v uplynulej sezóne mala najhoršiu bilanciu zo všetkých tímov súťaže - 17 víťazstiev, 65 prehier.

Detsky vyzerajúci basketbalista bude tiež vítanou tvárou na americkom reklamnom trhu, sponzormi Španiela sú Nike a McDonald's.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Rubio sa rozhodol pre NBA, bude hrať v Minnesote