Od Tokia sa posunul, šport vníma vyzretejšie. Strelec Jány sa cíti v životnej forme

Slovenský strelec Patrik Jány počas finále v disciplíne vzduchová puška na 10 m na ME v maďarskom Györi  2024. Jány získal zlatú medailu, keď vo finále zdolal domáceho reprezentanta Istvána Péniho o 1,5 bodu.

Od Tokia sa posunul, šport vníma vyzretejšie. Strelec Jány sa cíti v životnej forme

Slovenský strelec Patrik Jány počas finále v disciplíne vzduchová puška na 10 m na ME v maďarskom Györi 2024. Jány získal zlatú medailu, keď vo finále zdolal domáceho reprezentanta Istvána Péniho o 1,5 bodu. (Autor: TASR)
Slovenský strelec Patrik Jány počas finále v disciplíne vzduchová puška na 10 m na ME v maďarskom Györi  2024. Jány získal zlatú medailu, keď vo finále zdolal domáceho reprezentanta Istvána Péniho o 1,5 bodu.
Slovenský strelec Patrik Jány počas finále v disciplíne vzduchová puška na 10 m na ME v maďarskom Györi 2024. Jány získal zlatú medailu, keď vo finále zdolal domáceho reprezentanta Istvána Péniho o 1,5 bodu. (Autor: TASR)
Nikola Baďová|12. jún 2024 o 08:00

Rád by sa dostal medzi najlepšiu osmičku.

Strelec PATRIK JÁNY sa cíti pred olympijskými hrami v Paríži vo výbornej forme. Predstaví sa v dvoch disciplínach – vzduchová puška 60 výstrelov a malokalibrovka 20 výstrelov. 

Na nedávnom Svetovom pohári obsadil druhé miesto a na majstrovstvách Európy sa tešil z dvoch zlatých a jednej bronzovej medaily. 

„Momentálne sa cítim asi najlepšie v živote, čo sa týka kondičnej a streleckej prípravy. Teším sa, že sa mi črtá forma,“ uviedol v rozhovore pre Sportnet dvadsaťšesťročný slovenský olympionik. 

Do olympijských hier ešte ostáva dosť času. Ako vás motivovali posledné výsledky vo Svetovom pohári a na majstrovstvách Európy? 

Svetový pohár a majstrovstvá Európy boli dobrou skúškou prípravy a tréningu, ktorý robíme. Keďže mi to vyšlo, tak motivácia pred olympiádou je veľká. Veľmi sa z toho tešíme. 

Potvrdil som, že mám na to, aby som bojoval v oboch disciplínach, v ktorých som rovnako silný. Určite robíme niečo dobré a motivuje ma to aj k ďalším tréningom a príprave. 

V rozhovore sa dozviete:

  • Ako sa zmenil od Tokia 2021? 
  • Aké sa pripravuje na poveternostné podmienky? 
  • Čo je alfa omega športovej streľby? 
  • Prečo nepotrebuje mentálneho trénera? 
  • Čo bude najťažšie v súťažiach?
  • Aký veľký krok ho čaká po olympiáde? 

Pomohol vám i fakt, že ste si olympijskú miestenku vybojovali už vlani na jar? 

Určite áno. Pri streľbe je v olympijskom cykle najťažšie vybojovať miestenku. Komu sa to podarí skôr, je to iba lepšie a športovec sa dokáže pripravovať vo väčšej pohode. 

Vrcholné podujatia si môže viac užívať, keďže nemusí myslieť na tieto boje. Vnímam to veľmi pozitívne, že sa mi to podarilo už medzi prvými. 

Prvé olympijské hry ste zažili v Tokiu 2021. Ako ste sa za tieto tri roky zmenili ako človek a ako športovec? 

Posunul som sa ďalej aj ako človek aj ako športovec. Prešiel som si neskutočným vývojom. Mám za sebou ďalšie úspechy a ďalšie skúsenosti. Šport už vnímam úplne inak, vyzretejšie a dospelejšie. Pomohlo mi to. 

Patrik Jány na olympijských hrách v Tokiu.
Patrik Jány na olympijských hrách v Tokiu. (Autor: TASR)

Zmenili ste niečo aj v tréningovom procese? 

Áno, boli aj tam zmeny, ale to sa mení vekom. Môj tréning je nejakým spôsobom koncipovaný, ale stále ho potrebujem manažovať a upravovať podľa typu podujatia. 

Posledné roky úzko spolupracujete s fyzioterapeutom. Mali ste nejaké zdravotné problémy? 

Áno, s fyzioterapeutom úzko spolupracujem. Robíme rôzne vyrovnávacie cvičenia alebo cvičenia na balans. Posilňujeme hlavne brucho a chrbát. Takto sa dokážem udržiavať v stopercentnom nasadení. 

Momentálne sa cítim asi najlepšie v živote, čo sa týka kondičnej a streleckej prípravy. Teším sa, že sa mi črtá forma. 

Aké je najčastejšie zranenie, ktorým strelci trpia? 

Najčastejšie pri pretrénovanosti odíde chrbát. Môže sa stať, že strelcovi vyskočia platničky. Poloha strelca je naozaj neprirodzená pre telo a dochádza k jeho narušeniu. Neustále pripomínam mladým športovcom, že na kondičnú prípravu netreba zabúdať. 

Akú veľkú úlohu zohráva pri streľbe hlava? 

Veľmi veľkú. V určitých momentoch je to alfa omega. Človek sa cíti dobre na strelnici, ak sa cíti dobre aj mimo nej. Aj v osobnom živote musí byť športovec vyrovnaný. 

Pomáha aj kondícia. Často strieľame vo veľmi teplých podmienkach. Ak to niekto kondične nezvláda v teple, tak nikdy nebude mať pohodu. 

Strelec Patrik Jány pózuje v kolekcii oblečenia slovenských športovcov pre OH v 2024 v Paríži.
Strelec Patrik Jány pózuje v kolekcii oblečenia slovenských športovcov pre OH v 2024 v Paríži. (Autor: Slovenský olympijský tím)

Máte nejakého mentálneho trénera? 

Nikdy som nespolupracoval s mentálnym trénerom. Myslím, že je to moja povaha po rodičoch. Mal som iné nastavenie, nikdy som sa súťaží nebál. Vždy som šiel do toho naplno a chcel som prekonať sám seba. 

Nikdy som nepociťoval tlak na pretekoch. Ak sa tak stalo, bola to pre mňa výzva. Nepoddal som sa, chcel som to prekonať a strieľať dobre. 

Snažíte sa trénovať v rôznych podmienkach, aby vás na súťažiach nič neprekvapilo? 

Nemusím to ani vyhľadávať. Leto je leto a vonku je tridsať stupňov. Strieľame v teple a je jedno, kde sme. 

Poveternostné podmienky sú dôležitejšie. Snažíme sa hľadať nejaké strelnice po Európe i mimo nej, kde si potrénujeme ťažšie podmienky. Na Slovensku nemáme veľmi veterné strelnice. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Od Tokia sa posunul, šport vníma vyzretejšie. Strelec Jány sa cíti v životnej forme