O Tokio ho obral dopujúci súper. Na čo sa tu hráme? hnevá sa Varga

Richard Varga.
Richard Varga. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|8. nov 2021 o 10:30

Dúfal som, že sú čistí, vraví slovenský triatlonista o Rusoch.

Po olympijskej kvalifikácii cítil najlepší slovenský triatlonista RICHARD VARGA sklamanie. Miestenku na tokijské hry si nevybojoval. Chvíľu dokonca zvažoval, že by s olympijským triatlonom skončil.

Lenže po olympiáde vyšlo najavo, že o štart ho obral súper podvodom. Traja ruskí triatlonisti mali pozitívny dopingový test na epo. "Poznáme sa. Povedal by som, že sme sa skamarátili. Roky sme cestovali po pretekoch, súťažili sme spolu, vybudovali sme si nejaký vzťah. Dúfal som, že sú čistí. Sklamalo ma to, hoci to, že dopovali, asi nie je až také prekvapujúce," vraví Varga.

Ako ste spokojný s uplynulou sezónou?

Hlavný cieľ sa mi nepodarilo dosiahnuť, preto to nemôžem brať úplne pozitívne. Za daných okolností som urobil maximum. Dal som do toho všetko, nemám si čo vyčítať, že by som niečo odflákol. Na pretekoch neviem ovplyvniť, či skončím druhý alebo desiaty, niektoré veci až tak neviem kontrolovať. Pod kontrolou mám svoj výkon a prípravu. Či som do toho dal všetko a z hľadiska toho, čo som odovzdal, som spokojný.

Mrzí ma, že sa to nestretlo s vonkajším svetom, ako sú sponzori, médiá, ktorí všetko hodnotia z pohľadu čísiel a toho, či som sa dostal na olympiádu. Ale je to v poriadku, viem, že som urobil maximum.

V kvalifikácii o olympiádu ste skončili prvý pod čiarou. Spätne sa objavujú nové a nové informácie, že ste mali veľkú smolu, keďže priamo v Tokiu sa niekoľko pretekárov rozhodlo neštartovať. Ale nemohli vám prenechať miesto pre pandemické opatrenia. Nestihli by ste do Tokia pricestovať. Lenže objavili sa aj správy, že ruskí triatlonisti dopovali. Medzi nimi aj Igor Poľanskij, ktorý v Tokiu štartoval. O olympijské hry vás vlastne pripravil dopujúci súper. Mrzí to?

Iba na doplnenie. Chytili troch Rusov a Ukrajinku Jelistratovovú, ktorej pozitívny nález potvrdili deň pred súťažou žien na olympiáde. Ak by bola Romana Gajdošová v Tokiu, tak štartuje. Ukrajinku testovali šesť týždňov pred olympiádou a deň pred pretekmi jej potvrdili trest.

A po olympiáde postupne oznámili doping troch ruských pretekárov – Turbajevského, Brjuchankova a Igora Poľanského. A je nepochopiteľné, že brata posledného z nich, Dmitrija Poľanského, doteraz nechytili. Všetci mali pozitívny nález na rastové hormóny a epo.

Tušili ste, že práve oni podvádzajú?

Ako dvadsaťroční patrili Poľanskí aj Brjuchankov k špičke. V seriáli majstrovstiev sveta bojovali o pódiové priečky. Zrazu po olympiáde v Londýne ich výkonnosť išla rapídne dole. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»O Tokio ho obral dopujúci súper. Na čo sa tu hráme? hnevá sa Varga