Purdjaková je šampiónkou aj v tlaku na lavičke

Jana Purdjaková. Rozšírila svoju bohatú zbierku triumfov.
Jana Purdjaková. Rozšírila svoju bohatú zbierku triumfov. (Autor: archív)
Sportnet|13. jan 2010 o 00:00

Jana Purdjaková si nedá pokoj. Popradská kulturistka sa neuspokojuje so zbieraním titulov majsterky sveta vo svojom "domovskom" športe, ale pazúriky vystrkuje aj v inom odvetví - v tlaku na lavičke.

Jana Purdjaková si nedá pokoj. Pravdaže, začali sme zveličene, ale pravda je taká, že popradská kulturistka a členka armádneho strediska z Banskej Bystrice sa neuspokojuje so zbieraním titulov majsterky sveta vo svojom "domovskom" športe, ale pazúriky vystrkuje aj v inom odvetví - v tlaku na lavičke.

POPRAD. Nedávno bola v americkom Laugline a tam vybojovala titul svetovej šampiónky organizácie AAU. Okrem toho sa stala aj absolútnou víťazkou majstrovstiev sveta.

Čo štart, to prvenstvo

Východniarka sa zúčastnila na takomto podujatí už po štvrtý raz. Zakaždým vyhrala svoju kategóriu a pred tromi rokmi navyše tiež dominovala aj v absolútke. Takže dovedna nazbierala šesť primátov na tomto fóre. Keď k tomu prirátame fakt, že v kulturistike je šesťnásobnou majsterkou sveta, zbierka jej zlatých vavrínov je naozaj obdivuhodná. "Podala som rovnaký výkon ako predvlani - vytlačila som osemdesiatdva kilogramov. Pokiaľ ide o môj osobák, tak v domácom prostredí som sa popasovala aj s činkou, ktorá vážila deväťdesiat kilogramov," poznamenala J. Purdjaková. Tlaku na lavičke sa nejako špeciálne nevenuje, hoci pred MS sa v tréningu zamerala na túto disciplínu. Mimochodom, v rámci organizácie AAU štartujú mnohí kulturisti. Tentoraz boli v Amerike aj Igor Kočiš, ktorý skončil druhý a Peter Tatarka - ten bol tretí. O štvrtú medailu sa zaslúžila Jana Kolbaská svojím prvým miestom v kategórii junioriek. Celkove Slováci obsadili druhú priečku v Pohári národov. "To, kto bude štartovať, sa deje na základe výsledkov v kulturistike. Je paleta kritérií, ktoré určuje štátny tréner Milan Čížek a zohľadnená je tiež výkonnosť v tlaku na lavičke. Pokiaľ ide o štartovné pole, tak zúčastňujú sa takí borci, ktorí nie sú obsadzovaní na iných významných akciách tohto druhu. Takže klasickí siloví trojbojári tu nezápolia." Pre zaujímavosť, predtým podujatie obsadili z našich zástupcov aj Nazarejová, Čambal, Mozolániová.

Neriskovala zranenie

Jednotlivé kategórie boli v librách, celkove bolo na pľaci 24 pretekárok. Na otázku, či by sa nechcela špecializovať na tlak na lavičke, Janka odpovedala, že ani nie, hoci znalci tvrdia, že disponuje dobrou technikou. "V inej federácii - uznávanej - sú súperky oveľa ďalej, tlačia v mojej kategórii okolo stodvadsať kilogramov. Takže medzi nimi by som sa stratila," zasmiala sa Podtatranka, ktorá mala tri pokusy. Funkcionári ju provokovali, aby to skúsila aj rekordom, neriskovala prípadné zranenie. Hoci dejisko akcie bolo neďaleko Las Vegas, známeho mesta hazardu, na pľaci nepokúšala osud. "Možno keby som mala optimálnu formu, bolo by to iné. Po Svetových hrách som pribrala, preto som si dala diétu, a preto aj sila poklesla." V každom prípade túto sezónu mala naša reprezentantka vydarenú. Aj preto sa dostala do menoslovu najúspešnejších športovcov Slovenska za minulý rok (25. miesto), pričom ju z kulturistiky predbehol akurát Cibuľa. "Adam je mediálne známejší a zaujímavejší, možno preto," komentovala s nadhľadom svoje umiestnenie (v tejto ankete už bola pred rokmi aj vyššie, v prvej dvadsiatke a pravidelne figuruje medzi najlepšími). "Teraz myslím už na túto sezónu a jesenné majstrovstvá sveta v Mexiku," dodala J. Purdjaková.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Purdjaková je šampiónkou aj v tlaku na lavičke