Protest fanúšikov Slavie Praha sa zvrhol do výtržností

Zásah ozbrojencov na zápase v Prahe.
Zásah ozbrojencov na zápase v Prahe. (Autor: ČTK)
Sportnet|5. máj 2011 o 23:03

Výtržnosti fanúšikov pražskej Slavie boli reakciou na finančnú situáciu, v akej sa klub nachádza.

PRAHA. Počas polčasovej prestávky prvého semifinálového zápasu Českého pohára medzi Slaviou Praha a Sigmou Olomouc (po prvej 45-minútovke bol stav 1:1) vtrhli na plochu štadióna v pražskom Edene fanúšikovia domácej Slavie a chceli diskutovať s generálnym riaditeľom klubu Miroslavom Platilom o finančnej situácii klubu, ktorý stojí na prahu bankrotu.

Vzápätí sa chceli dostať do útrob štadióna. Rozvášnení priaznivci hádzali na Platila rôzne predmety a poliali ho pivom. Situáciu musela riešiť privolaná čata kukláčov. Tej sa postupne podarilo vytlačiť dav na severnú tribúnu. Informuje o tom česká tlačová agentúra Mediafax.

"Vrátil som sa z rokovania licenčnej komisie futbalového zväzu na Strahove a môžem povedať, že robíme maximum pre záchranu klubu. Verím, že je všetko dobre naštartované," cituje spomínaný zdroj prvého muža slávneho českého klubu, ktorý nesie hlavnú ťarchu série rokovaní o ďalšej existencii klubu, ktorý sa topí v dlžobách a hrozí mu zánik.

Rozhodcovia druhý polčas nedovolili začať a zápas bude mať dohru na disciplinárnej komisii.

Protest sa zvrhol na násilnosti

Pokojný protest fanúšikov futbalovej Slavie Praha sa zvrhol na nechutné násilnosti a bitky, pri ktorých divých fanúšikov krotili aj tažkoodenci. Najradikálnejšia skupinka dokonca vyklusala po schodoch do horných radov až k VIP sektoru, kde chcela lynčovať vedenie klubu.

Pre nezvládateľných fanúšikov sa zápas Slavie s Olomoucom nedohral. A už je úplne vedľajšie, že to bolo semifinále Českého poháru a po polčase platil stav 1:1. Čo sa strhlo po prestávke, to akýkoľvek futbal i rokovania o novom vlastníkovi Slavie úplne zatienilo. Druhý polčas vystriedalo nechutné vystrájanie.

Ešte nikdy sa v Česku nestalo, aby sa vrcholný súťažný duel skončil predčasne len pre besnenie divákov. A porovnávať sa to nedá ani s rokom 2003, keď fanúšik Bohemians pri domácom zápase so Spartou napadol čiarového rozhodcu. Vtedy to bol skrat jednotlivca, teraz teror davu.

Hlásateľ: Opustite štadión!

"V zájmu vlastnej bezpečnosti opustite štadión. Neeskalujte zbytočne napätie, ktoré na štadióne panuje," apeloval hlásateľ na fanúšikov.

Tieto výzvy zazenli po tom, čo hlavný rozhodca spolu s delegátom rozhodli definitívne: Zápas je predčasne ukončený.

Zbytočne tak vyzneli prosby hráčov. "Ak máte Slaviu v srdci, opustite hraciu plochu. Musíme dohrať zápas, inak máme skutočne veľký problém," dohováral fanúšikom brankár Martin Vaniak.

"Prosíme, nepoškodzujte našich hráčov v snahe postúpiť do finále," prosil hlásateľ.

Útočili na vedenie klubu

Emócie vzplanuli po príchode generálneho riaditeľa klubu Miroslava Platila, ktorého prítomnosť si priaznivci vyžiadali. Cez prestávku totiž znova vnikli na hraciu plochu a domáhali sa informácií o situácii v klube.

"Správam sa k Slavii veľmi slušne. Robíme všetko pre to, aby z toho Slavia vyšla s čistým štítom. Myslím, že je to všetko dobre naštartované," hovoril Platil fanúšikom.

Tí ho nepočúvali, hádzali do neho plastové poháre s pivom. Preto sa otočil a odišiel.

Najradikálnejší výtržníci vybehli za ním, lomcovali strieškou nad tunelom do útrob štadióna. Až pri sklenených dverách, ktoré vedú k šatniam hráčov, ich zastavili policajní tažkoodenci.

Chuligáni vystrájali, vnikli do VIP sektoru, hádzali do policajtov sedačky, svetlice a dymovnice. Diváci, ktorí ostali na svojich miestach – aj otcovia s malými synmi, mali v očiach strach, aj keď ich rozvášnený dav priamo neohrozoval a zameriaval sa len na vedenie klubu. Všade vybuchovali delobuchy a policajné rozbušky.

"Zadržali sme troch fanúšikov – dvoch za ničenie cudzieho majetku a jedného za útok na úradnú osobu. Nemusí to ale byť konečné číslo, pretože máme na videu množstvo materiálu, ktorý budeme vyhodnocovať," uviedla policajná hovorkyňa Eva Miklíková.

VIDEO: Dianie na začiatku zápasu

Prvá časť protestu bola pokojná

Pritom prvý - avizovaný - protest prebehol podľa plánu a v pokoji.

Už sa malo dávno hrať, ale namiesto 22 futbalistov a troch rozhodcov stálo v stredovom kruhu asi 1 500 nahnevaných fanúšikov. Dávali zreteľne najavo, ako veľmi ich hnevá situácia v Slavii, ktorú dusia dlhy, stále nemá nového majiteľa a hrozí jej, že od licenčnej komisie nedostane súhlas, aby ďalej zotrvala v prvej lige.

Neobmäkčilo ich ani to, že finančná skupina Natland pár hodín predtým uhradila hráčom a realizačnému tímu tretinu dlhu.

"My sme Slavia, vy nie ste nič!" skandovali smerom k hlavnej tribúne a v rukách mali transparent s nápisom "Vedenie, čakáme..." Neboli to len skalní fanúšikovia z kotla, ale aj diváci z hlavnej tribúny.

"Ďakujeme, že nás celú sezónu podporujete. Chápem váš postoj, ale za všetkých hráčov vás prosím, aby ste sa vrátili na svoje miesta," prosil slávistický kapitán Karol Kisel.

Medzi fanúšikov po chvíli pribehli aj ostatní hráči. Chvíľu s nimi hovorili a prosili, aby ich nechali hrať. S najtvrdohlavejšou skupinkou dokonca debatoval i tréner Michal Petrouš. Protest sa skončil po 20 minútach, hralo sa: 0:1, 1:1...

A potom prišla polčasová prestávka, druhý - neplánovaný - protest a velké výtržnosti.

VIDEO: Dianie cez polčasovú prestávku

Slavia zatiaľ licenciu nedostala

PRAHA. Licenčná komisia Česko-Moravského futbalového zväzu (ČMFS) neudelila profesionálnu licenciu dvom tímom najvyššej súťaže za riekou Morava.

Pád do tretej ligy hrozí slávnej Slavii Praha a Ústí nad Labem. Informáciu priniesla česká tlačová agentúra Mediafax. Vedenie oboch klubov sa proti rozhodnutiu komisie môže odvolať do konca mája. Musia však najskôr splniť všetky podmienky licenčného konania.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov