Prespal som v garáži a získal som zlato, spomína poľská legenda

Robert Korzeniowski (v strede) je zlatým olympijským medailistom z Atén 2004.
Robert Korzeniowski (v strede) je zlatým olympijským medailistom z Atén 2004. (Autor: TASR/AP)
SITA|2. aug 2016 o 13:08

Robert Korzeniowski získal v chôdzi štyri zlaté olympijské medaily.

VARŠAVA. Pred dvadsiatimi rokmi na olympijských hrách v americkej Atlante predviedol jeden z nezabudnuteľných výkonov histórie atletiky.

Poliak Robert Korzeniowski sa presne 2. augusta 1996 stal premiérovo olympijským víťazom v chôdzi na päťdesiat kilometrov.

Neskôr v tejto disciplíne dominoval aj v Sydney 2000 a Aténach 2004.  V Austrálii si dokonca vypochodoval zlaté double, keď zvíťazil aj na dvadsať kilometrov.

Robert Korzeniowski je legendou atletiky.

V garáži unikal zhonu

Dnes štyridsaťosemročný rodák z Lubaczówa v Podkarpatskom vojvodstve, štvornásobný účastník OH (štartoval aj v Barcelone 1992, pozn. red.), si po rokoch zaspomínal na svoje niekdajšie účinkovanie pod piatimi kruhmi.

S úsmevom rád hovorí o podmienkach v olympijskej dedine v Sydney.

"V Austrálii pre nás pripravili domčeky v radovej zástavbe. Každý z nich mal aj garáž a v niektorých boli dokonca postele. Raz som sa rozhodol prespať v jednej z garáží, aby som unikol zhonu, ktorý vládol v okolitých domoch," vyhlásil podľa portálu eurosport.onet.pl Robert Korzeniowski.

Priznal, že na svoju garáž zavesil ceduľku so žiadosťou, aby ho nikto nerušil.

Robert Korzeniowski je legendou svetovej chôdze.
Robert Korzeniowski je legendou svetovej chôdze. (Autor: TASR/AP)

"Dokonale som sa vtedy uvoľnil a na druhý deň som získal zlato na dvadsať kilometrov. Pravda, pôvodne vtedy zvíťazil Mexičan Bernardo Segura, ale rozhodcovia ho neskôr diskvalifikovali za to, že si na niektorých úsekoch trate dopomáhal miernym behom," doplnil Korzeniowski.

Posteľ mu ukradli

Trojnásobný majster sveta tiež prezradil, že pred pretekmi na 50 kilometrov, ktoré ho v Sydney ešte len čakali, bolo preňho ťažké sa skoncentrovať.

"Všetci ma zastavovali a chceli sa so mnou rozprávať. Na niekoľko nocí som sa teda presťahoval ku kamarátovi na predmestie Sydney. Večer pred pretekmi som sa znova vrátil prespať do mojej garáže a posteľ bola fuč," prezradil.

 "Noc pred ziskom tretej zlatej olympijskej medaily som teda prespal na zemi na uteráku prikrytý osuškou."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Prespal som v garáži a získal som zlato, spomína poľská legenda