Prešov reaguje na Chmeliara: Mládež dostáva dotácie, klub výhodné nájmy

Majiteľ hádzanárov Tatrana Prešov má na mesto ťažké srdce.
Majiteľ hádzanárov Tatrana Prešov má na mesto ťažké srdce. (Autor: TASR)
Patrik Fotta|22. júl 2020 o 14:28

Mesto vysvetľuje aj prenájom pozemku na parkovisko.

PREŠOV. Vedenie mesta Prešov reaguje na kritiku majiteľa hádzanárov Tatrana Miloslava Chmeliara, ktorý plánuje preregistrovať klub do svojho rodinného sídla v Ľuboticiach.

Dôvodom má byť neochota mesta podporiť klub, ktorý veľkými úspechmi na slovenskej a medzinárodnej scéne reprezentuje Prešov.

„Mesto Prešov je hrdé na prešovských hádzanárov, ktorí opakovane dosahujú úspechy na medzinárodnej úrovni, a preto sa snaží tento šport podporovať. Mesto každoročne dotuje mládežnícku hádzanú v zmysle schváleného všeobecne záväzného nariadenia. Od roku 2013 mesto Prešov prispelo na činnosť mládežníckej zložky prešovských hádzanárov sumou viac ako 175-tisíc eur," uvádza sa v stanovisku mesta Prešov.

Okrem toho poskytuje mesto hádzanárom aj nepriamu finančnú podporu vo forme zvýhodneného prenájmu športových priestorov.

„Hádzanári niekoľko rokov využívali športovú halu na Baštovej ulici, ktorú získali od mesta Prešov bezodplatne. Aktuálne využívajú Mestskú športovú halu, ktorú majú od mesta prenajatú od roku 2010 na 25 rokov s tým, že v uvedenom období sa zaviazali preinvestovať do obnovy tejto haly 40-tisíc eur ročne, namiesto úhrady štandardného nájomného."

Parkovisko pri Delni zrejme tak skoro nebude

Chmeliarovi sa nepozdávalo ani rozhodnutie mesta o prenájme plochy pred aquaparkom Delňa, kde chcel vybudovať parkovisko pre návštevníkov.

„Spoločnosť Farmakol, ktorá je spoločníkom spoločnosti Tatran Prešov, ktorá financuje prešovskú hádzanú, nežiadala mesto Prešov o prenájom pozemku pri areáli Delňa. Žiadateľom o prenájom tejto spevnenej plochy za účelom vybudovania parkoviska pri hoteli, ktorý mal vyrásť ako komerčná stavba pri aquaparku, bola spoločnosť Šovar, s. r. o.," znie v stanovisku mesta.

„Prenájom spevnenej plochy pri areáli Delňa s výmerou 4 613 m² pre spoločnosť Šovar, s. r. o., schválilo prešovské mestské zastupiteľstvo ako prípad hodný osobitného zreteľa z dôvodu výstavby parkoviska za 1 euro za m² za rok. V zmysle všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov, v ktorom sú určené zásady hospodárenia a nakladania s majetkom mesta, nebolo možné akceptovať návrh spoločnosti Šovar, s. r. o., ktorá žiadala cenu nájmu za tento pozemok 10 centov za m² za rok."

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Prešov reaguje na Chmeliara: Mládež dostáva dotácie, klub výhodné nájmy